Stort byggeprojekt tager form: Naboer frygter massive gener

Stort byggeprojekt tager form: Naboer frygter massive gener
Formanden for grundejerforeningen, Peter Høst, har sine bekymringer forud for det store byggeprojekt. Foto: Jesper Dollerup Merved
NYHED | SVANEKE | ABONNENT | 11. AUG 2022 • 05:30
NYHED | SVANEKE | ABONNENT
11. AUG 2022 • 05:30

Op mod 87 nye boliger er på vej på Grynebakken i Svaneke. Hos naboerne til det forestående byggeri er der en stigende bekymring for de gener, der følger med så stort et byggeprojekt.

Det store boligprojekt Grynebakken i Svaneke er i gang med de sidste forberedelser.

Mandag den 15. august er der indkaldt til borgermøde, hvor Bornholms Regionskommune og entreprenørerne, Nordbornholms Byggeforretning og Jens Møller Gudhjem, vil orientere om projektet, som planlægges at skulle rumme 87 boliger i varierende størrelser.

Én af dem, der dukker op på borgermødet, er Peter Høst. Han er formand for grundejerforeningen Gryneparken, der omfatter boligområdet, som grænser op til Grynebakken. I grundejerforeningen er man positivt stemt over for, at der er planlagt et større boligbyggeri, men foreningen er samtidig nervøs for, at et så omfattende boligbyggeri vil betyde mange gener og påvirke trivslen og velfærdet for folk, som bor i Gryneparken.

– Vi har ikke noget imod, at der bliver bygget. Det er godt, at der bliver bygget nye boliger, men jeg mener, det handler om velfærdet for de mennesker, der bor her i årtier frem. Så jeg synes, det er vigtigt, at man træffer de rigtige beslutninger, siger Peter Høst til Tidende.

Støj, støv og farlig trafik

Efter at bestyrelsen i grundejerforeningen forhørte sig i lokalområdet og lyttede til, hvilke bekymringer der var, har man udarbejdet fire punkter, som man ønsker at forholde kommunen og bygherren på borgermødet.

Det første punkt er de gener, som trafikken i Gryneparken vil skabe. Især i forbindelse med byggeriet.

– Opførelsen af de mange boliger med vejnet og fortove vil betyde, at der skal arbejdes i mange år fremover. Det vil skabe en stor aktivitet med entreprenørmaskiner, lastbiler og håndværkerbiler. Skal denne arbejdsproces og kørsel foregå ad Gryneparkens stamvej, vil det betyde masser af støv, støj, jord på vejene og farlig trafik til gene for alle beboere, skriver Peter Høst blandt andet.

Oversigtsbillede over Gryneparken og Grynebakken, hvor de nye boliger skal placeres. I bunden anes Østermarievej, hvor Peter Høst foreslår, at den nye arbejdsvej skal komme fra. Foto: Bornholms Regionskommune

 

Derudover er der også en frygt for, at når boligerne på et tidspunkt står færdige, vil den gennemkørende trafik blive meget voldsom, fordi beboerne i det nye Grynebakken vil skulle ind via Gryneparkens stamvej.

– Det er jo nok et sted, hvor der vil komme en del børn, og hvis der skal være så mange biler, der kører igennem, så kan det skabe nogle farlige situationer. Jeg har ikke hørt andet, end at folk synes, det vil være en god idé at dele trafikken i to, fortæller Peter Høst.

Derfor går forslaget fra grundejerforeningen på, at man laver en såkaldt todelt trafikløsning, hvilket i første omgang vil betyde, at man etablerer en arbejdsvej fra Østermarievej, der går fra den modsatte side af Grynebakken-området.

Hvad tænker du, at en konkret løsning kunne være?

– Man kan jo lægge jernplader ud til den første vejføring til arbejdsvejen, og så kan man senere lave en rigtig vej. Man skal bare finde ud af, hvor den skal ligge, hvilket jeg slet ikke vil blande mig i. Men hvis arbejdskørslen bliver lagt væk fra folk, der bor her, så kan man spare dem for en masse gener, siger han.

Området hvor byggeriet snart skal til at starte. Foto: Peter Høst

 

I forbindelse med etableringen af en arbejdsvej, vil det ifølge Peter Høst være hensigtsmæssigt, at man også tilknytter et depot til jord, byggematerialer og lignende, som byggeriet fører med sig. Noget som beboerne i Gryneparken tidligere har været generet af i forbindelse med sommerhusbyggeriet Mølleparken.

– Det har til tider været umuligt at sidde i haverne samt at have vasketøj hængende, og når den egentlige byggeproces tager fart, vil disse gener være omfattende, fortæller Peter Høst.

Økonomien en stor faktor

Grundejerforeningen er dog godt klar over, at der også er andre faktorer på spil, når så stort et byggeprojekt skal realiseres.

– Bygherrens overskud er nok også afhængigt af, hvordan de skal lave veje og sådan noget i området. Og hvis de skal til at lave om på det, så kan det måske blive dyrere for både kommunen og bygherren, fortæller Peter Høst.

Bornholms Regionskommune udbød i marts sidste år grunden til salg, og den blev købt af et projektselskab, som de to entrepenørfirmaer Jens Møller Gudhjem A/S og Nordbornholms Byggeforretning har stiftet sammen. Direktøren for Nordbornholms Byggeforretning, Kim Christiansen, erkender, at han endnu ikke har haft tid til at sætte sig ind i, hvor stort et problem den eksisterende trafikale løsning er, men han advarer på det kraftigste mod at gøre vejen for besværlig, fordi det kan ende med, at man ikke kan færdiggøre boligprojektet.

– Det hænger på en knivsæg, at vi bygger der. Renten er steget, prisen på materialer er steget, det hele er steget. Så det handler i den grad om økonomi, og så synes jeg faktisk også, det handler om, at de mennesker, der kommer til at bo i de nye boliger, får en ordentlig logistik, siger Kim Christiansen.

Borgermøde får kortene på bordet

Det er i det hele taget vigtigt for Nordbornholms Byggeforretnings direktør, at der er saglighed i de argumenter, der kommer, så man kan se, at det hele hænger sammen. Indtil da forholder han sig til det, kommunen vurderer.

– Kommunen har jo vurderet, at det ikke er tosset at benytte de eksisterende veje. Der må være nogle trafikplanlæggere, der har forstand på, hvor stort et tryk, der bliver, siger Kim Christiansen.

Ifølge Peter Høst er det dog muligt at finde en løsning, der kan styrke både Gryneparken og Grynebakken på længere sigt.

– Man kan styrke kvaliteten i området, hvis man tænker sig om. Så der bliver en passende for trafik til begge områder. Derved kan man også gøre området endnu mere attraktivt og tillokkende at investere i, fordi man har taget hånd om velfærdet, siger han.

Begge parter er positivt stemt over for, at Bornholms Regionskommune har inviteret til borgermøde, så alle kan få lov til at blive hørt.

– Det er en fantastisk måde at gøre det på. Man kan få lagt på bordet, hvilke udfordringer der kan være. Man ser alt for ofte, at der bliver tromlet hen over folk, og så kan jeg godt forstå, at folk bliver utilfredse, fortæller Kim Christiansen.

Om Peter Høst får trumfet nogle af idéerne, som grundejerforeningen foreslår igennem på borgermødet, er han ikke sikker på, men det er alligevel stadig vigtigt, at beslutningerne bliver taget på et velinformeret grundlag.

– Det skal i hvert fald undersøges og dokumenteres, hvorfor tingene skal gøres, som de skal, siger Peter Høst.

Borgermødet bliver holdt mandag den 15. august klokken 18 til 20 i Frem, Brænderigænget 10 i Svaneke.