Smørrebrødsmutter vil sælge flyvende frikadeller i Rønnes historiske bydel

Smørrebrødsmutter vil sælge flyvende frikadeller i Rønnes historiske bydel
Her fra den gamle Hovedvagt i Rønne vil Ketty Dalsgaard lange smørrebrød over disken fra 2. november. Foto: Jacob Jepsen
IVÆRKSÆTTERI | ERHVERV | RØNNE | Tirsdag 19. oktober 2021 • 11:30
IVÆRKSÆTTERI | ERHVERV | RØNNE | Tirsdag 19. oktober 2021 • 11:30

Vi skal have livet tilbage på Hovedvagtstorvet, siger Ketty Dalsgaard.


Hovedvagten i Rønne har lagt vægge til lidt af hvert gennem tiden, herunder vagtstue, arrest, kiosk og privatbolig. I foråret 2019 rykkede keramiker Rikke Wulff ind med sin drejebænk, men efter at hun for et halvt år siden fik nyt værksted i Rabækken, har den kommunalt ejede røde bygning på Hovedvagtspladsen været lukket.

Indenfor har hovedvagtens nye lejer, iværksætter Ketty Dalsgaard fra Aakirkeby, imidlertid ligget på knæ og kravlet på stiger for at skrabe og pudse og indrette spritnyt køkken til sit kommende projekt: Ud af huset-salg af klassisk, hjemmelavet dansk smørrebrød.

– Det er et koncept, jeg har tænkt på længe. Der mangler en frokostrestaurant i Rønne, og så er beliggenheden jo fantastisk, siger Ketty Dalsgaard, der åbner Hovedvagtens Spizehus i etaper. Først smørrebrød ud af huset og derefter indendørsservering i den lille restaurant med plads til 18-20 gæster.

– Det bliver snarest muligt. Jeg skal lige have personalet på plads, siger hun.

Historisk bygning

Ketty Dalsgaards smørrebrød vil blive serveret i historiske omgivelser. Hovedvagten blev opført som vagt- og arresthus i 1743-44 som led i en storstilet plan om at gøre Rønne til en fæstningsby.

Hovedvagten er bygget af materialer hentet fra Hammershus, og i 1800-tallet husede bygningen ved byens sydlige port blandt andet vagtstue og fem arrestceller. Bygningen blev fredet i 1919.

Hovedvagtens Spisehuz åbner den 2. november med et enkelt og overskueligt spisekort: Smørrebrød til hverdag og fest, flyvende frikadeller to go, samt gammeldags kikse- og æblekage og en dagens salat.

Hvis alt går efter planen, håber Ketty Dalsgaard på at kunne åbne en lille udeservering på Hovedvagtspladsen til næste sommer.

– Der var liv her på torvet i gamle dage. Det vil vi gerne have tilbage, hvis efterspørgslen er der, siger hun.

FÅ ABONNEMENT