Skolelærer og pizzamand køber og renoverer vandrerhjem for millioner

Skolelærer og pizzamand køber og renoverer vandrerhjem for millioner
Anja og Adem Akdeniz er i gang med deres første sæson som ejere af Rønne Vandrerhjem på Galløkken. Fotos: Jesper Gynther
ERHVERV | Lørdag 13. juli 2024 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
ERHVERV | Lørdag 13. juli 2024 • 05:30

En mangeårig drøm om sammen at drive et sted med overnattende gæster er gået i opfyldelse for ægteparret Anja og Adem Akdeniz. 1. januar overtog de Rønne Vandrerhjem, og første sæson har været hektisk. De har nemlig holdt åbent samtidig med, at de har renoveret den gamle bygning for to millioner kroner.

Udefra ligner Rønne Vandrerhjem sig selv med sin karakteriske røde træbeklædning, men indenfor er det en helt anden sag.

Gulvene, vinduerne, lamperne og farverne på væggene er alle nye, og alle møblerne er blevet udskiftet, så det nu er muligt at sidde behageligt i en blød stol, mens man spiser morgenmad eller hænger ud i fællesområderne. På værelserne er der også sket noget, for de gamle træsenge er smidt ud. I stedet er der kommet nye, smarte hængekøjer i stålrammer, som kan vippes op mod væggen, så de overnattende gæster får mere gulvplads, når sengene ikke bruges.

Bag den store forvandling står ægteparret Anja og Adem Akdeniz, som overtog vandrerhjemmet ved nytår. De har selv haft arbejdshandskerne på - og til deres egen store overraskelse fundet ud af, at de kan en ting eller to med værktøj.

– Det har været en udfordring, for vi troede faktisk, at vi nærmest havde 10 tommelfingre, og at vi nærmest ikke engang kunne finde ud af at skrue en skrue i. Men vi har fundet ud af, at vi kan mere, end vi troede, fortæller parret.

Det er ikke kun nyt for Anja og Adem Akdeniz at have fingrene i en værktøjskasse. Det er også første gang, de forsøger sig med at drive et overnatningssted. Anja er uddannet skolelærer og har arbejdet i både folkeskole- og friskoleverdenen i 15 år, mens Adem har drevet restaurant i en årrække i Ballerup og senere syv år i Rønne. Men de kunne begge mærke, at der var noget andet, som trak i dem.

– Vi ville rigtig gerne lave noget sammen som familie og drive et overnatningssted, hvor der også er plads til vores børn på snart 10 og 19 år, fortæller Anja.



Anja Lund Akdeniz Jensen står for det administrative arbejde med håndtering af bookinger, mens Adem laver maden i køkkenet. Lejrskoler har helpension, mens der er morgenmad til almindelige turister.

 

Forelsket i pizzamanden

Vejen til at købe et vandrerhjem har været længe undervejs. Parret mødte hinanden for over 20 år siden, da Anja flyttede fra Bornholm til København for at studere til lærer, og det var kærlighed ved første måltid, indrømmer hun blankt.

– Han var min lokale pizzamand i Ballerup, smiler Anja, som ikke kun blev stamkunde, fordi hun kunne lide pizzaerne, men også fordi hun fik et godt øje til den mørkhårede kok, som oprindeligt kommer fra Tyrkiet.

Allerede da de fik deres første barn, havde Anja lyst til at flytte hjem til Bornholm, da hun så barndomsøen som et bedre og mere trygt sted for børn at vokse op. Men der var ikke nogen lærerjobs at få herover dengang, så planen blev sat på pause, indtil hun i 2015 fik arbejde på den dengang nyetablerede Svaneke Friskole.

– Jeg havde haft Adam (som hun kalder sin mand, red.) med på ferie på Bornholm, og der blev han bare forelsket i øen, så det var ikke svært at lokke ham med. Vi vidste også godt, at vi altid kunne åbne noget selvstændigt for ham. Men det var vigtigt, at jeg fik et arbejde, så da jeg fik det på Svaneke Friskole, så var det bare af sted, og så har vi boet i Klemensker lige siden, fortæller Anja.



Der er kommet nye borde og stole i opholdsrummet og væggen har fået en ny farve.

 

Solgte populært spisehus

Adem fik da også hurtigt succes med sin restaurant Pizza og Kebabhouse, som ligger på Laksetorvet i Rønne. Det er en af de mest populære pizzeriaer på Bornholm og omsætter for et større millionbeløb om året. Men sidste år solgte han det, så de kunne udleve drømmen om at købe og drive et overnatningssted. Adem ville gerne have et hotel, men Anja fik ham overtalt til at købe et vandrerhjem, da hun som lærer selv har været på mange lejrskoler med sine elever.

– For mig gav det mening, at vi skulle leve af skolerejser, fordi når man er lærer, så er man jo rigtig glad for børn. Og så ved jeg, hvad det er, man gerne vil have, og hvad det er, man forventer, når man er på lejrskole, fortæller hun.

Kebabhuset blev solgt i april sidste år, og skæbnen ville, at Rønne Vandrerhjem blev salgt til salg med en udbudspris på otte millioner kroner et par måneder efter.

– Vi havde kigget på mange forskellige ting, campingpladser og alt muligt andet. Men da vi trådte ind her, var det simpelthen bare stedet for os. Vi faldt rigtig meget for det, fordi det var en gammel bygning, som vi kunne sætte vores eget præg på. Det er en ældre dame, vi har købt, som har trængt til kærlighed, og det har den fået nu. Vi har revet alt ud og startet på ny, fortæller parret, som købte Rønne Vandrerhjem for 6,6 millioner kroner og nu har renoveret det indvendigt for to millioner kroner.

Adem, kan du så godt lide det, selvom det ikke er et hotel?

– Nej, siger han ærligt, inden han trækker lidt i land.

– Men det er også okay for mig. Det er ikke et hotel, men jeg er glad for det, i hvert fald indtil videre, fordi jeg kan godt lide at møde forskellige mennesker og servicere dem.



Spisesalen har også fået nye møbler og ny maling på væggene.

 

Vil være skolernes førstevalg

Første sæson som ejere af vandrerhjemmet har været hektisk, da de har renoveret samtidig med, at de har holdt åbent. Det er derfor blevet til nogle meget lange arbejdsdage.

– Vi har været i fuld sving og nærmest været i gang 24 timer i døgnet, så det har været hårdt, fortæller Anja, som har været ekstra presset, da hun fortsat arbejder fuldtid som lærer, nu på Heldagsskolen.

Efter sommerferien vil hun dog gå ned på deltid, så hun kan være flere timer på vandrerhjemmet.

– Det bliver dejligt, at der bliver lidt ro på, fordi vi er meget alene her. Det er mig, der tager mig af alle bookinger og mails og alting, og han tager sig af alt i køkkenet. Så på den måde komplimenterer vi hinanden godt. Han er kokken, og jeg er den administrative, og det har vi altid været vant til, at det er på den måde, siger hun.

Hvordan er den første sæson gået indtil videre?

– Vi har haft travlt, og der har været mange glade mennesker, så indtil videre er det gået okay. Vi har også haft nogle lave perioder, men sådan er det jo over hele øen, siger Anja, som godt er bekendt med, at der er flere og flere skoler, som vælger at spare lejrskolerne væk. Det er dog ikke noget, som får hende til at fortryde at have købt et vandrerhjem, hvis primære indtægskilde er netop lejrskoler.

– Vi er så heldige, at mange af dem, der kommer hos os, det er privatskoler, og de har jo en helt anden økonomi. Vi kan godt mærke, at der er nogle skoler, som sparer det væk, men der er også nogle af skolerne, som prioriterer det.

– Men det er klart, de vil gerne have det så billigt som muligt, for at de kan være med, og det er jo også derfor, vi har de store sale med ti senge, fordi så kan vi smide mange børn ind på et sted, og det vil sige, at nogle gange kan vi jo have to-tre skoler her ad gangen.

Hun tror på, at renoveringen kan lokke endnu flere lejrskoler til.

– Vi går efter at blive skolernes førstevalg, når de skal til Bornholm. Lærere taler jo sammen og kender også lærere fra mange andre skoler, så når de kommer hjem fra lejrturen, fortæller de, om det har været godt. Så det handler om at have et godt ry, siger hun og fortæller, at vandrerhjemmet har indgået et samarbejde med Jan-Ole's Turisttrafik, så eleverne nemt kan blive fragtet rundt til seværdige steder på øen.

– Det gør, at de får hele pakken, så de skal ikke stå for en masse ting selv. De skal bare skrive, hvad de gerne vil se, når de kommer her, og så klarer vi resten.

 

De nye hængekøjer er købt i Tyrkiet og vejer hver 120 kilo. Fordelen ved dem er, at de kan vippes op mod væggen, når de ikke bliver brugt, hvilket frigør mere gulvplads til gæsterne. Video: Jesper Gynther

 

Minder om et hotel

Anja håber også, at renoveringen kan få endnu flere almindelige turister til at vælge Rønne Vandrerhjem, og responsen har allerede været god.

– Flere siger, at det ikke minder om et vandrerhjem, men mere om et hotel. Selvfølgelig er der også nogle, som siger, at de savner den der sjæl, der var her før med de gamle møbler, men de fleste, altså ni ud af 10, er meget, meget glade for, at der er kommet nyt, siger hun og fortæller, at folks forventninger til et vandrerhjem er høje i dag.

– Folk generelt i dag har større krav og forventer mere, men det skal samtidig være til nogle penge, hvor alle kan være med. Så det er alle folkefærd, vi får ind ad døren, og det er vigtigt for os, at vi er et sted for alle, siger hun.

I dag er det stadig mest vandrere, som kommer til vandrerhjemmet, og det betyder, at de oftest kun overnatter en nat, inden de vandrer videre. Men på sigt håber hun, at der kommer flere turister, som vil holde hele deres ferie på Rønne Vandrerhjem.

– Vores drøm er jo, at vi kan få nogen, som også har lyst til at være her i en hel uge måske, så man når at lære sine gæster at kende noget mere og får et andet forhold til sine gæster. Det er det eneste, vi mangler lige nu.

I det hele taget er relationen til gæsterne noget, som betyder meget for dem begge, og det giver dem god energi at give folk en god ferieoplevelse.

– Det er jo det fede ved sådan et sted her. Det er jo, at ni ud af 10 er jo altid glade mennesker, fordi det er folk, der er på ferie, og det er unger, som er på ferie. Så det er jo det, der er fedt, at man kan være med til at give dem en oplevelse.



Verandaen er blevet malet, og buskadset er blevet beskåret. Også den 25 år gamle minigolfbane er blevet renoveret, så den fremstår ny, og på sigt er tanken, at der på legepladsen skal være en hoppeborg.

 

Det var nu eller aldrig

Den største drøm af dem alle er dog allerede gået i opfyldelse, fordi nu arbejder Anja og Adem sammen, og deres børn, Josefine og Jasmin, trives også på vandrerhjemmet.

– Når det er sommer, så lever vi nærmest her. Derfor var det vigtigt for os, at vores børn skulle føle sig velkomne. Den store har sit helt eget rum nede i kælderen, hvor hun har billard og dart, og hun synes jo, det er fantastisk at kunne holde fester her. Og den lille render rundt, og så finder hun nogle gange nogle legekammerater. Så de synes, det er rart, fortæller Anja.

– Selvfølgelig savner den lille også nogle gange Klemensker, men så kører vi hjem en gang imellem. Det kan jo godt være hårdt for et barn, at man er i gang 24 timer i døgnet, men vi gør ligesom, hvad vi kan for, at hun så også synes, det er hyggeligt.

Er det planen, at I skal arbejde her, indtil I går på pension?

– Jeg bliver 40 lige om lidt, og Adam er 45, så det var også derfor, vi havde det sådan, at det skulle være nu. Fordi det er nu, vi har overskuddet, og fordi det er noget, vi gerne vil lave i lang tid. Det er noget, som vi gerne vil lave, indtil vi forhåbentlig ikke skal arbejde mere, siger Anja.

– Og så er det forhåbentlig noget, vores børn måske kan overtage, når vi en dag skal gå rundt med rollator, siger Adem og griner.

– Det er et helt nyt liv, men spændende, siger Anja og fortæller, at der stadig er mange planer med vandrerhjemmet, som venter på at blive realiseret, blandt andet skal legepladsen og køkkenet renoveres, og på sigt vil de søge om tilladelse til at sætte luksushytter op med bad og toilet i.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT