Selskab bag solcellepark planlægger uafhængig undersøgelse

European Energy er klar til at få gennemført en uafhængig undersøgelse af de kabler, som skal bruges ved den planlagte solcellepark i Østerlars. Det skal berolige politikerne, inden kommunalbestyrelsen skal behandle sagen torsdag.
På kort tid er pfas blevet et af de helt store samtaleemner i Danmark. Senest har fund af pfas i økologiske æg fået ægproducenter til at ændre sammensætningen af dyrenes foder, og ifølge miljøminister Magnus Heunicke er pfas potentielt det største miljøproblem, vi har i landet. Her på Bornholm spiller pfas en hovedrolle i forhold til den planlagte solcellepark i Kildevad i Østerlars.
Sagen er på dagsordenen, når kommunalbestyrelsen holder møde torsdag aften. Politikerne skal beslutte, om en række plan- og miljødokumenter skal sendes i offentlig høring i otte uger, og spørgsmålet om pfas i kablerne og risikoen for udvaskning har umiddelbart delt kommunalbestyrelsen i to lige store grupper.
Inden behandlingen i kommunalbestyrelsen har sagen været forbi natur-, miljø- og planudvalget samt økonomi- og klimaudvalget. I de udvalg har Dansk Folkeparti, Konservative og Kristendemokraterne været klar til at sende dokumenterne i høring, som de er nu. Enhedslisten, Socialdemokratiet og Jonna Nielsen vil stille krav om, at nedgravet kabelføring sker med materialer og på en måde, så det ikke kan lede til nedsivning af pfas til grundvand. De ønsker også, at miljøtilladelsen tager stilling til, hvad der skal ske og på hvis ansvar, såfremt der viser sig at forekomme pfas-nedsivning til grundvand. Venstre har i begge udvalg stemt imod at sende dokumenterne i høring.
Uafhængig undersøgelse
Bag projektet står European Energy, som er opmærksom på de bekymringer, der er for pfas og de potentielle eftervirkninger af de syntetisk fremstillede fluorstoffer. Inden nytår bad natur-, miljø- og planudvalget således virksomheden om at dokumentere, at de kommende solcellepaneler, kabler og andet udstyr er pfas-fri og fri fra andre problematiske stoffer.
Det førte til, at European Energy fik udarbejdet en supplerende undersøgelse af panelerne, og man er parat til at gøre noget tilsvarende i forhold til kablerne. Det fortæller projektleder Ian Wallentin til Tidende.
– Vi forstår godt, at der med det aktuelle fokus på forekomster af pfas i nærmiljøet mange steder i Danmark også rejser sig spørgsmål til de nedgravede kabler ved Kildevad solcellepark, som skal transportere den grønne strøm fra solcellerne og ud i det kollektive elforsyningsnet. Vi har derfor forhørt os hos vores leverandør af kabler, som har bekræftet, at der ikke er risiko for udsivning af pfas fra kablerne. Vi vil nu få udarbejdet en rapport af uafhængige eksperter for at dokumentere dette, så vi på samme måde som for selve solcellepanelerne kan få fjernet mistanken om pfas. Derfor vil vi sørge for, at der foreligger en uvildig og afklarende rapport for kablerne, når høringen er afsluttet, fortæller han.
Glad for samarbejde
Ian Wallentin tilføjer, at European Energy er glad for samarbejdet med regionskommunen og Bornholms Energi & Forsyning om at realisere projektet, som har som formål at kombinere produktionen af grøn strøm og drikkevandsbeskyttelse.
– Det er et eksempel, som vi tænker kan være inspiration for andre danske kommuner, og som vi ser frem til at komme i mål med, fortæller Ian Wallentin.
I januar kom det frem, at European Energy og Bornholms Energi & Forsyning har underskrevet en hensigtserklæring med henblik på at etablere solcelleparken i Kildevad i Østerlars. Med hensigtserklæringen understreger Beofs bestyrelse, at man er klar til yderligere undersøgelse af mulighederne for at investere i Kildevad Solcellepark, der vil kunne forsyne 4.000 husstande på Bornholm.
OM PFAS?
Perfluorerede og polyfluorerede alkylstoffer (pfas), der består af mere end 4.700 kemikalier, er en gruppe af almindeligt anvendte menneskeskabte kemikalier, der akkumuleres over tid i mennesker og i miljøet. De kaldes "evighedskemikalier", da de er ekstremt vedholdende i både vores miljø og krop. De kan føre til sundhedsproblemer såsom leverskader, skjoldbruskkirtelsygdom, fedme, fertilitetsproblemer og kræft.
Kilde: Det Europæiske Miljøagentur.

NYT JOB
MEST LÆSTE

Ejn sæksara
Et sæt bestående af en stor snaps og et lille glas øl. Betegnelsen kommer af, at det kostede seks øre.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration