Rønne udvalgt: 14 danske byer kæmper om millioner til bymidten

Rønne udvalgt: 14 danske byer kæmper om millioner til bymidten
Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 13. JUN 2022 • 11:05
Tommy Kaas
Digital chef
NYHED
13. JUN 2022 • 11:05

Rønne er sammen med 13 andre byer udvalgt i en forsøgsordning for frie bymidter. 

Det betyder, at kommunen har fået godkendt sin første tilkendegivelse til indenrigs- og boligminister.

Der er afsat 130 millioner kroner til en ordning, hvor en række på 10 mindre og mellemstore byer skal få mulighed for at blive sat fri af eksisterende regler og lovgivning for at finde nye veje til mere liv i bymidten.

På baggrund af 32 kommuners ansøgninger har aftalekredsen valgt at give Rønne og de 13 andre byer Otterup, Assens, Rødekro, Odder, Nordborg, Vamdrup, Ikast, Hornslet, Grindsted, Støvring, Sakskøbing, Nykøbing Sjælland og Faaborg lov til at udforme en endelig ansøgning om at blive del af forsøgsordningen.

Rønnes bymidte

For at komme i spil til millionpuljen skulle Bornholms Regionskommune med deadline i april præsentere et bud på nytænkende og innovative indsatser og samarbejdsformer. Det skulle vise, at bymidten rummede "potentiale til at fastholde et byliv og have betydning for den lokale serviceforsyning i et større opland."

Konkret bød Bornholm ind med noget, der lå i forlængelse af tankerne om Byens Hus i Dams Gård og Torv på Tværs, der handler om at udvikle den nordlige dele af Store Torv og gårdarealet ved Dams Gård og Musikhuzet.

Fra Venstre lyder det blandt andet, at det er godt at sætte 14 byer "fri af en række benspænd, som gør det muligt at udvikle spændende og innovative bymidter til gavn for byens borgere.

– Det er ingen hemmelighed, at vi i Venstre generelt har efterspurgt initiativ og handling til at sætte landets kommuner fri af statslig regulering med det formål at skabe den bedste service og lokalmiljøer for borgerne, siger Venstres Peter Juel-Jensen og kommunalordfører Anni Matthiesen i en fælles udtalelse.

–Samtidig bakker vi op om alle tiltag, der bidrager til at løfte de egne af Danmark, hvor der er langt til nærmeste større by. Derfor er det også helt i Venstres ånd, at vi nu laver forsøg med at frisætte en række byer af bøvl og bureaukrati for i stedet at skabe liv og inspirerende nærmiljøer i bymidterne.

Bag aftalen om ordningen står den socialdemokratiske regering, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne.



HVOR DRØMMER VI OS HEN - ENERGIØEN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm som energiø. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere har bidraget med deres bud i dette tema. Send dine tanker til debat@tidende.dk.
Temaet afsluttes med en debatsalon i Elværket i Rønne tirsdag den 23. maj klokken 16.30.