Rønne Havn ser ud til at få gennembrud i Polen

Rønne Havn ser ud til at få gennembrud i Polen
NYHED | ABONNENT | 29. JUN 2023 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
29. JUN 2023 • 05:30

Fraværet af egnede havne til at håndtere vindmølledele i Polen har ifølge polske medier fået energiselskabet Polenergia til at godkende Rønne Havn som installationshavn for landets første havvindmøllepark.

Flere polske medier har i juni skrevet, at energiselskabet Polenergia har besluttet, at vindmøllerne til den første havvindmøllepark i Polen skal udskibes fra Rønne Havn.

Polenergia står sammen med norske Equinor (tidligere Statoil) bag flere havvindmølleparker i den polske del af Østersøen. Avisen Rzeczpospolita og flere energimedier i Polen har omtalt aftalen, som Polenergia skulle have indgået med leverandøren Siemens Gamesa Renewable Energy i februar. Aftalen ”tillader en formel reservation af installationshavnen i Rønne på den danske ø Bornholm”, skriver de polske medier.

Siemens Gamesa har tidligere gjort brug af Rønne Havn til installationen og udskibningen af den danske havvindmøllepark Kriegers Flak på 0,6 gigawatt.

Polenergia og Equinor er gået sammen om at opføre tre parker. De to første – Baltyk II og Baltyk III – skal ifølge Polenergia være klar til at producere strøm i 2027. Det fremgår ikke direkte af artiklerne, om det er tanken, at Rønne Havn skal lægge arealer til begge parker. Siemens Gamesa skal levere møller til både Baltyk II og Baltyk III, der tilsammen får en kapacitet på 1.440 megawatt (1,44 gigawatt) og således tegner til at kunne blive den største ordre hidtil for Rønne Havn.

Ingen kommentarer

Rønne Havn vil ikke udtale sig om den polske kontrakt. Kommunikationschef Jesper Jürgensen fortæller til Tidende, at havnen ”hverken kan be- eller afkræfte” oplysningerne. Det er ikke usædvanligt, for havnen er bundet af fortrolige aftaler med vindmølleleverandørerne.

Havnedirektør Lars Nordahl Lemvigh har dog ved flere lejligheder fortalt, at havnen har sikret en kontinuerlig portefølje af projekter, der rækker en håndfuld år frem. Rønne Havn ”har på nuværende tidspunkt en planlagt portefølje på omkring tre GW i ordrebøgerne”, skrev havnedirektøren i årsrapporten for 2022, som blev offentliggjort i foråret. Det eneste kendte projekt, der venter forude, er installationen af den tyske vindmøllepark Baltic Eagle, som skal finde sted næste år. Vestas-møllerne til dette projekt begynder at ankomme sidst i 2023.

Tvivl om Gdansk

Den polske interesse for at gøre brug af Rønne Havn er til dels opstået af nød, for ingen polske havne er i stand til at håndtere de store vindmølledele. Havnen i Gdansk skal udvides, men der er endnu ikke indgået en kontrakt med en entreprenør, og tvivlen om tidsplanen har spillet ind på Polenergias beslutning om at vælge en udenlandsk havn.

– Dette er en handling for at afbøde en af projektets risici på anlægsstadiet - den manglende tilgængelighed af havnefaciliteter, skrev Polenergia ifølge Gospodarkamorska.pl om aftalen med Rønne Havn i den finansielle rapport for første kvartal.

Den anden store klynge af foreslåede havvindmølleparker i Polen skal bygges af Polska Grupa Energetyczna (PGE) i samarbejde med Ørsted, og dette konsortium tror stadig på, at havnen i Gdansk bliver klar til deres projekter. Et tredje energiselskab, PKN Orlen, arbejder ifølge de polske medier på at udvide havnen i Swinoujscie.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT