Rønne-firma til Harald Nyborg: Nej tak til byttehandel

Rønne-firma til Harald Nyborg: Nej tak til byttehandel
Sådan ser der ud inde på grunden, som kommunen har til salg for anden gang. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 17. MAJ 2022 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. MAJ 2022 • 15:30

Rønne Vand og Varme har afgivet et bud på en kommunalt ejet grund mellem Ved Lunden og Åkirkebyvej. Et ejendomsselskab, der repræsenterer Harald Nyborg, havde ifølge RVV-direktør Erik Steen Andersen købt grunden, men købsaftalen blev annulleret, fordi tekniske undersøgelser viste, at bundforholdene var problematiske.


Klemt inde i en trekant bag Thansen, DR Bornholm og Rønne Vand og Varmes (RVV) reservelastværk ligger en grund, som regionskommunen for tiden har til salg for anden gang.

I sidste uge var der frist for at byde, og RVV har meldt sig på banen og indsendt et bud, fortæller direktør Erik Steen Andersen.

Der er tale om et genudbud af grunden, fordi fremskredne planer om at opføre en Harald Nyborg-forretning er blevet opgivet. Ejendomsselskabet Agat Ejendomme havde vundet første udbud, men ifølge Erik Steen Andersen viste en geoteknisk undersøgelse efterfølgende, at grunden bestod af et blødt underlag, der ville besværliggøre byggeri.

– Det gjorde, at projektet blev for dyrt for dem, siger Erik Steen Andersen.

Da problemerne gik op for Harald Nyborgs samarbejdspartner, blev RVV involveret, fordi varmeselskabet ejer nabogrunden ud til Ved Lunden, hvor der er et uudnyttet græsareal.

– Vi blev ringet op og spurgt, om vi ville bytte med vores grund. Men vi var ikke interesserede, for vi vil gerne selv bygge der, fortæller Erik Steen Andersen.

Grunden ligger i den zone, der i kommunens overordnede planlægning er tiltænkt store butikker, som ikke kan være i midtbyen. I udbudsmaterialet, der har været behandlet på lukkede møder i kommunalbestyrelsen, stilles der ifølge Erik Steen Andersen krav om, at køberne skal udføre byggeriet inden for to år.

– Vi har ikke planer om at bygge på den inden for to år, men vil købe den af strategiske årsager, siger RVV-direktøren.

– Det skal kommunen i så fald acceptere. Nu tager de buddet ind, vender det med deres jurister og ser på, hvilke bud der ellers er kommet ind.

 

Den gule, stiblede linje markerer grunden, som Bornholms Regionskommune har til salg på Ved Lunden. Den grænser mod syd op til RVV's nødvarmeværk og et ubebygget græsareal, som RVV ejer. Illustration: RVV

 

Fremtidens varmeværk

RVV's bud på grunden har et langsigtet perspektiv. I dag stammer størstedelen varmen, som leveres til RVV's rør, fra Bornholms Energi og Forsyning, der på blok 6 samproducerer elektricitet og varme.

Med energiøens forbedrede kabelforbindelser og havvindmøller i baghaven vil der i slutningen af årtiet formentlig ikke længere være brug for et kraftvarmeværk på Bornholm. Men der vil stadigvæk være brug for lokal varmeproduktion – også selvom spildvarme fra den forventede højspændingsstation på Sydbornholm kan indgå i fjernvarmesystemet, vurderer Erik Steen Andersen.

Havvindmøllerne skal efter planen tages i brug i 2030, men allerede når der er etableret kabelforbindelser til Sjælland og Tyskland, vil Bornholms sårbarhed med det nuværende søkabel være et overstået kapitel. Den anden varmeleverandør, Bofa, kommer også til at skrue ned for varmeleveringen frem mod 2032, hvor der ikke længere skal brændes affald af på Bornholm. Når adgangen til strøm forbedres, og Beofs kraftvarmeværk kan udfases, vil RVV gerne overtage produktionen af varme.

– Hvis det bliver sådan, som vi tror, så vil det være fornuftigt for os at have muligheden for at få et sted til at fremstille noget varme selv. Enten i form af elkedler, fordi der kommer til at være meget strøm, eller varmepumper eller noget tredje, siger Erik Steen Andersen.

Grundens problematiske bæreevne regner RVV's ledelse ikke for at være et problem for deres projekt.

– Vi kan bruge den til "luftere" til varmepumper. Det er ikke tungt og ikke en bygning som sådan, men de kan godt stå sådan et sted, siger Erik Steen Andersen.

Større rør

Han påpeger, at det vil være en fordel at placere varmeværket på Ved Lunden, fordi rørene her – på grund af det eksisterende reservelastværk – er større end de fleste andre steder i Rønne. Hvis kommunen skulle acceptere at gå på kompromis med kravet om at sætte gang i byggeriet inden for to år, kan det komme på tale at leje grunden ud til opmagasinering af køretøjer eller lignende, fortæller Erik Steen Andersen.

For tre år siden søgte RVV om tilladelse til at opføre et stort varmeværk med en blanding af afbrænding af træflis og el-drevne varmepumper som energikilder. Kommunalbestyrelsen afviste dengang at støtte ansøgningen, fordi projektet ville have påført skade på Bornholms Energi og Forsynings økonomi. For tiden ligger en ansøgning om at bygge et nyt reservelastværket på Ved Lunden til behandling i kommunen. RVV ønsker at opføre et varmeværk, der skal køre på elektriske varmepumper og udnytte spildvarmen fra hospitalets køleanlæg.

FÅ ABONNEMENT