Med energiøens forbedrede kabelforbindelser og havvindmøller i baghaven vil der i slutningen af årtiet formentlig ikke længere være brug for et kraftvarmeværk på Bornholm. Men der vil stadigvæk være brug for lokal varmeproduktion – også selvom spildvarme fra den forventede højspændingsstation på Sydbornholm kan indgå i fjernvarmesystemet, vurderer Erik Steen Andersen.
Havvindmøllerne skal efter planen tages i brug i 2030, men allerede når der er etableret kabelforbindelser til Sjælland og Tyskland, vil Bornholms sårbarhed med det nuværende søkabel være et overstået kapitel. Den anden varmeleverandør, Bofa, kommer også til at skrue ned for varmeleveringen frem mod 2032, hvor der ikke længere skal brændes affald af på Bornholm. Når adgangen til strøm forbedres, og Beofs kraftvarmeværk kan udfases, vil RVV gerne overtage produktionen af varme.
– Hvis det bliver sådan, som vi tror, så vil det være fornuftigt for os at have muligheden for at få et sted til at fremstille noget varme selv. Enten i form af elkedler, fordi der kommer til at være meget strøm, eller varmepumper eller noget tredje, siger Erik Steen Andersen.
Grundens problematiske bæreevne regner RVV's ledelse ikke for at være et problem for deres projekt.
– Vi kan bruge den til "luftere" til varmepumper. Det er ikke tungt og ikke en bygning som sådan, men de kan godt stå sådan et sted, siger Erik Steen Andersen.