Rønne brugte mere vand og varme

Rønne brugte mere vand og varme
Slagteriet aftager næsten 15 procent af vandet fra RVV. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 19. MAJ 2022 • 10:45
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. MAJ 2022 • 10:45

RVV pumpede godt en million kubikmeter vand op af undergrunden i 2021.


RVV's vandselskab lever en mere stille tilværelse end varmeafdelingen, der oftere omtales i lokalpressen efter år med konflikt og svingende priser.

På vandfronten er stabiliteten større, men der ses dog udsving. I 2021 leverede RVV mere end 60.000 kubikmeter vand mere end året før. Det samlede vandforbrug blev 963.000 kubikmeter, en stigning på 6,7 procent. På vandværkerne blev der udpumpet godt en million kubikmeter vand, og ved at sammenholde den mængde med målerne kan RVV se, at tabet i ledningsnettet ligger på fem procent.

– I mange år har det været sådan, at vandforbruget er blevet mindre og mindre, men nu er udviklingen stagneret, og der ses udsving år for år. For 15-20 år siden var det oppe på det dobbelte, fortæller direktør Erik Steen Andersen, som tilskriver sparetoiletter og andre vandøkonomiske installationer i hjemmet, at der bruges halvt så meget vand som førhen.

Han kan ikke forklare, hvorfor der blev solgt mere vand i 2021 – et år med en forsommer, der var så tør, at flere sankthansbål blev droppet – men peger på, at svineproduktionen på Danish Crown kan spille ind.

– Aktiviteten på slagteriet betyder en del. De aftager næsten 15 procent af vores vand, siger Erik Steen Andersen.

På grund af det store vandsalg oversteg omsætningen i Rønne Vand A/S lige netop ti millioner kroner. RVV har Bornholms næstbilligste drikkevand, kun overgået af Snogebæk.

Også varmeforbruget lå i 2021 på et højt niveau, selvom priserne var høje. Den solgte varmemængde (467.084 gigajoule) var fem procent højere end højere end budgetteret. Forklaringen på varmeforbruget ligger lige for – 2021 var lidt koldere end 2020, viser RVV's statistik.