Overskud i Nexø næsten fire gange større end forventet

Overskud i Nexø næsten fire gange større end forventet
En øget tilgang af brisling er en væsentlig årsag til, at Nexø Havn A/S kom ud af 2022 med et overskud på godt to millioner kroner. Havnen havde budgetteret med cirka en fjerdedel. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 20. MAR 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
20. MAR 2023 • 15:30

Et overskud på godt to millioner kroner giver Nexø Havn nogle muligheder, fortæller bestyrelsesformand Bjarne Hartung Kirkegaard.

 

Øget tilgang af brisling, større omsætning på beddingsanlægget og en målrettet styring af driftsomkostningerne er hovedårsagerne til, at Nexø Havn A/S kommer ud af 2022 med et overskud på godt to millioner kroner. Havneselskabet havde budgetteret med et overskud på 550.000 kroner.

Ledelsen i Nexø Havn A/S anser resultatet og den økonomiske udvikling som værende særdeles tilfredsstillende, og den forventer også et positivt driftsresultat for 2023. Det fremgår af dagsordenen til kommunalbestyrelsens møde torsdag. Bornholms Regionskommune er hovedaktionær i Nexø Havn A/S.

– Det er det næstbedste resultat i de år, Carsten Andersen har været direktør. Det er vi rigtig glade for, siger bestyrelsesformand Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) til Tidende.

I 2021 var overskuddet 537.528 kroner. Nettoomsætningen i 2022 var 7.510.142 kroner mod 6.131.213 kroner året før.

– Der er nogle, der siger, at der ikke er nogen fisk i Østersøen, men det er der. Der er godt nok nogle sæler, der har spist torsken, men det betyder, at der er flere brisling. Det er jo det, der kommer ind over kajkanten, der giver nogle penge i Nexø Havns kasse, og det er en meget væsentlig del af det, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

Der er ordinær generalforsamling i Nexø Havn A/S den 13. april, og ledelsen indstiller, at overskuddet overføres til næste år. Det giver flere penge i kassen, og det giver Nexø Havn A/S nogle muligheder, både i hverdagen og på længere sigt.

– Almindelig vedligeholdelse og almindelig opgradering af de faciliteter, der er på haven, har vi en mulighed for. Vi skal ikke hen og spørge nogle andre. Hvis der opstår et eller andet, hvor vi skal bruge et beløb til noget, der skal laves, så kan vi vedtage, at det gør vi bare. Det giver lidt friere hænder, end hvis man ikke har noget på kistebunden, siger Bjarne Hartung Kirkegaard, som er udpeget af kommunalbestyrelsen.

Samtidig har havnen et håb om at blive servicehavn for de vindmøller, som er planlagt i Østersøen.

– Vi forestiller os, at det kommer til at koste et eller andet. Hvis vi har et A4-papir, er vi nederst i venstre hjørne og skal op i øverste højre hjørne til 1. januar 2026, eller hvornår vi skal være klar, så det kan sagtens være, at der skal investeres i et eller andet, og det et eller andet kender vi ikke endnu. Men vi er glade for, at vi har den mulighed, hvis der opstår et eller andet, siger bestyrelsesformanden.

Kommunalbestyrelsen skal på sit møde torsdag tage stilling til, hvordan kommunen skal udøve sine ejerbeføjelser på generalforsamlingen.