Nyt forslag om parkering - alle ideer kan være umulige nu

Nyt forslag om parkering - alle ideer kan være umulige nu
Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 7. MAR 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
7. MAR 2023 • 05:30

Konservative spiller ud med en mere enkel form for parkering mod betaling. Efter at FDM har dømt det første bud på betalingsparkering ulovligt, er spørgmålet bare, om nogen ny form for parkering mod betaling kan indføres nu.


En form for parkering mod betaling, der er lettere at forstå, lettere at styre og billigere for bornholmerne.

Sådan spillede borgmesterpartiet Konservative mandag ud i et tre sider langt udspil: Forberedt under den seneste uges debat om betalingsparkering, men offentliggjort et kvarter efter at bilisternes interesseorganisation FDM havde kendt eksisterende forslag om betalingsparkering ulovligt.

FDM begrunder sin kritik med, at forslaget om mere parkering mod betaling starter med et behov for at skaffe kommunen indtægter, og at forslaget ikke primært er begrundet i et ønske om at afvikle trafikken mere smidigt.

Dermed kan enhver ny form for betalingsparkering reelt være umulig at indføre netop nu, siger Bjarne Hartung Kirkegaard (KD) mandag til Tidende. I så fald også det forslag, som Konservative sendte ud i en pressemeddelelse.

Konservative vil indføre "digitale parkeringszoner" i Rønne, Nexø, Gudhjem, Svaneke og Allinge. Her vil man skulle betale for at parkere, uanset på hvilken offentlig vej i zonen, man ønsker at parkere. K ønsker at gøre den første time gratis.

– Det betyder, at turister kan nøjes med at betale timepriser for parkering, til forskel fra det oprindelige forslag, hvor der er lagt op til at turister både skal købe licens og betale timepriser, skriver medlem af kommunalbestyrelsen Iben Busch (K) på vegne af Konservative.

Bornholmere, erhvervsdrivende og pendlere og flexboligejere skal med Konservatives forslag kunne købe en parkeringslicens, som fritager for betaling i parkeringszonerne.

– Licenserne er i udgangspunktet ikke tiltænkt til turister, men der er intet til hinder for, at også turister kan købe en pendlerlicens og dermed fritages for betalingsparkering.

Konservative ønsker også at sende sit forslag om parkering mod betaling i høring.

– En ny og omfattende parkeringsmodel kan ændre den måde vi bruger og opholder os på i byerne. Det gælder både bornholmere og turister. I Det Konservative Folkeparti ønsker vi derfor at sende forslaget om parkeringszone og -licenser i offentlig høring, så der er mulighed for at få input fra erhvervsdrivende i de berørte byer, fra borgerforeninger, turismeaktører og borgere, hedder det i udspillet.