Nystartet firma får usædvanlig opgave

Nystartet firma får usædvanlig opgave
Kasper Pryds og Mathias Kjærsgaard Nielsen er ved at få stor erfaring med at renovere gamle kirker. Fotos: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 26. MAJ 2024 • 19:00
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
26. MAJ 2024 • 19:00

Bornholms Blikkenslager er ikke engang et år gammel, men har allerede skabt sig et godt navn i branchen. Firmaet har senest fået opgaven med at udskifte skiffertaget på Aa Kirke, og det er noget, som vækker stolthed hos ejerne Mathias Kjærsgaard Nielsen og Kasper Pryds.

De fleste har nok bemærket, at Aa Kirke fremtoner en smule anderledes i øjeblikket. Den 1.000 år gamle kirke er omsluttet af et kæmpe stillads med hvid presenning øverst, så det nærmest ser ud, som om bygningen har fået hue på.

Årsagen er, at kirken står over for en stor renovering, da taget skal udskiftes. I spidsen for arbejdet står Mathias Kjærsgaard Nielsen og Kasper Pryds fra Bornholms Blikkenslager, og de sætter en stor ære i, at det hele bliver udført så godt som overhovedet muligt.

– Der bliver lagt rigtig mange kræfter i det, for kirken betyder meget for mange mennesker. Der bliver ikke gjort noget halvt eller gået på kompromis. Der er høje krav, og alt skal laves efter de gamle traditioner og det gamle håndværk, siger Kasper Pryds og indrømmer blankt, at han føler et stort ansvar. Det nye skiffertag forventes nemlig at kunne holde i 150 år, og det er lang tid at vente på en udskiftning, hvis det ender med at se herrens ud.

– Vi er stolte over, at vi har fået lov til at få opgaven, og så er det jo noget af den slags arbejde, som vi rigtig gerne vil lave, siger Mathias Kjærsgaard Nielsen og peger på, at en del af opgaven er decideret blikkenslagerarbejde, da tagrenderne skal skiftes. Og her er der tale om kobbertagrender, som makkerparret selv laver. Lige nu er de bronzefarvede, men om 45-50 år vil de have skiftet farve til den velkendte grønne kulør, som man kender fra gamle slotte.

– Det er nogle helt andre standarder, end når vi er hjemme hos fru Pedersen, for der sætter man jo ikke kobbertagrender på for at holde i 200 år, siger Kasper Pryds.

De nye skifferplader er også en historie i sig selv. De kommer fra et spansk skifferbrud og er nemme at genkende med deres gråsorte farve og ujævne overflade. De ser tynde ud, men bag det skrøbelige udseende er et stærkt materiale, som altså skulle kunne holde i 150 år. Det er noget længere end eksempelvis et normalt tegltag, som typisk har en forventet levealder på 80 år.

– Vi har sat skiffertag nogle enkelte steder på øen, og det har typisk været på kviste. Det er lidt dyrere end tegltag, men fordelen er, at det holder længere, og så er det 100 procent naturmaterale, fortæller Kasper Pryds.

Kan ikke leve af det

Det er ikke hver dag, man får muligheden for at renovere en gammel kirke, men Mathias Kjærsgaard Nielsen og Kasper Pryds har dog lidt erfaring fra den boldgade. Førstnævnte har haft opgaver på Nexø Kirke, mens Kasper både har haft fingrene i Østermarie Kirke og Bodilsker Kirke. Men opgaven på Aa Kirke er klart den største, de har haft til dato.

– Det er ret charmerende og lidt historisk at gå på en gammel kirke og se på det gamle håndværk, som er blevet brugt til at bygge kirken. Vi har selv en stor kærlighed til det gamle håndværk, og vi kan se, at der er blevet lagt mange kræfter i det.

– Og så er det jo også bare en fantastisk udsigt, man har heroppefra. Fra kirkeklokkerne kan man jo se helt ud til havet, fortæller de.

Apropos kirkeklokker er det måske det eneste, som kan udfordre arbejdsdagen en smule, for når de ringer, lyder det meget højt. Men det lever de gerne med, og de kunne godt tænke sig at renovere endnu flere kirker.

– Det er ikke noget, vi kan leve af, for så mange kirker er der heller ikke på Bornholm. Men vi kunne godt tænke os at prøve det igen, når vi er færdige her, siger Mathias Kjærsgaard Nielsen og indrømmer, at der især er én kirke, som har deres interesse.

– Vi kigger meget på den store kobberkirke i Rønne.

Asbest i taget

Arbejdet på Aa Kirke forventes at tage nogle måneder endnu. Det blev en smule forsinket, da man konstaterede asbest i de gamle asbestplader, men nu skrider arbejdet igen planmæssigt fremad.

Det er HJB Byggeforretning, som har vundet hovedentreprisen, og de har i øjeblikket håndværkere i gang med at rette spærene op, så det hele står snorlige. De to gutter fra Bornholms Blikkenslager kommer ind i billedet, fordi HJB har valgt at bruge dem til underentreprisen. I takt med at håndværkerne bliver færdige med arbejdet på spærene, kan blikkenslagerne sætte nye skifferplader på.

Derudover har Bornholms Blikkenslager også stået i spidsen for at fjerne et stort oliefyr, som stod under taget. Fremover skal kirken nemlig varmes op af fjernvarme.

Tegnestuen Over Byen Arkitekter står for det overordnede opsyn med istandsættelsen af taget, og renoveringen er støttet af kirkeistandsættelsesordningen med knap 2,8 millioner kroner.

Fotoreportage: Kom en tur med på taget

Der er allerede kommet nye skifferplader på den første del af taget.

HJB Byggeforretning har også håndværkere på taget af Aa Kirke. De retter de gamle spær op.

Skifferpladerne skal sorteres efter tykkelse, før de bliver lagt på taget.

Stilladset og presenningen sørger for at arbejderne er skærmet for vind og regn.

 

De to arbejdskammerater skal bruge størstedelen af sommeren, før hele taget er udskiftet.

De gamle spær kan stadig bruges, men skal dog rettes op.

 

Skifferpladerne kommer fra et brud i Spanien.

Bornholms Blikkenslager bøjer selv tagrenderne, som skal på Aa Kirke.

En af opgaverne var at fjerne det gamle oliefyr fra kirkens tag, da der fremover vil blive varmet op med fjernvarme.

Det er et systematisk arbejde at lægge nye skifferplader på taget.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT