Nye kræfter og kvalitetsløft på Svaneke-restaurant

Nye kræfter og kvalitetsløft på Svaneke-restaurant
Fra venstre: Anders Engberg Mejlvang, Christoffer Lahn og Andreas Hansen. Foto: Jesper Dollerup Merved
NYHED | ABONNENT | 8. MAJ 2023 • 15:32
NYHED | ABONNENT
8. MAJ 2023 • 15:32

Unge nye kræfter skal være med til at give et løft hos B's Fiskeværksted i Svaneke. Det har været lidt for meget af det samme, så noget udvikling er tiltrængt, lyder det.

– Vi har besluttet at give den en ekstra tand på gastronomikontoen i år.

Sådan lyder det fra ejeren af B's Fiskeværksted i Svaneke, Per Hansen. Det er et ønske, man har haft i noget tid, fortæller han, og i år har man så endelig muligheden for at gøre noget ved det.

– Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi har haft brug for at løfte os og udvikle os lidt, for det har været lidt for meget af det samme. Men samtidig ønsker vi ikke at vende det hele på hovedet, for vi har også en masse stamgæster. Vi skulle gerne bygge et lag mere på, som passer ind i vores eksisterende forretning, fortæller Per Hansen, da Tidende møder ham på restauranten i Svaneke.

Udover ejeren møder man også tre af de folk, der står med hovedansvaret for at føre ønsket om udvikling ud i livet. Restaurantchef, Anders Engberg Mejlvang, souschef, Christoffer Lahn og køkkenchef, Andreas Hansen. Sidstnævnte er Per Hansens søn og har tidligere arbejdet på restauranten on and off.

– Vi vil gerne introducere noget nyt til byen og til Bornholm, men uden at afvige fuldstændig fra det, vi har gjort før. Vi skal ikke opfinde den dybe tallerken, men vi vil gerne afprøve nogle nye ting indenfor det samme spor, vi har kørt i, siger den nye køkkenchef, der tidligere blandt andet har været ansat i Kongehusets køkken.

Nemmere at skaffe personale

Andreas Hansen stod i lære hos Christoffer Lahn på Hotel Munkebjerg i Vejle, og det var her, de to begyndte at snakke om at gøre noget nyt for B's Fiskeværksted.

– Vi endte med at blive gode venner i løbet af den tid, og vi har længe snakket om, at det kunne være vildt fedt at være med til at udvikle noget fedt herovre. Jeg var samtidig begyndt at kede mig lidt i de faste rammer og så det som en oplagt mulighed, for det hele er nyt for mig her, siger Christoffer Lahn, der kommer med stor erfaring fra flere forskellige restaurationer i Jylland.

Konkret betyder det, at man har foretaget nogle ændringer på menukortet, hvor man blandt andet som noget nyt vil køre med en femretters aftenmenu, men vigtigst af alt er målet at højne niveauet i restauranten.

En ting er dog at have et ønske om det, men noget andet er, at der også skal være personale til det. Både når man snakker kvalitet og kvantitet.

– Vi har kæmpet lidt med at finde ledigt personale, og der er langt mellem kokkene hele vejen rundt. Jeg var her for to år siden, og der kunne vi simpelthen ikke skaffe det nødvendige personale for at løfte niveauet, som vi gerne ville. Derfor har menukortet lignet sig selv i mange år, fortæller Andreas Hansen.

Fortællingen om, at det er svært at skaffe personale i restaurationsbranchen er ikke ny, og det har gjort det vanskeligt at drive restauranten, som man gerne ville endsige at udvikle den, forklarer Per Hansen.

– De seneste tre år har det nærmest været umuligt. Vi havde aftener, hvor vi havde ledige borde, men var nødt til at sige nej til folk, fordi vi ikke havde mandskab til det, siger restaurantsejeren, men i år mærker man, at tiderne er begyndt at skifte lidt.

– Faglært personale er stadig vanskeligt at skaffe, men ufaglærte har faktisk været noget nemmere i år. Det er tydeligt, at der er nedgang i økonomien, så der er altså flere at få. Vi kan faktisk have folk til samtale og ikke være ”tvunget” til at ansætte dem.

Og det giver ikke overraskende lidt mere ro hos tjenergruppen og særligt restaurantchefen, Anders Engbjerg Mejlvang, at man ikke bliver alt for pressede, hvis bare en enkelt melder sig syg.

– Der var nogle tidspunkter, når højsæsonen nærmede sig, hvor man godt kunne gå og blive lidt nervøs. Mavefornemmelsen er meget bedre i år, og vi føler faktisk ikke, noget kan gå galt. Det er rart at have tid til at give gæsterne en rigtig god oplevelse og levere den service, vi gerne vil.

Vil bevare dna

B's Fiskeværksted har eksisteret under sit nuværende navn i 10 år.

– Vi købte det, der hed Fiskecafeen i 2013, så vi har faktisk 10 års jubilæum i år. Da vi startede, var det kokken Jan Gildam, der lavede både frokost- og aftenmenuen, og det er stadig den dna, vi kører på. Vi er tre gange så store, som da vi startede, så restauranten er egentlig vækstet rigtig godt, fortæller Per Hansen.

Og det er vigtigt for B's Fiskeværksted at understrege, at man gerne vil holde fast i netop den dna og fastholde stamgæsterne samtidig med, at man vil appellere til nye kunder. Også selvom priserne stiger en smule.

– Vi vil være de samme, vi altid har været, men hvor kvaliteten bliver højnet. Vi vil gerne give bornholmerne en spiseoplevelse, og det kan godt være, at priserne stiger en lille smule, men vi lægger altså også noget mere håndværk i det. Vi prøver virkelig at lægge os i selen for at sikre, at man føler, at man får noget for pengene, fortæller køkkenchef, Andreas Hansen, der bakkes op af Christoffer Lahn.

– Jeg synes, man har kunnet fornemme, at folk har efterspurgt lidt mere, og så er de også villige til at betale lidt ekstra.

Fiskeværkstedet hører under Restaurant Gruppen ApS, der også driver Restaurant Bryghuset, Restaurant Pakhuset og i april overtog man også Hotel Abildgaard i Sandkaas.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT