Ny butik ruller den røde løber ud på Store Torv

Ny butik ruller den røde løber ud på Store Torv
Mette Henius er 56 år, og hun har boet på Bornholm i fire år. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 1. FEB 2023 • 13:36
NYHED | ABONNENT
1. FEB 2023 • 13:36

Selvom Henius Knitwear snart har tre års fødselsdag, så havde den onsdag første åbningsdag på Store Torv i Rønne.


Det vælter ind med kunder og gæster, der tager imod et glas champagne, nogle giver en gave eller en lille blomst.

Stemningen er god og smilet er stort hos Mette Henius, som har brugt de seneste syv uger på at lægge gulvtæppe, hitte på og male de Telia-farvede vægge i hjemlige og varme nuancer, der matcher strikkeuniverset, der virkelig har fundet fodfæste på Bornholm.

Hylderne bugner af blødt garn i alverdens farver, og der er knapper, pailetter og andre dimser til den helt store guldmedalje.

– Strikker du selv? Spørger den søde dame, der tager imod Tidendes udsendte, og i løbet af de næste 10 minutter falder spørgsmålet i forskellige variationer rundt omkring i den 98 kvadratmeter store butik.

I butikken er det dog ikke et problem, hvis man ikke er den store strikkeentusiast. Der er hjælp og vejledning at hente – også hvis man skal købe garn til andre end sine egne kreative hænder.

 


Alle designs på bøjlestængerne er Mettes egne designs, og dem er der rift om. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Små finurligheder

Mange af de besøgende i butikken har været forbi, da den lå på Almegårdsvej og der har Mette Henius faktisk formået at holde åbent, mens renoveringen af den nye butik har været i gang.

Hun håber at den centrale placeringen på Store Torv i Rønne kan skabe dynamik på pladsen og give mulighed for samspil med de andre butikker. Hun vil gerne være med til at skabe liv i Rønne også, så den også har noget at byde på til sommerens turister.

Drømmen er, at også strikken får sin plads på det bornholmske landkort sammen med keramik og god mad.

På stativer rundt omkring i butikken hænger bøjler med hendes egne designs, som man kan købe mønsteret til, hvis man har mod på selv at give sig i kast med det. Har man ikke, kan man også bestille Mette Henius selv til at strikke.

– Det er selvfølgelig en overvejelse, at når det bliver en forretning - kan det så også blive ved med at være en hobby, og noget, jeg slapper af med. Men det er det stadig, og jeg sørger for ikke at tage mere ind, end at jeg synes det er sjovt, fortæller butiksejeren.

Hun strikker måske en til to trøjer hver måned, og hun sælger både til USA, Tyrkiet, Frankrig og mange andre steder.

 


Der er farvestrålende garn fra gulv til loft i den nye butik på Store Torv i Rønne. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

De første strikkepinde

Ved siden af strikkebutikken holder hun også foredrag, workshops og prøver at inspirere videre med noget af det, hun selv synes har været sjovt ved håndværket og iværksætteriet.

– Det er et sats, og det føles meget stort, at jeg nu åbner en butik med en høj husleje, men jeg gør det ikke uden at have regnet det igennem, og jeg er ret sikker på, at det nok skal gå, forklarer hun.

De første kunder stod da også allerede klar uden for butikken fra klokken 10.30 for at se den røde løber blive rullet ud og være de første til at besøge den nye butik, da den åbnede klokken 11.00.

Udover at prøve, føle og betragte de mange designs, købe udstyr og materialer til håndværket, så er der også mange finurlige ting at betragte i den nye butik. Eksempelvis indehaverens allerførste par strikkepinde, som hun fik af sin mor, som også havde strikket med dem, da hun var barn.

– Min mor fik dem i 1951, da hun var seks år, og dem var også dem, jeg brugte da jeg lærte at strikke, da jeg var fem-seks år, så nu skal de være her i butikken.