Møller er lukket på stribe, men valsemøllen har fundet sin niche: Spinkelt overskud i 2020

Møller er lukket på stribe, men valsemøllen har fundet sin niche: Spinkelt overskud i 2020
Bornholms Valsemølle i Aakirkeby kom ud af coronakrisen med skindet på næsen, fortæller møller Nils Jespersen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
REGNSKAB | AAKIRKEBY | ABONNENT | 2. SEP 2021 • 09:00
REGNSKAB | AAKIRKEBY | ABONNENT
2. SEP 2021 • 09:00

Hård konkurrence fra udlandet har ført til nedlægning af tusinder af møller i Danmark. I dag er der kun to store og fem mindre møller tilbage. Bornholms Valsemølle i Aakirkeby er med sin produktion på 3.000 ton mel om året en af de små – til gengæld er den den eneste mølle i landet, der stadig er danskejet.

I dag forarbejder Valsemøllen og Lantmännen Cerealia – begge svenskejede – 95 procent af det korn, der går til konsum i Danmark. De fem tilbageværende mindre møller har skullet finde deres niche, og det er lykkedes for Nils Jespersen, der driver Bornholms Valsemølle sammen med datteren Sidsel Jespersen.

Nej til købstilbud

Man bliver imidlertid ikke millionær af at være den eneste tilbageværende mølle på danske hænder.

– Det giver os ingen markedsmæssige fordele. Men det er lidt sjovt at drille de andre og sige: Der kommer svenskerne, siger Nils Jespersen.

Konkurrenterne har ladet sig opkøbe af kapitalfonde, fordi det giver en kortsigtet gevinst, siger han. Han har også fået en enkelt henvendelse fra en køber, men det er over 30 år siden – og han er ikke interesseret i at sælge.

– Vi fik et tilbud for mange år siden, som vi sagde nej til. Dengang havde vi alle bagere på Bornholm. Nu har vi Bager Dam i Aakirkeby, Svaneke Brød, de nye bagere i Tejn og Jensens Bageri i Rønne. Resten køber importeret mel, siger Nils Jespersen.

10 procents fald i omsætningen

De seneste fem år har møllen i Aakirkeby ligget med en bruttofortjeneste på den gode side af seks millioner, og det gælder også for 2020.

Til gengæld er overskuddet til at overse.

20.000 kroner på bundlinjen i 2019 og nu også i 2020, det er meget tæt på nul. Hvad skyldes det?

– Det skyldes især corona. Vi gik op i husholdningsmel og ned i bagermel, og bagermelet er det vi tjener mest på, fordi det er billigere i fragt og håndtering, siger Nils Jespersen.

Derudover valgte møllen at beholde personalet under nedlukningen, selv om salget i perioder faldt med op til 10 procent.

– Det er jo logisk, at det presser regnskabet, når der er nedgang i omsætningen, og man beholder mandskabet. Lønningerne er jo de samme, siger mølleren, der i 2020 har investeret i nye mandskabsfaciliteter på Møllebakken.

Hvede i superkvalitet

Godt inde i 2021 nærmer man sig normaltilstand på valsemøllen. Efterspørgslen er på vej op hos grossisterne, selv om flere af de store bagerkæder er gået fallit under nedlukningen.

– Vi er godt i gang nu. Første halve år af 2021 ser normalt ud, siger Nils Jespersen.

Han er også godt tilfreds med høsten.

– Den var god. Ikke i mængden, men hveden er i superkvalitet.

 


Info

Der er 14 ansatte og egenkapitalen på Bornholms Valsemølle har ligget stabilt – omkring 4,7 millioner de seneste tre år.

 


Fakta

Over halvdelen af de knap 3.000 ton korn, som Bornholms Valsemølle formaler årligt, er økologisk. Udbuddet af kornsorter inden for både økologisk og konventionelt er bredt, og tæller blandt andet manitobahvede, durumhvede, spelt, emmer, ølandshvede, svedjerug samt tritordeum, som er en krydsning mellem durum og byg.

– Vi har alt slags mel, undtagen havre og byg. Men det har vi planer om at få ind også, siger Nils Jespersen.