Mobilnet: TDC arbejder med helt nyt alternativ til nødstrøm

Mobilnet: TDC arbejder med helt nyt alternativ til nødstrøm
Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 23. MAJ 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. MAJ 2022 • 05:30

En nødstrømopkobling fra det lokale kraftværk kan sikre, at der fortsat vil være mobildækning, når teleselskabernes egen nødstrøm slipper op.


Tre måneder er der næsten gået, siden søkablet til Sverige slog ud, fordi det blev beskadiget. Sagen har ad et par omgange været forbi forsvarsminister Morten Bødskovs (S) bord, og Center for Cybersikkerhed har meddelt, at man vil tage en drøftelse med teleselskaberne med henblik på, at de inddrager risikoen for længerevarende strømudfald.

I yderste konsekvens kan Center for Cybersikkerhed påbyde teleudbyderne at inddrage nærmere angivne områder og trusler mod sikkerheden, for eksempel truslen mod tilgængeligheden i net og tjenester i tilfælde af strømafbrydelser på Bornholm. Hos TDC Net er man dog allerede i gang med at se på løsninger, der kan sikre en bedre mobildækning med nødstrøm, når mobilmasterne og resten af samfundet rammes af timelange strømudfald. I februar var strømmen væk i op til seks timer.

– I perioden efter strømafbrydelsen har vi blandt andet gennemgået nødstrømsanlæg, og vi samarbejder med kommunen og myndighederne for at finde en løsning, så en lignende situation kan undgås fremover. Det kunne for eksempel være at sikre alternativ nødstrømopkobling fra det lokale kraftværk, lig den som politiet, hospitalet, beredskabet med videre får, når vores egen nødstrøm slipper op efter nogle timer, fortæller vice president Youness Quriou hos TDC Net Operations til Tidende.

Omfattende investeringer

Kommunikationschef Mads Houe hos Telia Company fortæller, at teleselskabet jævnligt vurderer sit nødstrømsberedskab, og det tager selvfølgelig den seneste strømafbrydelse på Bornholm med i sit videre arbejde på området. Samtidig gør han det klart, at Telia Company gerne deltager i drøftelser med Center for Cybersikkerhed. Det er dog ikke lige til at skaffe bedre nødstrøm, forklarer han.

– Udgangspunktet er, at det er energiselskaberne, der har forsyningspligten. Vi dimensionerer vores nødstrømsberedskab ud fra, at vi generelt har stor forsyningssikkerhed i Danmark, og strømafbrydelser normalt er af kortere varighed – væsentligt under de to timer. Yderligere sikring/backup vil kræve omfattende investeringer i eksempelvis generatorer, fortæller Mads Houe.

Hos 3 lyder det fra vice president corporate affairs Pia Hammershøy Splittorff, at man har et godt og tæt samarbejde med Center for Cybersikkerhed, som man løbende er i dialog med.

– Hvis de tager initiativ til eventuelle drøftelser, deltager vi naturligvis aktivt, fortæller hun. 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT