Lukker produktionen og sender medarbejdere hjem: Det er rettidig omhu

Lukker produktionen og sender medarbejdere hjem: Det er rettidig omhu
Det er energikrævende at lave glaskunst, som Pernille Bülow her i færd med. Arkivfoto: Berit Hvassum
ERHVERV | Tirsdag 18. oktober 2022 • 05:30

Da udgiften til el i august steg fra normalt 25.000 kr. til 75.000 kroner, besluttede Pernille Bülow at lukke produktionen den 28. november – men fortsat holde åbent i butikken.


De stigende energipriser presser over en bred kam både husholdninger og erhverv, og fra sidstnævnte kategori tager Pernille Bülow, som producerer og sælger glaskunst på Glastorvet i Svaneke, nu den konsekvens simpelthen at lukke produktionen ned i en periode.

– Jeg lukker ned i Svaneke den 28. november på grund af elprisen, siger hun til Tidende.

– Butikken vil være åben, men ovnen slukket.

Jeg troede, I måske netop skulle producere til julesalget da?

– Ja, men vi har jo en del på lager, siger Pernille Bülow.

– Sådan må det bare blive, og så kan det da godt være, der vil være nogle ting, vi ikke lige kan levere i en bestemt farve.

Og nedlukningen skyldes simpelthen de stigende elpriser?

– Ja, helt sikkert. Det var værst i august måned, hvor vi normalt skulle have betale 25.000 kroner for el, men hvor prisen landede på 75.000 kroner. Og dertil har vi jo også virksomheden i Nexø.

Pernille Bülow betoner, at elprisen svinger, og at den faktisk har bevæget sig i den rigtige retning, siden den toppede i august.

– Men vi kunne jo ikke vide, hvad vej det gik, da vi skulle tage beslutningen, og så syntes vi, at vi var nødt til at sige, at nu trækker vi i bremsen, for hvis det her fortsætter, går det galt, siger hun.

Også gas

Virksomheden bruger også gas fra en stor tank i produktionen, og prisen til den kommer oveni de allerede nævnte tal.

– Men det er ikke helt så slemt, fordi vi har en fast pris, siger Pernille Bülow.

Så det er alene elprisen, der får jer til at tage beslutningen om at lukke ned?

– Ja, det er rettidig omhu, tænker jeg.

– Når man ikke ved, hvad der sker, er man nødt til at tage sine forholdsregler. Det er det, der er så slemt ved den her situation – at du ikke selv er herre over den.

På et tidspunkt skal I vel vurdere, om I vil gå i gang med produktionen igen?

– Ja, jeg tænker faktisk, at vi også holder lukket i januar og februar.

Med mindre, der pludselig sker noget positivt i forhold til elpriserne?

– Ja, det kan der jo sagtens ske, men vi har bare forholdt os til det, vi kunne se, på det tidspunkt, hvor vi skulle træffe beslutningen, siger Pernille Bülow.

En håndfuld medarbejdere bliver hjemsendt med det varsel, der nu engang er gældende i forhold til, hvor længe den enkelte medarbejder har været ansat.

– Derfor skal man jo også træffe sådan en beslutning på et eller andet tidspunkt, siger Pernille Bülow.

– Men det er jo med forventning om, at medarbejderne kan vende tilbage til marts. Og det er da heller ikke unormalt for vores branche at lukke ned for vinteren, det var bare ikke meningen, at vi ville lukke ned på Glastorvet i år.

Det er ikke helt uset, at I har haft lukket ned tidligere?

– Nej, det er sket før, afhængigt af, hvad vi havde gang i.

Fortsætter i Nexø

I glaskunstproduktionen bruger virksomheden el til at varme glasset op i smelteovnene, men undervejs i selve arbejdet med at forme glasset benytter glaspusterne gas.

Som et slag på tasken vurderer Pernille Bülow, at virksomheden bruger i størrelsesordenen 10.000 kroner om måneden på gas – men at denne udgift trods alt ikke som elprisen er blevet tredoblet. Og hvor elovnene er tændt i døgndrift, bliver gasovnene først tændt ved arbejdsdagens begyndelse, og de bliver igen slukket om aftenen.

I Nexø har virksomheden kontor og lager og dertil en anden type produktion, hvor glasovnene ikke kører i døgndrift, forklarer hun.

– Vi laver en masse produktudvikling for øjeblikket, og den kører videre, siger hun.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT