Løsgænger-par åbner ny café

Løsgænger-par åbner ny café
De store dobbeltdøre kan lukkes helt op, så gæsterne nemt kan finde ind til kaffe og søde sager på en sommerdag. Foto: Sarah Thun Kristensen
TOPNYHED | ABONNENT | 1. APR 2024 • 19:00
TOPNYHED | ABONNENT
1. APR 2024 • 19:00

I påsken slog Heidi Burgedahl og Søren Schow for første gang dørene op for deres nye café på Nexø Havn.

Det har været på vej længe, og lysten har altid været der, hvis man spørger Søren Schow, som sammen med kæresten Heidi Burgedahl i påsken slog dørene op i deres nye café på Nexø Havn.

Den ligger, hvor turistinformationen tidligere lå, og nu hvor der ikke længere er en direkte rute mellem Polen og Nexø, så har de to fjernet paskontrollen for at åbne rummet op og skabe nye muligheder i det store lokale.

– Men hvis ruten kommer tilbage, så ligger vi jo godt, og så skal vi nok finde ud af noget. De må gerne komme herind, fortæller Heidi Burgedahl med et smil, da Tidende møder hende i lokalerne anden påskedag, hvor de efter at have afviklet deres fire første åbningsdage har valgt at holde lukket.

Tidligere på dagen er det lykkedes at fange Søren Schow over telefonen. Ferien er forbi for hans vedkommende - det er hjemrejsedag, og arbejdet som skibsfører på færgen kalder. Han tager sig dog alligevel tid til at sætte et par ord på den nye satsning.

– Det er gået ganske udmærket med opstarten. Der har ikke været så mange kunder, for vi har ikke rigtig sagt til nogen, at vi åbnede. Jeg kan godt lide, at folk selv opdager det, prøver det af og så kommer tilbage, hvis det var noget, de kunne lide, fortæller han.

Den plan er imidlertid blevet forpurret af en nysgerrig journalist fra Tidende.

Barn nummer to

I lørdags, da vejret var godt, endte der da også med at være en del forbi på havnen, og de to endte alligevel med at få rigeligt at se til. Det var godt at få prøvet, fortæller Heidi Burgedahl.

– Jeg tror, det er rigtig godt, at vi er startet så tidligt på sæsonen, så vi lige kan finde ud af, hvad der skal forberedes og hvad vil vi satse på, fortæller hun.

En af de ting parret er ganske sikre på, at de vil satse på – det er Nexø. Og her var det oplagte for Heidi Burgedahl at oprette en ny afdeling af sin Rønne-baserede brilleforretning.

– Men der er allerede to brillebutikker, så det skulle ligesom være noget andet, forklarer hun.

Og selvom det nu er blevet noget helt andet, de to har åbnet, så mærker hun tydeligt, at det ikke er første gang, hun begiver sig ud i et erhvervseventyr.

– Da jeg startede min forretning for snart 20 år siden, var det noget med at hoppe ud på dybt vand med skyklapper på. Denne gang er der lidt mere ro på – det er lidt som at få barn nummer to, tror jeg. Vi ved, at det hele nok skal gå. Og vi har jo også fuldtidsjobs ved siden af – det er nok ikke alle unge iværksættere, der har det, fortæller hun med et smil.

– Det er lidt skørt, fordi vi jo nok er lidt gamle til at åbne en café, men jeg tror måske, at vi nyder det mere, fordi vi ikke har så meget på spil og kan tage det i vores eget tempo, fortæller hun med et smil.



Caféen byder indtil videre på tunge lædersofaer, caféborde og et kig til havnen i begge sider af lokalet. Foto: Sarah Thun Kristensen

 

Forelsket i Nexø Havn

Selvom idéen har ligget i baghovedet i noget tid, har det særligt været flere inspirationsture til udlandet, der har givet parret det sidste skub.

Her har de lagt mærke til, hvad der fungerer, og hvordan man kan gøre tingene på en lille havnecafé. Særligt i San Francisco blev de to inspirerede i forhold til, hvordan man kan bruge en havn uden at misbruge den, som Heidi Burgedahl formulerer det.

– Vi vil gerne være en del af havnemiljøet sammen med de store gamle bygninger, turister, kunstnere og keramikere. Jeg synes, at Nexø har taget til i styrke. Der er mange mennesker på havnen sommeren over, og de skal da have et sted at gå hen, fortæller hun.

Som jævnlig besøgende på Nexø Havn har Søren Schow noteret sig, at der sker en masse dernede, men efter hans mening er der lidt for meget, der holder lukket. Derfor har han bevidst kigget efter lokaler i den del af byen.

– Jeg har kigget lidt rundt omkring i byen, men jeg synes, at havnen er stedet. Der er mange mennesker især på dage med godt vejr, og der er mange fra Nexø, der cykler eller går en tur på havnen, fortæller han.

Og det er der da også god grund til, for efter deres mening har havnen det hele – en god størrelse, afslappet stemning og en skøn blanding af industri og lokale pop-ups.

– Jeg elsker Nexø Havn. Den blev jeg forelsket i, lige da jeg kom til Nexø, slår Heidi Burgedahl fast, inden hun trykker på kaffekværnen og sætter gang i tillavningen af en kop espresso.

En god kop kaffe

Det er nemlig ikke kun placeringen, der er lige efter indehavernes hjerte. Det er også menukortet, som står på god kaffe, små frokostretter og søde sager som softice, belgiske vafler og æblekage, ligesom en ansøgning om alkoholbevilling er sendt afsted, så gæsterne sommeren over kan nyde en fadøl på havnen.

– Nu skal vi lige i gang og finde ud af, hvad folk gerne vil have, for vi har bare valgt nogle ting, vi selv synes er lækre, fortæller Heidi Burgedahl.

For Søren Schow er det vigtigste, at der er en god kop kaffe. Sådan en nyder han nemlig gerne selv, og når man af og til står og ønsker sig en kop god espresso i weekenden, så var det da lige så nemt at kunne hente den hos sig selv, forklarer han muntert.

Caféen på molen har fået navnet Café Blue, og direkte adspurgt understreger de to, at det intet har at gøre med deres politiske overbevisning. De to sad ellers i kommunalbestyrelsen for partiet Venstre - med partifarven blå - indtil de i august sidste år valgte at blive løsgængere.

– Det handler om Østersøens blå vand, himlen og det maritime. Der er stadig god plads i indretningen dernede, så vi håber, at vi kan tage mere af det maritime med ind i lokalet, forklarer Søren Schow, og Heidi Burgedahl følger op.

– Nej, det har intet med det at gøre. Det har jeg slet ikke tænkt på.

Mens det i opstartsfasen er de to indehavere selv, der bruger weekenderne i caféen for at få en føling med gæsterne og placeringen, er det tanken, at der inden højsæsonen sparkes i gang skal ansættes personale til den daglige drift, da de to har nok at se til i hverdagen.



I starten står de to indehavere selv bag baren, men det er planen at de på sigt vil ansætte personale. Foto: Sarah Thun Kristensen

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT