Lejernes organisation: Alt for mange boligsager på Bornholm
Problemet med lejeboliger er helt ude af proportioner i forhold til Bornholms størrelse, fortæller Claus Højte som er direktør i LLO Hovedstaden.
De fleste, der har prøvet at søge en lejebolig på Bornholm, genkender formentlig følelsen af indignation, når priserne ligger i den høje ende for en kvalitet, størrelse eller beliggenhed, der ligger i den meget lave ende.
Og den følelse er ikke grebet ud af ingenting, fortæller Claus Højte, som er direktør i LLO Hovedstaden.
Der er nemlig rigtig mange lejekontrakter på det bornholmske boligmarked, der er ufordelagtige, fordi udlejerne ikke lever op til lejeloven og til de ting, der er forventet af en udlejer af en lejebolig.
– Efter Bornholms størrelse er der bare alt for mange sager, og det handler oftest om vedligehold, fortæller han.
Han arbejder specifikt med Region Hovedstadens lejemarked, og han ser dagligt masser af fusk og fup på lejemarkedet i København. Her kæmper boligspekulanter for at skjule de store bagvedliggende firmaer, som altid skummer fløden, når de små firmaer misligholder deres kontrakter og går konkurs.
Et kig på en lejekontrakt mellem lejer og udlejer på Store Torvegade 101 i Rønne viser ham, at der er tale om præcis den slags kontraktrod, men lavet på en meget mere klodset måde, forklarer han.
– Det her er sådan noget, man ser rigtig meget i København, og der kan man jo forstå det.
Han har ikke noget konkret bud på, hvorfor det bornholmske lejemarked er det vilde vesten, faktisk undrer det ham rigtig meget, at priserne er tårnhøje for meget dårligt vedligeholdte boliger.
– Det specielle er, at Bornholm ikke er udkantsdanmark på samme måde som eksempelvis Lolland. På Lolland kan du også leje en masse dårlige lejeboliger, men der vil priserne oftest hænge sammen med det, du lejer, forklarer han.
Men på Bornholm er prisen på huslejen altså stukket helt af, og det må den faktisk ikke. Den skal nemlig sammenlignes med, hvad det koster at leje ejendommen ud, og i mange tilfælde er huslejen faktisk alt for høj. Det kan man få tjekket hos Huslejenævnet, som skal undersøge sagen og afgøre, om huslejen, man betaler, er rimelig. Men her løber Bornholm ifølge Claus Højte ind i et tredje problem.
– Huslejenævnet fungerer faktisk ikke særlig godt på Bornholm, for det går meget langsomt, fortæller han.
Det betyder, at hvis en udlejer fremlejer en lejlighed i en tidsbegrænset periode, så kan lejeren oftest ikke nå at klage og modtage en afgørelse fra Huslejenævnet, inden lejeperioden er overstået, og det gør det meget nemt for udlejere at sætte prisen højt.
Boligsøgning
En lejekontrakt må ikke være tidsbegrænset, hvis der ikke er en grund til det.
Hvis du skal betale huslejen til en anden konto end din udlejers, så er det måske bedre at lede videre.
Det samme gælder, hvis der er udefinerede ad hoc-opgaver i kontrakten. Du ved ikke, hvad du skriver under på. Led videre.
En mundtlig aftale er lige så gældende som en skriftlig, men kun hvis den er indgået med den, der har ret til lejligheden. Det kan man undersøge i tingbogen.
Kilde: Claus Højte, LLO Hovedstaden
NYT JOB
MEST LÆSTE


Röryggjuer
Kan bruges om en rød ko, tyr eller kalv med en hvid stribe langs ryggen. Man kan eksempelvis tale om ‘et röryggjut kraitur’.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration