Kasserede bananer bliver til is i Svaneke

Kasserede bananer bliver til is i Svaneke
Bananen har brugt for lidt hjælp, inden den kan blive til jordbæris. Hjælpen kommer i form af en gang marmelade. Foto: Banana Cph.
ERHVERV | Onsdag 24. april 2024 • 19:00
ERHVERV | Onsdag 24. april 2024 • 19:00

I stedet for at ende livet på lossepladsen, får tusinder af bananer tilbudt en ny skæbne.

Bananen havde boet i et dansk supermarked. Lidt for længe. Den var blevet overmoden og stod til at lide en krank skæbne i stedet for at blive spist. Men pludselig fik bananen et uventet valg. I stedet for at lade sig kremere, kunne den blive most. Og tryllet om til jordbæris. På Bornholms Ismejeri i Svaneke.

Bananen valgte det sidste, og i år kommer den til at dele skæbne med 1.000.000-1.500.000 artsfæller. For så mange kassérbare bananer redder virksomheden Banana Cph fra forbrændingsanstalten i år.

– Bananer er faktisk verdens mest spildte frugt. I runde tal bliver der produceret 100 millioner tons bananer om året, og halvdelen bliver smidt ud, siger Thomas Barton, der er COO og partner hos Banana Cph.

Undskyld kære ko

Når bananen gør sin entre på Bornholm, gør den et par køer arbejdsløse. For bananens egenskaber erstatter behovet for mælk.

– Bananisen er vegansk. Der er så mange fibre i bananer, så det giver den blødhed, cremethed og fylde, man ellers får fra mælken. Det er det, vi efterlyser, når vi skal lave vegansk is, siger Jonas Bohn, der er direktør for Bornholms Ismejeri og manden, der kan få alle mulige slags is ud af bananer.

Det var lidt et tilfælde, at det hele kom i gang.

– Banana Cph præsenterede projektet for os. Så lavede vi en række tests med forskellige ingredienser, og det blev godt, forklarer han.


I Svaneke tryller den gule sag sig om til jordbæris. Pressefoto: Banana Cph

Store skrælledag

Det kræver knofedt at trylle meget modne bananer om til is eller til kager, som de også bliver brugt til. For alle bananerne er håndskrællede.

– Der findes bananskrællemaskiner, men de duer kun til bananer i en bestemt hårdhed. Derfor bruger vi håndkraft lige nu, fordi vores bananer er modnede i forskellige stadier, siger Thomas Barton.

Hver uge er der en eller to skrælledage. Efter bananerne har mistet overfrakken, ryger de i blenderen. Når de så er blevet til mos, kalder fryseren.

– Så kan bananerne holde sig, til de enten kommer til Aarhus og bliver til kager, eller til Svaneke og bliver til is, siger han.

For Banana Cph er det vigtigt, at deres mos bliver inden for landets grænser.

– Hvis vi ikke prøver at gøre det så lokalt, som muligt, ryger lidt af idéen om bæredygtighed. Skulle bananerne først fragtes til Italien for at laves til is, vil det ikke være godt for klimaregnskabet, siger Thomas Barton.

Lige nu bryder han og kollegaerne deres hoveder med næste led i optimeringen af bananredningsprocessen.

– I dag bliver skrællerne til biogas, men vi arbejder på at få noget bedre ud af det. De må desværre ikke bruges til fødevarer, men vi skal nok finde på noget andet at bruge dem til, forklarer han.

Bananen er en fupmager

Den lange gule sag har en ekstra egenskab, der gør den ekstra velegnet til is.

– Dens naturlige sødme gør, at vi ikke behøver bruge så meget sukker i stedet, siger Jonas Bohn.

De pensionsmodne bananer kan slutte livet i mange udgaver.

– Vi laver vegansk is med kokos, saltkaramel, kaffe, mango/passion, jordbær og chokolade, forklarer han.

I skrivende stund kan bananen dog ikke ende sine dage som rendyrket bananis.

– Men det er vi på vej til at lave, lover ismejeristen fra Svaneke.

I øvrigt skal det lige slås fast, at bananen i botanisk forstand slet ikke er, hvad den giver sig ud for at være; nemlig en frugt. En banan er i virkeligheden et bær.

 


 


Sommeren nærmer sig. Det giver mulighed for at mæske sig i rød is. Lavet af bananer. Foto: Banana Cph.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT