I tre år er Gudhjems grillede ostesandwich gået under radaren

I tre år er Gudhjems grillede ostesandwich gået under radaren
Det er Dana Montgomery, der med højt humør laver grillede ostesandwich under navnet Carraig.
NYHED | ABONNENT | 11. DEC 2023 • 05:30
Af:
Tekst
foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT
11. DEC 2023 • 05:30

På lørdagens Farmers Market i Nexø solgte canadiske Dana Montgomery grillede ostesandwich, ligesom hun med succes har gjort de sidste tre somre fra sin baghave i Gudhjem.

Duften af vafler stiger i intensitet, efterhånden som man kommer tættere på Møbelfabrikken, der lørdag lagde rammer til det allerførste Jule Farmers Market.

Til daglig holder Lucys Bakery, Bean Buddy og Bornholms Eddikebryggeri til i et stort fælles lokale, men i dag er der altså både små boder inde og ude, og udover det sædvanlige lokale, hvor de tre faste indbyggere på Møbelfabrikken huserer, er der også en åben dør, der lokker i bygningen, hvor der normalt er reparationsværksted.

Vil man derind kræver det dog, at man først gør stop eller helt modstår duften af friskbagte vafler og Kadeaus grillbar, hvor man kan få et måltid for en hund.

Indenfor er der lagt måtter i en cirkel, så gulvet ikke bliver smadret af sjap og sne. Det smelter som bekendt og har det med at danne store vandpytter, når det konfronteres med den vidunderlige varme, man kan nyde, når et julemarked foregår indendørs.

På stien af måtter bevæger flokken af mennesker sig møjsommeligt rundt og tager alle de bornholmske specialiteter i øjesyn.

Også Kristen Forchhammer var mødt op med vine til enhver smag og en ekstra god julepris. Foto: Sarah Thun Kristensen

Under radaren

Lige inden for døren står Kristen Forchhammer, som har taget virksomheden "Den Flaskehalsen Peger På" med på markedet, hvor han tilbyder en smagsprøve på julens vin til de forbipasserende.

Der er boder af alverdens slags og for enden af hesteskoen står Dana Montgomery og sælger grillede ostesandwich under navnet Carraig, som er irsk og betyder sten.

– Jeg er halvt irsk, og så er det opkaldt efter den bornholmske granit, smiler hun.

Hun kommer oprindeligt fra Canada, men da hun på en ferie i 2018 lånte sin danske svigerindes sommerhus i Melsted, faldt hun helt og aldeles for Bornholms charme, og det endte hverken værre eller bedre, end at hun flyttede til Gudhjem kort tid efter.

– De sidste tre sæsoner har jeg haft salg fra en låge i min baghave i Gudhjem, og så har jeg haft åbent fire dage om ugen, hvor jeg har solgt grillede ostesandwich, forklarer hun.

– Men jeg er nok gået lidt under radaren for mange.

Hun oplevede dog i sommer, at der kom mange gengangere og folk, som havde hørt om hendes sted og skulle se det med egne øjne. Og det betyder forhåbentlig, at folk har fundet noget, de kan lide, som de fortæller videre, og som hun måske kan bygge en forretning på, på sigt, fortæller hun.

– Jeg arbejder med miljøvidenskab om vinteren, for det er det, jeg er uddannet til, men jeg har altid elsket at lave mad og drømt om at have virksomhed, hvor jeg kunne lave vegetarisk mad. Da jeg så flyttede til Bornholm, så blev det ligesom startskuddet.

Det skulle bare have været en billig ferie i svigerindens sommerhus - men det endte med en flytning. Foto: Sarah Thun Kristensen

Skal være mere fedtet

Sommerens havesalg er gået mægtig godt, og drømmen er at sætte en gammel hestetrailer i stand, så den kan bruges som foodtruck, og hun kan tage rundt og sælge grillede ostesandwich rundt omkring - ligesom hun gør lørdag på julemarkedet.

Der er dog mange udgifter, der skal betales og mange ting, der skal være i orden, så den plan hænger stadig et sted ude i horisonten - men hestetraileren er der!

– I virkeligheden ville jeg faktisk lave salater. Så spurgte Jessica (Andersen red.), om jeg ville lave noget pop-up på bryggeriet i Tejn, og det ville jeg vildt gerne, men det gik ikke med salater.

Jessica Andersen, som iklædt en højrød hue står i boden ved siden af og sælger øl fra mikrobryggeriet Penyllan, bryder ind og supplerer:

– Det blev lidt for frisk at drikke øl til. Når man drikker øl, skal det være lidt mere fedtet, forklarer hun.

– Ja, og grillede ostesandwich er en kæmpe ting i Canada, så det var oplagt at gå ind i det, afslutter Dana Montgomery.

Hun har to store panini-jern med, og ingredienserne står på bordet foran hende.

Hun laver sine sandwich, efterhånden som de bliver bestilt og serverer dem gerne med en salat eller en kop suppe ved siden af, ligesom hun plejer at gøre sommeren over fra sin lille bod på Skyttegænget.

 

Jessica Andersen i festlig julehat stod klar med øl fra Penyllan. Foto: Sarah Thun Kristensen


Vaffeltid med tungen lige i munden. Foto: Sarah Thun Kristensen