Hun blev ølbrygger ved et tilfælde

Hun blev ølbrygger ved et tilfælde
Kirsten Buch og hendes mand producerer specialøl på Chrøøl-bryggeriet på Christiansø. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | CHRISTIANSØ | ABONNENT | 26. JUL 2022 • 07:30
NYHED | CHRISTIANSØ | ABONNENT
26. JUL 2022 • 07:30

Kirsten Buch og hendes mand har brugt en del af pensionsopsparingen på at etablere et af verdens mindste bryggerier på Christiansø.

Efter seks år som ølbryggere på Christiansø er Kirsten og Lars Buch nået til en korsvej.

– Jeg har sagt til Lars, at vi skal overveje situationen, hvis det ikke begynder at give overskud i år, siger Kirsten Buch, der er gift med øens læge. Parret har bryggeri og dørsalg i et lille anneks på fæstningsøens østlige side.

Dørsalget er åbent i den tid, Ertholm besejler øen, det vil sige i turistsæsonen.

Vi regner med at fortsætte

Og det går faktisk meget godt med salget. På øen.

– Det bliver for dyrt for restauratører ovre. De springer fra, når de hører fragtpriserne, siger Kirsten Buch, der i fire år drev turistbutik i Sirenehuset ved havnen. Den tjans blev lagt på hylden for to år siden, da Kirsten Buchs kollega fik nyt job, og nu koncentrerer hun sig udelukkende om ølbryggeriet.

Kirsten og Lars Buch har brugt 300.000 af deres pensionsopsaring på at starte bryggeriet op. De penge er ved at være tjent ind igen, siger Lars Buch. Men Chrøøl skal helst give lidt mere end bare at gå i nul, siger bryggerne på fæstningsøen.

– Det er jo et spørgsmål om, hvor meget arbejde man vil lægge i det, for at få et overskud. Vi bruger nok halvandet årsværk om året på bryggeriet, og hvis man gør det, skal man jo overveje om man vil fortsætte. Men det går bedre og bedre for hvert år, så vi regner med at fortsætte, siger Lars Buch.

Har aldrig været de store øldrikkere

Lars Buch blev ansat som læge på Christiansø for syv år siden. At blive ølbrygger var faktisk ikke en del af planen, da han og hans hustru rykkede teltpælene op og flyttede til Ertholmene.

– Det var noget vi ligesom fik slynget ud under ansættelsessamtalen, fordi de spurgte: Hvad kunne I ellers tænke jer at gøre? De vil jo gerne have nogen, der laver noget herovre, siger Lars Buch, der kalder Chrøøl for et nanobryggeri.

At parret endte som ølbryggerere er en smule ironisk for Lars og Kirsten Buch har egentlig aldrig været de store øldrikkere. Lige indtil deres søn tog dem med rundt og besøge en række bryggerier på Fyn, hvor de fik lejlighed til at smage mange forskellige specialøl.

– Det kunne vi godt lide. Specialøl smager af mere end en pilsner, og der er mange forskellige smagsvarianter. Så vi besluttede os for at prøve at brygge ale, fortæller Lars Buch.

3.000 liter øl om året

I dag producerer Chrøøl blandt andet pale ale, IPA, stout og sour beer. Men sortimentet vokser år for år, og denne vinter har parret sat rekord og produceret 3.000 liter specialøl i 14 varianter.

Råvarerne er nøje udvalgt, fortæller Kirsten Buch. Humlen er primært fra USA, fordi amerikansk humle har en meget frugt- og blomsteragtig duft og smag. Malten er fra Belgien. De tre topsællerter fra Chrøøl er Kommandanten, som er en klassisk lys IPA med masser af humle, Store Tårn, en meget mørk og fyldig Imperial Stout og Bielkes Port, en ale med tang fra Bielkes Port.

Chrøøls brown ale kan købes på kroen, mens resten sælges i døren. Der er ti minutters gang fra havnen til Chrøøl, hvis man går syd eller nord om øen, og fem minutter, hvis man går over Mindet og gennem Kongens Have.


Dørsalget fungerer på den måde, at man ringer på klokken, og så kommer Kirsten Buch ud og tager imod. Foto: Anette Vestergaard