Her kan man mærke den nye slags turister: 'Vi kommer til at have en fantastisk sæson'

Her kan man mærke den nye slags turister: 'Vi kommer til at have en fantastisk sæson'
Arkivfoto: Berit Hvassum
TURISME | GUDHJEM | ABONNENT | 16. AUG 2021 • 08:00
Jakob Marschner
Journalist
TURISME | GUDHJEM | ABONNENT
16. AUG 2021 • 08:00

På den ene side en fantastisk sæson. På den anden side også en meget krævende sæson, hvor store forandringer i Danmark slog ind som en flodbølge og gjorde det meget svært at planlægge. Det normale er blevet unormalt og omvendt, og det normale vender nok ikke tilbage.

Sådan ser Henrik Astrup Sørensen, indehaver af Sannes Familiecamping i Gudhjem, på den turistsæson, der nu går på hæld. Samtidig ser han efter en fin højsæson ind i en ydersæson, der lige nu ser ud til at skuffe.

Men det kan ændre sig endnu, for ændringer til noget uventet er årets helt store tendens på campingpladsen i Gudhjem.

– Vi kommer til at have en fantastisk sæson. Vi er yderst tilfredse med vores sæson. Vi kommer til at vækste i forhold til sidste år, men det er lige så meget baseret på, at vi har manglet arbejdskraft, fortæller Henrik Astrup Sørensen.

– Samtidig har det været sindssygt hårdt, for det bliver det, når der kommer flere mennesker, og vi samtidig mangler arbejdskraft.

– Der har aldrig været så mange mennesker. Det kom bag på os, at der har været så mange i år. Til gengæld er vores ydersæson skuffende i forhold til hvad vi havde forventet. Højsæsonen opvejer det, men det havde vi ikke regnet med efter den forsæson, som vi havde.

– En meget klar tendens har været, at vi i år har oplevet det demografiske skifte i Danmark: Tidligere kom der familier med mor, far og børn. Nu kommer der mange familier med dine og mine og vores børn, siger Henrik Astrup Sørensen

– Det betyder, at der mange gange ikke længere kommer fire eller fem personer på en gang. Nu kommer der nærmere seks eller otte. Tidligere tog folk også mere alene af sted, hvor de nu tager mere af sted med familien.

Folk er mere spontane

Henrik Astrup Sørensen har i år mærket en meget klart ændret mentalitet blandt campinggæsterne.

– Folks planlægningsmønster er blevet anderledes. Man planlægger ikke så meget mere lang tid i forvejen. Man ringer og spørger, om der er plads, fortæller han.

– Der er også sket et mentalt skifte hos folk i forhold til, at man ikke synes, at der er så lang vej til Bornholm, når vejret herovre er godt. Så er der mange, der tager spontant afsted.

– Der er sket nogle forandringer i forbindelse med corona, og så har der været et demografisk skifte, og jeg tror ikke, at vi kommer tilbage til det, som vi havde før, siger Henrik Astrup Sørensen.

Det store skifte helt uden varsel har været udfordrende at navigere i, fortæller han også. Sannes Familiecamping har kunnet planlægge mindre end før, og pladsen har i langt højere grad været nødt til at improvisere undervejs.

– Det har været meget anderledes. Alt det, som man tænkte var normalt, har været unormalt, og det unormale har været normalt. I år har været meget anderledes, fortæller Henrik Astrup Sørensen.

– Skiftene her gør det svært at planlægge. Når spontaniteten fylder så meget, er det svært at allokere præcis den mængde ressourcer, som man får brug for. Folk planlægger stadig deres ferie i højsæsonen, men i forhold til ydersæsonen må du tage én dag ad gangen og se, hvad den bringer.

Kommer I til at lave noget om for at tilpasse jer de ændringer, som I ser?

– Jeg tror i hvert fald, at der vil ske en stor optimering, og så arbejder vi utrolig meget med automatisering, for det her med ikke at kunne give folk et hurtigt svar dur ikke længere. Det er ikke længere nok,

– Du skal have hurtige svartider og en masse automatik. Og så skal du være god til at afstemme forventninger, siger Henrik Astrup Sørensen.

– Vi er hele tiden i en situation, hvor vi skal navigere, men ikke ved præcis hvor skibet sejler hen. Det bliver mindre "Hvad tror jeg, at der er brug for om to måneder" og mere "Hvad er der brug for lige nu?".

Henrik Astrup Sørensen ser desuden et par mindre tendenser i sæsonen.

– Især elcyklerne har gjort en stor forskel, for de har gjort det lettere for folk at komme rundt. Så der er også en tendens til, at folk nu mere bliver ét sted og så kører ud derfra, siger han.

– Og så har det været varmt. Det har betydet, at mange er blevet på pladsen. Når det er 30 grader, gider folk ikke køre rundt nogen steder. Så bliver de hjemme ved poolen, hvor de mere tager ud, når det er almindeligt sommervejr.