Sommerhusgæster holdt fast i Bornholm og aflyste langt mere i resten af landet

Sommerhusgæster holdt fast i Bornholm og aflyste langt mere i resten af landet
Turisttrængsel på Gudhjem Havn i højsommeren. Foto: Berit Hvassum
TURISME | BORNHOLM | ABONNENT | 16. AUG 2021 • 10:00
Jakob Marschner
Journalist
TURISME | BORNHOLM | ABONNENT
16. AUG 2021 • 10:00

Hævet flag og højt humør også hos Dancenter Bornholm, der lejer sommerhuse ud. Sæsonen er bedre end sidste år, hvor allerede mange ellers blev hjemme og holdt ferie i Danmark.

– Det har aldrig været så hektisk i forhold til sommerhusudlejning. Jeg har ikke nogen præcise tal endnu, men vi ligger i hvert fald højere end sidste år, fortæller Paw Brylet, afdelingsleder i Dancenter Bornholm.

– I år vidste folk, at der var stor sandsynlighed for, at de skulle blive hjemme i Danmark i ferien. Allerede før højsæsonen begyndte, kunne vi se, at det ville blive vildt. Højsæsonen var totalt udsolgt meget hurtigt, siger han.

Bornholm adskilte sig klart fra resten af landet, efter at regeringen åbnede for at danskerne igen kunne rejse ud – og dermed reddede den planlagte sommerferie sydpå for mange.

– Resten af Dancenter oplevede, at folk aflyste, da regeringen åbnede for at rejse udenlands igen, men det skete ikke på Bornholm. Modsat i resten af landet holdt folk fast i deres bookinger herovre, fortæller Paw Brylet.

– Selvfølgelig havde vi nogle, der aflyste, men slet ikke i samme omfang som i resten af landet. Og lige så snart nogen havde aflyst og før man nåede at inge til dem, var bookingen blevet overtaget af nogle andre.

Foto ikke nødvendigt

Dancenter oplevede også, at huse blev lejet ud på beskrivelsen alene. En hel del turister behøvede ikke at se et foto af et hus for at leje det.

– Selv nye huse, som vi fik ind midt i sæsonen fra sommerhusejere, der ikke havde lejet ud før, blev booket uden at vi havde så meget som nået at tage billeder af dem, fortæller Paw Brylet.

– Bare beskrivelsen af et 80 kvadratmeter sommerhus med bad på Bornholm var nok til, at folk ville booke det. De ville ikke en gang se billeder. De bookede bare, siger han.

Nyt var også en bestemt form for gæster, der stillede noget højere krav, end Dancenter Bornholm er vant til.

Der er kommet en ny type gæster, der stiller anderledes krav. Det er som om de kommer fra noget all-inclusive med en tjener på hver finger nede sydpå. Nogle af dem ringer og spørger, hvor tit vim kommer og skifter håndklæderne

– Det er en ny type, der er kommet ind på paletten, og jeg tror, at det er dem, der tidligere rejste på bferie nede sydpå. Spørgsmålet er så, hvor længe de bliver på det danske feriemarked, siger Paw Brylet.

– Normalt ville man se en opbremsning, men der bliver stadig ved at være mange gæster. Det er en mere blødt nedadgående kurve, der kommer nu i forhold til, hvad vi er vant til, siger han.

Også for Dancenter Bornholm var sæsonens altoverskyggende problem at skaffe ansatte nok.

– Uhh, det er hårdt. Vi er i den grad ramt af, at det er svært at skaffe personale til for eksempel rengøring. Det er i den grad noget, der giver grå hår i hovedet. Når der har været 300 ansatte i Copenhagen Medicals, er det et ordentligt indhug i arbejdsstyrken, siger Paw Brylet.