Havnehusejer sagsøger bygherre

Havnehusejer sagsøger bygherre
En af havnehusejerne hiver FB Gruppen i retten, da man mener, at der er blevet tilbageholdt viden i forbindelse med købet af huset. Foto: Nikolaj Beyer – Beyer Konoy ApS
TOPNYHED | ERHVERV | Søndag 8. december 2024 • 19:00
TOPNYHED | ERHVERV | Søndag 8. december 2024 • 19:00

Bygherren bag Tejn Havnehuse bliver nu hevet i retten. En husejer vil have ophævet handlen, da man mener, at der er blevet tilbageholdt viden og information i forbindelse med salget. Bygherren afviser.

Ejerne af et af de omstridte havnehuse i Tejn hiver nu bygherren i retten.

Det fortalte TV 2/Bornholm fredag, hvor tv-stationen også kunne fortælle, at det drejer sig om, at ejeren stiller krav om at få handlen af huset ophævet.

Sagen er opstået på bagkant af stormfloden i oktober 2023, hvor flere af havnehusene blev udsat for voldsomme skader. Siden har der været et længere og endnu ikke færdiggjort efterspil mellem bygherren, FB Gruppen, og Bornholms Regionskommune om ansvaret i forhold til kystsikring og håndtering af fremtidig sikring af boligerne.

Tidligere på året igangsatte bygherre imidlertid et arbejde med at sætte nogle såkaldte havemure op, der skal fungere som en form for stormflodssikring, men ifølge husejer og manden bag stævningen, Michael Steffens, er det tiltag langt fra tilstrækkeligt til at sikre husene fremover.

– Jeg tror ikke på, at det de laver nu hjælper. Vi kommer til at stå med vand i stuerne igen. Det er ikke tilfredsstillende, og med den viden vi har nu, og som vi ved, bygherre havde, da de byggede, så ville vi aldrig have købt huset, og derfor kræver vi handlen ophævet, siger Michael Steffens til Tidende.

Han anser ikke konflikten mellem kommunen og bygherren som relevant for sin konkrete sag.

– Man kan ikke efterfølgende komme og sige, at det er kommunens ansvar. Det er FB Gruppen, der bygger, ikke kommunen.

Museumsrapport slog alarm

I stævningen, som Tidende har fået indsigt i, nedlægges der påstand om, at bygherren vidste eller burde vide, at faren for at naturen ville beskadige de pågældende boliger var ganske betydelig.

Det fremhæves, at der tilbage i 2020 blev sendt en rapport til Stig Nørnberg, hvor der påpeges en række udfordringer ved kystsikringen. Rapporten, der refereres til, er tidligere omtalt i avisens spalter.

Den blev udarbejdet for Bornholms Museum i maj 2020 og konstaterer blandt andet, at området nord for Tejn Havn krævede markant kystsikring for at kunne klare havet, herunder en fem meter høj kystbeskyttelse eller åbne grøfter bag grundene for at sikre sig mod havets luner. Rapporten blev sendt til Stig Nørnberg den 14. oktober 2020, hvorfor der i stævningen påpeges, at:

"Sagsøgte har derfor senest på dette tidspunkt kendskab til, at der er udfordringer med kystsikringen og at der foreligger anbefalinger om forstærkninger deraf", skrives der.

Tilbageholdt viden

Michael Steffens mener, at bygherre overlagt har tilbageholdt viden, da han købte havnehuset tilbage i juni 2023. I købsaftalen angives det:

"Køber er forpligtet til at tåle mindre projekt- og arealjusteringer uden at kunne gøre krav gældende over for sælger. På Ejendommen er terrænet hævet for at give optimale udsigtsforhold, for at sikre mod fremtidige klimaforandringer samt for at styre regn eller havvandspåvirkninger ved ekstremsituationer. Sælger fraskriver sig ansvaret for, om disse tiltag vil være tilstrækkelige i enhver tænkelig fremtidig situation."

Men samtidig blev der, på bestilling fra køberne, lavet et tillæg til købsaftalen, hvor det fremgår, at købsaftalen fra købers side er betinget af, at sælger fremsender en for køber tilfredsstillende dokumentation for, at der i forbindelse med byggeriet er undersøgt/afklaret forhold omkring forventet fremtidig vandstand i Østersøen.

Det er den dokumentation, eller manglen på samme, som Michael Steffens mener er blevet tilbageholdt.

– Vi er blevet forholdt de informationer, vi bad om at få i forbindelse med handlen. Vi tog et klokkerent forbehold for, at ejendommen var sikret behørigt i forhold til vandstandsstigningerne, forklarer han.

Kommunen advarede

Der henvises desuden til en korrespondance mellem bestyrelsesformanden i FB Tejn Havnehuse, Stig Nørnberg, og en byggesagsbehandler hos BRK i december 2021, kort før byggeriet begyndte.

Her informerer byggesagsbehandleren om, at man efter at have snakket med Tejn Havn er blevet oplyst om, at der ved kraftigt blæsevejr bliver kastet sten ind over forkastningen, som kommer helt ind på grunden.

"Og ved renovering af noget af forkastningen, vil den max. blive hævet med 50 cm, så selv efter renoveringen, vil der stadigvæk blive kastet sten hen over forkastningen og ind på jeres grund", lyder det i en mail fra BRK-medarbejderen, hvortil Stig Nørnberg blandt andet svarer:

"Jeg antager at kystsikringen renoveres således at der ikke er risiko for sten kastes ind på grunden til fare for beboerne. De sten jeg har set ser kastet ind på grunden er småsten fra kyststien, men en renovering af den ydre kystsikring samtidig med renovering af den ”indbyggede” kyststi på toppen af kystsikringen vil vel bevirke at risikoen elimineres. Jeg kan naturligvis ikke tage en sådan oplysning til efterretning, så burde grundsælger BRK have oplyst tidligere det var et problem og undlade at sælge grunden til boligformål", lyder det i korrespondancen, som ikke er kommet Michael Steffens i hænde inden købet.

– Vi får simpelthen ikke den information, bygherre er i besiddelse af, siger han og nævner også Bornholms Klimatilpasningsplan fra oktober 2022 som et eksempel på udeladt information.

– Vi handler i maj 2023, så der burde den rapport have været bekendt af FB Gruppen. De burde alt andet lige som bygherre have sat sig ind i den. Der står, at bølgehøjden og det overskyl, der er, klart vil overstige den hævning af grunden, som har fundet sted. Men sagens kerne er, at grunden er hævet med halvanden til to meter for lidt i forhold til den bølgehøjde, der er konstateret, siger Michael Steffens.

Svar fra FB Gruppen

Tidende har spurgt bestyrelsesformand i FB Tejn Havnehuse, Stig Nørnberg, hvorfor man ikke kan tage det til efterretning, når man af BRK bliver gjort opmærksom på, at der ved kraftigt blæsevejr bliver kastet sten ind over forkastningen, samt hvad han mener bygherrens ansvar er i forhold til at gøre huskøbere opmærksom på sådanne ”advarsler” fra kommunen.

Bestyrelsesformanden har ikke ønsket at kommentere på de konkrete spørgsmål, men har sendt et skriftligt svar, der kommenterer på stævningen og den generelle situation.

– Ud fra de oplysninger, jeg har fået forelagt, mener den beboer, der har stævnet os, at vi er ansvarlige for de sten, der er skyllet op fra havet og har foretaget ødelæggelser på husene. Det er ikke vores opfattelse, blandt andet fordi det hævede terræn netop modvirker effekten i forhold til de oprindelige terrænforhold.

– Situationen i Tejn er jo desværre opstået, fordi den etablerede kystbeskyttelse ikke har været anlagt og vedligeholdt korrekt. Fra Tejn Havnehuses side er vi i en konstruktiv dialog med kommunen, der vil iværksætte forstærkning, ligesom vi med beboernes opbakning har opsat midlertidig beskyttelse oppe ved husene.

– Efter det psykiske pres, som 2000 mennesker i Danmark har været under, siden 100 års stormflodshændelsen sidste efterår, er det fuldt forståeligt, at mange reagerer. Det gælder også nogle af beboerne i Tejn - uanset om det er over for kommunen, os som bygherre eller andre.

– En enkelt beboer har valgt den juridiske vej, og det har vi fuld respekt for. Det vil vores juridiske rådgivere håndtere. Netop for at kunne finde løsninger med denne beboer - og for den fremadrettede og langsigtede løsning mod stormflodshændelser for alle beboerne - ønsker vi ikke at kommentere yderligere på denne sag i medierne, lyder det fra Stig Nørnberg.



Arkivfoto: Marie Emilie Hofman

 

FÅ ABONNEMENT