Et gammelt, hæderkronet håndværk: Også fru Hansen er velkommen

Et gammelt, hæderkronet håndværk: Også fru Hansen er velkommen
Dér skal den skæres, mener Jesper Stoltz Nielsen. Foto: Torben Østergaard Møller
ERHVERV | RØNNE | Søndag 19. juni 2022 • 15:30

Langt hovedparten af granitprodukterne fra Zurface bliver afsat ovre, men står man og mangler en bordplade, nogle fliser eller noget andet, kan man bare kigge forbi.

 

Tidligere havde Zurface også en produktionsafdeling i Nørre Snede, men nu foregår al produktion i Rønne, hvor alle kan kigge forbi, hvis de mangler noget granit.

– Lige fra fru Hansen, som kommer ind og siger, at hun skal bruge en bordplade, og til sælger Jeppe, som ringer og siger, at han skal bruge 200 kvadratmeter fliser. Vi laver det hele, fortæller Birger Bech, som har arbejdet i virksomheden i mere end 40 år.

Ud af de godt 10 procent, som er brugbare af de i alt 10.000 kubik, Zurface bryder på et år, er det dog ikke megen granit, der forbliver på Bornholm.

– Det er nok under fem procent, siger produktionschef Jesper Stoltz Nielsen.

– Men folk kan jo bare kigge forbi og sige, hvad de skal bruge, om det så er en sokkel til en parasol, en bordplade eller noget, og det oplever vi da også sker på ugentligt basis. Også turister kigger forbi, eller folk der lige har købt en feriebolig for eksempel. Og vi har netop haft en større ordre til Stammershalle Badehotel, som lige har lavet deres forplads om. Hotel Griffen fik også lavet meget i forbindelse med den spa-afdeling, de byggede. Og det kan da godt ærgre mig lidt, hvis folk ikke er klar over, hvilke fede produkter, vi rent faktisk kan levere. Vi taler jo om et gammelt bornholmsk, hæderkronet håndværk.

Zurface er inde i en god periode, idet virksomheden på Bornholm siden årsskiftet er vokset med fire ansatte, så der er omkring 20 medarbejdere.

Fremgangen skyldes blandt andet, at den 1. september overgik Zurface' afdeling i Nørre Snede i Jylland, som lavede stort set det samme, som Zurface gør i Rønne, men med importeret granit fra primært Sverige, en "lykkelig skilsmisse", og afdelingen blev til Danske Stenhuggerier.

Det har givet Zurface et løft med flere ordrer. Hidtil havde produktionschefen for både Nørre Snede og Rønne siddet ovre, men skilsmissen blev samtidig anledning til, at Zurface nu har sin egen lokale produktionschef i skikkelse af Jesper Stoltz Nielsen, som altså nu leder den eneste produktion, der er i Zurface.

Granit til Amaliehaven

Engang har her været mere end det dobbelte antal ansatte.

Da Birger Bech kom til for mere end 40 år siden, hvor virksomheden havde et andet navn, anslår han således, at der var 40-45 ansatte, men for eksempel påvirkede de forskellige fusioner, der sidenhen skete, ikke mindst den administrative afdeling.

– Jeg sad stort set alene på kontoret de sidste 10 år inden min efterløn, siger han.

Jesper Stoltz Nielsen:

– Udviklingen af nye maskiner har jo også betydet noget for, hvor mange ansatte der var nødvendige.

Birger, har du oplevet konjunkturerne ændre sig i dine mere end 40 år i virksomheden på grund af forskellige modeluner, når det kommer til granit?

– Jeg tror faktisk, at granit nu er mere i vælten, end da jeg kom hertil, siger Birger Bech.

– Og den første rigtig store ordre i min tid var Amaliehaven i København, som blev indviet i 1983.

Jesper Stoltz Nielsen:

– Vi oplever også en del unge mennesker, der kommer ind og efterspørger granitbordplader for tiden. Jeg tror, folk oplever, at det er bedre kvalitet end en eller anden laminatbordplade.

FÅ ABONNEMENT