Den nye forpagter vil udnytte stedets fulde potentiale

Den nye forpagter vil udnytte stedets fulde potentiale
Benny Schou vil sætte aftentimerne i spil for at lokke flere mennesker ind i Brohuset. Det gælder både events, som trækker turister til, men den nye forpagter har også planer om at lokke et helt nyt segment til Hammershus. Erhvervslivet. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 14. MAR 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
14. MAR 2023 • 05:30

Benny Schou er ikke skræmt ved tanken om at overtage et etablissement, der har haft tre forpagtere på fem år. Planen er at udvide Hammershus besøgscenterets åbningstider og tiltrække et nyt kundesegment.

Benny Schou er ny forpagter på Brohuset – det fem år gamle besøgscenter ved Hammerhus – og den erfarne restauratør lægger hårdt ud. Besøgscenteret ejes af Naturstyrelsen, og selv om han ifølge kontrakten først skal åbne dørene 1. april, kan man hele marts besøge caféen og få sig en sandwich og en kop kaffe fra fredag til søndag.

Det er der flere, der benytter sig af denne fredag formiddag, hvor Tidende kigger forbi. Børnefamilier, turister og andre gæster passerer forbi shoppen og bevæger sig ned mod det store cafeterie, der allerede har nået at have tre forpagtere, inden Benny Schou tog over i januar.

Benny Schou og hans kone Charlotte Koefoed vender med Brohuset tilbage til det nordbornholmske, for de to var fra 2002 til 2012 forpagtere på Hotel Pepita og Hotel Sandvig Havn i henholdsvis ti og fem år. Efterfølgende rykkede de til Sydbornholm og tog ti år som forpagtere på Hotel Balka Strand. Da det blev solgt i 2022, var det tid til at tage fremtiden op til revision, fortæller Benny Schou.

– Vi fik tilbud om at købe, men det sagde vi nej til. Og vi er begge midt i 50erne, så hvis der skulle ske noget andet i vores liv, så var det nu. Og så kom det her.

Man skal ikke vente på sin mad

Cafeteriet og de øvrige kommercielle aktiviteter i det prisbelønnede besøgscenter har haft en turbulent tid siden åbningen i 2018.

Kadeau lagde som de første forpagtere hårdt ud med et ambitiøst turistkoncept, Bobba Bella, som slog dørene op i maj 2018. Halvandet år senere, i oktober 2019, smed Michelin-stjernerne håndklædet i ringen og indså, at de havde gabt over for meget, og Mie og Klaus Juhl, som i forvejen drev hotellerne Abildgaard og Friheden i Tejn, tog over og drev Brohuset videre i et år, indtil erhvervsmanden Michael Møller overtog i september 2020.

Efter to år med Møller ved roret er det nu blevet Benny Schous tur til at prøve lykken i besøgscentret med den ubetalelige udsigt op til den smukke borgruin, der troner på den anden side af dalen.

Tiden med gourmetburgere er endegyldigt forbi, afslører Benny Schou. Caféen er den, der skal bære forretningen igennem med hurtige ekspeditioner, hvor man ikke skal vente hele og halve timer på sin mad, og i dag kan man få salat, sandwich og fiskefilet med pomfritter, samt selvfølgelig kaffe, sodavand, is og kage.

I højsæsonen udvides åbningstiden med kolde retter om aftenen.

Vil gerne åbne for erhvervslivet

Hammershus besøges hvert år af en halv million mennesker, og Benny Schou fortæller, at mange af dem passerer gennem besøgscentrets døre.

Men hvad får dig til at tro, at du kan få en forretning ud af Brohuset? Hvad er udfordringen?

– Jeg tænker ikke, der er nogen speciel udfordring, man har bare slet ikke udnyttet potentialet, siger Benny Schou.

Han tænker her på de sene dag- og tidlige aftentimer, hvor solnedgangen giver nogle spektakulære oplevelser i sommmerhalvåret. Selv om forpagteren kun er forpligtet til at holde åbent fra 9 til 16, vil Benny Schou som nævnt gerne sætte aftentimerne i spil for at lokke flere mennesker ind i butikken. Det kan være events, som trækker turister til, men den nye forpagter har også planer om at lokke et helt nyt segment til Hammershus. Erhvervslivet.

– Der er nogle forretningsgrene, som slet ikke er afprøvet endnu. Det kan være virksomheder eller organisationer, der har brug for at have et lukket arrangement en aften, eksempelvis teambuilding, hvor man bruger hele området, eller konferencer, siger Benny Schou.

Han er også klar til at åbne dørene for private selskaber og arrangementer af en vis størrelse i vinterhalvåret.

– Jeg ved fra det netværk jeg selv færdes i, at brancheorganisationer godt kunne tænke sig at prøve noget nyt en gang imellem. Her kan Brohuset danne rammen om specielle events, for eksempel vin- eller ølsmagning eller andre personalearrangementer. Der er mange muligheder, siger Benny Schou.

Brohuset bliver selvkørende

Den nye forpagter forventer at have minumum otte ansatte på Brohuset, afhængigt af sæsonen. Karina Knudsen bliver daglig leder, mens Benny Schou og Charlotte Koefoed fortsætter i deres nuværende stillinger som henholdsvis køkkenchef i Beredskabsstyrelsen og administrativ medarbejder i BHS Logistics.

– Jeg kommer selvfølgelig til at være her meget i opstarten, men tanken er, at det nye hold skal være selvkørende, siger Benny Schou, der fortsat sidder i bestyrelsen for Horesta på Bornholm.

Efter et års dvale er han desuden tilbage i rollen som formand for Horestas brancheafdeling.