Clara var første engelsktalende tjener på bryghus – i år er hun slet ikke alene

Clara var første engelsktalende tjener på bryghus – i år er hun slet ikke alene
Clara Kelly, der er uddannet psykolog i Argentina, er for anden sommer ansat som tjener på Svaneke Bryghus Restaurant. Hun bor i en ejendom, som restaurantens ejer, Jens Borup Pedersen, stiller til rådighed for medarbejderne. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 16. JUN 2022 • 16:22
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. JUN 2022 • 16:22

Argentinske Clara Kelly fandt i 2021 vej til Bornholm, da hun googlede ”natur” og ”byer i Danmark”. Hun er i år vendt tilbage til Svaneke Bryghus, hvor gæsterne skal vænne sig til betjening på engelsk.

 

Restauranten Svaneke Bryghus er en af de mange bornholmske virksomheder, der har manglet arbejdskraft. En afgørende grund til, at åbningstiderne ikke er blevet indskrænket, er udenlandsk personale. Sidste år var der to, og i år er antallet af tilrejsende vokset til 12.

Clara Kelly fra Argentina er genganger, og i 2021 var hun den første engelsktalende tjener på restauranten.

– Det var en lille smule hårdt, for alle på restauranten snakkede dansk. Når de andre sagde noget på engelsk, vidste jeg, at de talte til mig. Men i år har alting ændret sig. Nu hører man engelsk hele tiden – også nogle gange, når to danskere taler sammen, fortæller den 33-årige argentiner til Tidende.

Ligesom hun har kæmpet med sproget, har restaurantens gæster måttet vænne sig til at blive betjent på engelsk. De fleste gæster – som københavnere, tyskere eller de unge – har det fint med, at tjeneren ikke kan tale dansk, fortæller Clara Kelly. Men blandt de ældre danskere og lokale har ændringen til tider skabt frustrationer.

– Nogle blev vrede, og det havde jeg i begyndelsen svært ved at forstå, siger tjeneren.

Ved det lokale erhvervstræf på Folkemødet var hun indbudt af DI Bornholm til at fortælle om sine oplevelser som en af de eftertragtede udlændinge på arbejdsmarkedet.

I DI-teltet foran en stribe direktører og kommunale chefer fortalte hun om udfordringerne som nyansat fra udlandet. En stor hindring er papirarbejdet. Arbejdstilladelse, CPR-nummer, Nem-ID og en bankkonto skal i hus, før der kan rulle løn ind på kontoen, og alle trin kan tage flere uger.

– Papirarbejdet tager lang tid de første måneder. For os var det okay, fordi vi havde en opsparing, men forestil jer folk fra fattigere lande, som ikke har råd til at vente på løn, sagde Clara Kelly, der arbejdede i Svaneke et par måneder, før lønnen kunne udbetales til en bankkonto.

Krævende papirarbejde

Som mange andre argentinere har hun dobbelt statsborgerskab og italiensk pas, der giver hende EU-rettigheder som arbejdstager. Hendes mand har ikke denne luksus og måtte vente fem-seks måneder på at komme hele vejen igennem systemet.

Hendes opfordring til de bornholmske arbejdsgivere er at hjælpe nyansatte udlændinge gennem junglen af krav.

– Hvis der var en medarbejder på jeres virksomheder med en dybere viden om papirarbejdet, ville det være vidunderligt.

At det eventyrlystne argentinske par netop havnede på Bornholm, var lidt af en tilfældighed. Egentlig ville de til Australien, men corona-restriktioner fik dem til at vende blikket mod Danmark. Bornholm dukkede op efter en Google-søgning på ”natur” og ”byer i Danmark”, og forventningerne til omgivelserne er blevet opfyldt.

– Her er smukt, det er som at være på ferie for os. Vi er fra en lille by og elsker fællesskaber. Og dét har vi fundet her.