– Jeg fandt ret hurtigt ud af, at det er en udfordring, vi har i hele Danmark, og derfor indså jeg, at vi bliver nødt til at kigge mod udlandet, siger den konservative borgmester.
På Bornholm er de mange ledige stillinger til SOSU’er – omkring 60 – et kendt eksempel, men mange andre steder i kommunens afdelinger er det lige så svært at finde nogen at ansætte. Sådan er virkeligheden også i Ringkøbing-Skjern Kommune, og det kan komme snart komme til at begrænse velfærdens kvalitet, forudser borgmester Hans Østergaard.
– Det bliver kampen om hænder, som kommer til at afgøre vores serviceniveau – ikke de beslutninger, som vi politikere træffer, siger dagens gæst fra vest.
Hvis jeg kommer med ti tyske smede, er du så klar?
Erhvervslivet på Bornholm virker mere villige til at hyre udlændinge end tidligere.
Set fra virksomhedernes side spiller regionskommunen en central rolle i jagten på arbejdskraft. Det påpegede Dansk Byggeri Bornholms formand, Jens Koefoed, på torsdagens erhvervstræf.
– Det er vigtigt med gode rammevilkår – boliger og skoler, og det skal være nemt at komme hertil. Især nogle hurtige, midlertidige boliger ville hjælpe alvorligt på det, siger Jens Koefoed.
Rune Holm fra Tilflytterservice, som også deltager i paneldebatten, er enig i, at boligmanglen er meget afgørende, men han vender også pegefingeren mod virksomhedernes engagement.
– Jeg kan godt tage ud på en erhvervsskole og finde interesserede tømrere. Det ved jeg. Jeg skal bare være sikker på, at der bliver ringet tilbage fra en mester dagen efter, når jeg har talt jorden varm.
Som tilflytterkonsulent møder han i stigende grad interesse fra tyskere, hollændere og andre nationaliteter, men adgangen til job har tidligere været en hindring – blandt andet på grund af sproget, forklarer Rune Holm. Han henvender sig direkte til DI Bornholms nyudpegede formand, Michael Almeborg:
– Hvis jeg kommer med ti tyske smede til dig, er du så klar?
Efter en kæk bemærkning på tysk svarer direktøren i Ole Almeborg A/S ja. Rune Holm bemærker, at det er nye toner fra industrien. Der er dog gode grunde til en kursændring, for virksomhederne mangler ikke længere bare faglærte medarbejdere. Det er også blevet vanskeligt at rekruttere ”ufaglærte og dem, der har gået lidt længere i skole”, som Michael Almeborg beskriver det.
Hvad kan erhvervslivet selv gøre, spørger formiddagens moderator til sidst. Jens Koefoed kommer med et par bud. Virksomhederne skal være bedre til at gøre sig attraktive for ansøgere og kan blive bedre til at hjælpe med at rydde barrierer til side for udlændinge, for eksempel ved at assistere med CPR-nummer, Nem-ID og andet papirarbejde.