Markant udvikling i antallet af udenlandske medarbejdere

NYHED | ABONNENT | 11. JUL 2022 • 11:20
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. JUL 2022 • 11:20

Antallet af udenlandske medarbejdere på Bornholm er mere end fordoblet i de seneste 10 år. Samtidig er Bornholm den landsdel, hvor andelen af udlændinge på arbejdsmarkedet er mindst.

Antallet af udenlandske medarbejdere er steget på tværs af landet og brancher. På landsplan udgør udlændinge 11 procent af alle lønmodtagere. Det er væsentlig mere end her på Bornholm, som er den landsdel, hvor andelen af internationale medarbejdere er mindst. Det viser en ny analyse fra DI – Dansk Industri.

På Bornholm udgør de udenlandske medarbejdere 7,4 procent af alle lønmodtagere. Det betyder, at hver gang, der er 13 medarbejdere, vil én af dem være udenlandsk statsborger. Det placerer Bornholm som den landsdel, hvor andelen er international arbejdskraft er mindst. Det ændrer dog ikke på, at antallet af udlændinge på det bornholmske arbejdsmarked er stigende, viser DI's tal. Faktisk er der tale om mere end en fordobling i de seneste 10 år.

Flest tyskere og polakker

I 2011 var der 413 udenlandske lønmodtagere på Bornholm. Sidste år var antallet steget til 889. Det er en stigning på 115 procent, altså mere end en fordobling. Andelen af international arbejdskraft er vokset fra 3,2 til 7,4 procent i samme periode. Polakker og tyskere er de største grupper, og på de næste pladser følger medarbejdere fra Eritrea, Sverige og Syrien.

Det er i brancherne landbrug, skovbrug og fiskeri samt hoteller og restauranter, at udlændinge fylder relativt mest på arbejdspladserne, men der er kommet flere i alle brancher. Og det er der al mulig grund til at glæde sig over, mener DI.

– Det understreger jo blot, at vores internationale kolleger har en stor betydning for det danske arbejdsmarked og den danske økonomi. Og derfor er der god grund til at tage godt imod de udlændinge, der har lyst til at arbejde i Danmark, både dem, der er kommet, og dem, der kommer fremadrettet, siger vicedirektør Steen Nielsen, der er arbejdsmarkedspolitisk chef i DI, i en pressemeddelelse.

Andelen af udenlandske medarbejdere på Bornholm ligger under landsgennemsnittet på 10,7 procent.

 

De største grupper på Bornholm

Polen – 9 procent ud af den udenlandske arbejdsstyrke

Tyskland – 9 procent

Eritrea – 7 procent

Sverige – 7 procent

Syrien – 7 procent

Kilde: DI Analyse