Bornholms Økojord når en milepæl

Bornholms Økojord når en milepæl
Ømærket luftes inden opsætning. Eget foto
NOTITS | 1. JUL 2023 • 12:56
NOTITS
1. JUL 2023 • 12:56

Det er måske ikke alle, der er klar over, at det tager to år fra man starter en økologisk omlægning af landbrugsjord, og til jorden og produkterne kan kaldes certificeret økologiske.

Men sådan er det, og lørdag den 1. juli er omlægningsperioden for de ni hektar hos Bornholms Økojord på Hammersly i Rutsker altså slut.

Det betyder, at alle grøntsager fra Hammersly fremover kan sælges med det røde ø-mærke, som viser at grøntsagerne er statskontrolleret økologiske, skriver de i en pressemeddelelse.

– Med økologicertificeringen af Hammersly er vi kommet et skridt videre, udtaler Mads Kissow, der er forperson for bestyrelsen i Bornholms Økojord A/S i pressemeddelelsem.

Landbrugsstyrelsen skal dog først udstede certifikatet, som dokumenterer, at bedriften er certificeret til økologisk jordbrugsproduktion. Det betyder blandt andet, at der ikke bruges sprøjtegifte og kunstgødning.

For Rutsker og omegn har det også betydet, at der er flyttet fire unge mennesker til, og at der er kommet en ny gårdbutik.

– Vores håb er, at flere unge mennesker vil blive inspireret til at arbejde med økologisk landbrug – og at vi kan hjælpe dem med at komme i gang, fortæller Mads Kissow.

Det hele har nemlig kun kunnet lade sig gøre, fordi så mange har bakket om at gøre det lettere for unge mennesker at starte en landbrugsproduktion – det man kalder fællesskabsstøttet landbrug.

Grundlæggende er alt landbrug i Danmark fællesskabsstøttet igennem den store landbrugsstøtte, men det kræver noget ekstra at få unge mennesker i gang med landbrugserhvervet, fordi det er blevet meget dyrt at starte som landbruger. Det er her Bornholms Økojord A/S og Foreningen ØkoBornholm arbejder for at gøre en forskel, skriver de i pressemeddelelsen.