Bornholms Økojord har købt sin første landbrugsejendom

Bornholms Økojord har købt sin første landbrugsejendom
Landmand Emilie Ulrik-Petersen har planer om at så jordbær og i sædskiftet med jordbær hvidløg, græskar og ærter. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 11. APR 2021 • 12:04
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
11. APR 2021 • 12:04

LANDBRUG

Det nystiftede aktieselskab Bornholms Økojord A/S har købt sin første landbrugsejendom.

Valget er faldet på landejendommen Hammersly i Kirkebyen i Rutsker, hvor landmand Emilie Ulrik-Petersen vil blive forpagter af ejendommen. Hun har indtil nu har siddet i bestyrelsen for Bornholms Økojord A/S, der blev stiftet i januar i år. Selskabet – der er stiftet af foreningen Økobornholm – blev en realitet efter, at man lykkedes med at rejse 3,5 millioner i tegning af aktier fra primært lokale investorer. Pengene blev rejst med henblik på at kunne købe landbrugsjord, der kunne bortforpagtes til økologer. Og med overtagelsen af Hammersly er første spadestik nu taget til den første fællesskabsejede gård på Bornholm. Emilie Ulrik-Petersen, der bliver gårdens første og primære forpagter, glæder sig til at komme i gang med arbejdet.

– Vi har kigget på mange ejendomme, men da Hammersly viste sig, slog vi til. Vi kunne godt have ventet, men vi havde en stor lyst til at komme i gang, og Hammersly har både en god beliggenhed, et stort landbrugsareal og velholdte bygninger, siger Emilie Ulrik-Petersen.

Skal give liv til Rutsker

Ejendommen råder over hovedhuset med to længer, der rummer staldbygninger og værksted, samt et landbrugsareal på godt 10 hektar jord fordelt på fire marker.

Bornholms Økojord overtog ejendommen den 1. april. En af de første opgave bliver at omlægge jorden til økologisk drift, der primært er tiltænkt grøntsagsproduktion.

– Vi har pløjet jorden og sået med grøntgødning (forskellige planter som bidrager til jordens frugtbarhed, red.). I år består arbejdet i at forberede jorden til vores første dyrkningssæson, som bliver i 2022, siger Emilie Ulrik-Petersen, der tidligere har drevet Permagrønt i Melsted og dermed trækker på en erfaring som grøntsagsproducent.

Egentlig lå det ikke i kortene, at Emilie Ulrik-Petersen selv ville være forpagter, men i kraft af sit virke som bestyrelsesmedlem i Bornholms Økojord, fik hun mod på at starte op med landbruget igen, forklarer hun.

– Jeg har været væk fra landbruget og Bornholm i nogle år, hvor jeg blandt andet har fået min søn og holdt en pause fra landbruget. Men i processen med at finde en ejendom, tænkte jeg; det kunne godt være mig. Det er et hårdt og slidsomt arbejde at drive landbrug, men jeg er klar til at tage fat igen, siger Emilie Ulrik-Petersen, der bor i Rutsker med sin mand og dreng.

Hendes håb er, at gården kan være med til at sætte Rutsker mere på landkortet.

– Jeg kan rigtig godt lide byen og vil gerne være med til at skabe og udvikle den. Ejendommen ligger godt lige ud til landevejen på en strækning, der er lige i smørhullet mellem Rønne og Allinge, så jeg håber, at vi kan blive trækplaster som besøgslandbrug, siger Emilie Ulrik-Petersen.

Søger medforpagtere

Emilie Ulrik-Petersen har planer om indrette markerne med gangarealer til besøgende og skabe mulighed for pluk-selv af blandt andet jordbær og blomster. Samtidig planlægger hun at etablere en polytunnel (aflangt drivhus, red.), der kan facilitere skolehaver til både lejrskoler og bornholmske skolebørn.

I ejendommens ene længe er det planen, at man vil lave gårdbutik, der skal sælge varer fra både gårdens egen produktion og fra andre økologiske producenter i området.

– Jeg vil gerne invitere ind til, at vi kan få et godt samarbejde producenterne imellem, så vi kan finde nogle gode afsætningskæder for vores produkter, fortæller Emilie-Ulrik Petersen.

Første punkt på dagsordenen bliver dog at søge efter medforpagtere, der kan være en del af første dyrkningssæson næste år.

– Vi søger en til to medforpagtere, der vil leje sig ind på jorden med adgang til lager, pakke- og vaskefaciliteter, siger Emilie Ulrik-Petersen.

Hovedhuset planlægges at blive beboet af en fremtidig medforpagter. Interesserede opfordres til at henvende sig til Bornholms Økojord.


Bornholms Økojord

Bornholms Økojord A/ S blev stiftet den 20. januar 2021 af den lokale bornholmske forening Økobornholm f.m.b.a.

Selskabet har til formål at opkøbe jord og gårde på Bornholm henblik på bortforpagtning til økologisk drift.

Selskabet arbejder blandt andet for at understøtte et generationsskift i landbruget, fremme samarbejdet mellem lokale økologiske landmænd og forbrugere, samt biodiversiteten.

Med opkøbet af ejendommen i Rutsker opfylder Bornholms Økojord A/S landburgslovgivningens krav til at kunne købe jord uden bygninger, dermed håber selskabet på sigt at kunne lave en ny tegningsrunde af aktier til opkøb af mere jord.

Kilde: Bornholms Økojord