Beof: Det bliver 1.000 kroner dyrere om måneden

Beof: Det bliver 1.000 kroner dyrere om måneden
Elprisen stiger voldsomt i fjerde kvartal, oplyser Beof. Arkivfoto
TOPNYHED | 28. SEP 2022 • 11:29
Anders Liljeroth
Journalist
TOPNYHED
28. SEP 2022 • 11:29

Bornholms Energi og Forsyning fortæller, at elprisen på Bornholm stiger voldsomt.

En typisk familie på fire skal fra næste måned forvente at betale 1.000 kroner mere om måneden i strøm. Det oplyser Bornholms Energi og Forsyning.

– Er man elkunde med et fastprisabonnement, så kan man se frem til en elpris på 6,55 kroner per kilowatttime i oktober, november og december. Prisen skal holdes op imod, at man nu betaler 3,75 per kilowatttime inklusive transport, abonnement og alle afgifter, og den pris er udregnet ved et forbrug på 4.000 kilowatttimer per år.

Prisen på 6,55 vil være en stigning på cirka 70 procent i forhold til sidste kvartals priser, og for en standardhusstand, som er udregnet til at være to voksne og to børn, vil det svare til en ekstraudgift på cirka 1.000 kroner om måneden i forhold til tredje kvartal 2022, oplyser Claus M. Andersen, der er administrerende direktør i Bornholms Energi og Forsyning.

– Vi er bornholmernes forsyningsselskab. Derfor har vi besluttet, at al strøm, uanset om det er på vores fastpris- eller fleksible produkter, der bliver solgt i oktober, november og december, sælges til kostpris; det vil sige uden nogen fortjeneste på strøm til Beof. Desuden vil vi føre overskuddet for 2022 i el-handels-forretningen tilbage til kunderne i januar 2023, siger Claus M. Andersen.

Udskyd betalingen

Selve elprisen udgør kun en del af den samlede elregning, for oveni kommer net-tariffer, moms og afgifter. Og derfor mener direktøren ikke, at det bornholmske energiselskab kan gøre mere for priserne her og nu.

Han påpeger dog, at der er en mulighed for, at forbrugerne kan benytte sig af regerningens tiltag om at udskyde en del af elregningen.

– Jeg tror, at mange ser frem til november, hvor man kan søge om at indefryse og udskyde den del af elregningen, der ligger over en fastsat pris. Vælger man denne løsning, så vil man blive afregnet omkring 2,50 krone per kilowatttime, mens det resterende beløb op til 6,57, det vil sige omkring fire kroner, vil blive indefrosset, og skal betales senere med to procents rentetilskrivning, fortæller Claus M. Andersen.

Prisen for el er gældende for tre måneder af gangen når man har en fastprisaftale, og dermed gælder den året ud. Og generelt er det svært at spå om næste års priser, for flere faktorer spiller ind. Det gælder for eksempel hvordan det går med konflikten i Ukraine, hvordan EU og den danske regering reagerer på krisen, og hvordan elmarkedet udvikler sig.

– Vi ser dog positivt på, at regeringen har vedtaget, at energiafgiften næsten bortfalder i seks måneder fra januar 2023. Det betyder, at to voksne og to børn får reduceret deres elregning med cirka 300 kroner om måneden, fortæller Claus M. Andersen.

Regeringens udspil om den lavere energiafgift kommer dermed ikke til at spille nogen rolle på de kommende tre måneders elpriser.

Direktør Claus M. Anderser lover, at forsyningen har åbne telefoner, men han henstiller til, at kunderne har lidt tålmodighed, da der nogle gange er kø.