Visionen om Bornholms Vandkulturhus på Nørrekås lever

SYNSPUNKT | ABONNENT | 17. JAN 2023 • 05:54
Af:
Pernille Munch
Klaus Vesløv
Samantha Högstedt Terry
Jonas Krøier Hansen
Maria Barslund
Winni Grosbøll
Thomas Bay Jensen
SYNSPUNKT | ABONNENT
17. JAN 2023 • 05:54

For at kunne realisere et nybyggeri som en svømmehal, er man nødt til at være mere ambitiøs end blot at få bygget et firkantet byggeri med et vandbassin indeni.

 

Lederen den 11. januar beskriver ganske rigtigt problematikken omkring Nørrekås og den manglende forfølgelse af den strategiske helhedsplan for Rønne og herunder Nørrekås. Man får det indtryk, at ingen af visionerne omkring Nørrekås lever.

Det nu ikke rigtigt. Visionen om Bornholms Vandkulturhus på Nørrekås lever fortsat, og i 2023 arbejder bestyrelsen på at få skabt en politisk opbakning til projektet.

For at forstå projektet Bornholms Vandkulturhus, så skal man forstå, at Rønne Svømmehal er udfordret og vil uden omfattende renovering og ombygning være lukningstruet indenfor de næste fem til seks år. Det har derfor været rettidig omhu at sætte projektet Bornholms Vandkulturhus i gang for at sikre og fastholde muligheden for en svømmehal i Rønne.

Men for at kunne realisere et nybyggeri som en svømmehal, er man nødt til at være mere ambitiøs end blot at få bygget et firkantet byggeri med et vandbassin indeni. Bornholms Regionskommune har ikke penge til et byggeri på 100 millioner kroner eller mere, så projektet skal kunne tiltrække store fonde som Nordea Fonden, Real Dania og andres interesse og finansiering.

Vi har i de seneste to år arbejdet med Lokale og Anlægsfonden. Deres rådgivning er meget klar, et vandkulturhus skal være et unikt hus på alle områder. Det gælder vandtilbud til alle aldre i alle former, som faciliterer fællesskaber indenfor motion, idræt, leg og familie. Vandkulturhuset skal være unikt i sin udformning, så bygningen i sig selv bliver et aktiv. Vandkulturhuset kan med meget stor fordel placeres på Nørrekås, for på den måde at bringe tre vandmiljøer sammen; det åbne hav, marinaen med stranden og ikke mindst bassinerne i vandkulturhuset. Det vil uden tvivl skabe mange synergier og ikke mindst være en enestående placering.

Det er visionen, at Bornholms Vandkulturhus skal være et aktiv for hele Bornholm, bornholmerne og vores gæster, der besøger øen og de af os, der har behov for at bruge vandtilbud til genoptræning og rehabilitering.

Bornholms Vandkulturhus kan ikke realiseres uden en aktiv deltagelse af Bornholms Regionskommune og er derfor kun realistisk, hvis der er en politisk vilje til at være med i både drift og anlæg.

Opgaven med at skabe politisk vilje er bestyrelsens primære fokus i 2023, og ambitionen er, at kommunalbestyrelsen slutter op om Bornholms Vandkulturhus med en bindende deltagelse gennem budgetforliget for 2024.