Vandkulturhus bør ikke låse for rekreativ anvendelse

Vandkulturhus bør ikke låse for rekreativ anvendelse
Rønne Svømmehal vil have den såkaldte trekantsgrund ved Nørrekås Lystbådehavn reserveret til et nyt vandkulturhus. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 7. OKT 2020 • 21:29
Af:
esben ørberg
søndergade 21
 tom jensen
fiskerbakken 5
 sven lindahl
nørregade 9
 suzanne ringsted
fiskerbakken 9 – alle rønne.
| ABONNENT
7. OKT 2020 • 21:29
SYNSPUNKT

Man kan være for eller imod et vandkulturhus på Nørrekås i Rønne, men lad ikke en arealreservation stå i vejen for øjeblikkelig etablering af et tiltrængt rekreativt område.

Vi er ikke tilhængere af et såkaldt vandkulturhus på et ubebygget, kommunalt ejet areal på havnen i Rønne.

 
Vi mener, at kommunen må ofre
de 100.000-200.000 kroner,
som det formentlig vil koste
at skabe en bornholmsk
naturpark i området

 

For det første har vi allerede en velfungerende svømmehal. For det andet har vi adskillige andre arealer i Rønne, som kan anvendes til svømmehal/vandkulturhus.

Et af arealerne er det nu på 20. år ubenyttede DGI Stadion, hvor bassinet jo nærmest ligger der allerede. Beregnet til 15.000 gæster – på én gang. Masser af plads. Også til biler. Lige ved omfartsvejen.

Nuvel, hvis driftige folk kan skaffe i omegnen af 100 millioner hos generøse fonde og andre sponsorer, siger man vel ikke nej tak til en ny svømmehal?

Måske ikke, men hvad vi bør sige nej til, er en total-afskærmning af 15.000 kvadratmeter på Nørrekås til et muligvis-om-mange-år-vandkulturhus.

Hvis politikerne alligevel accepterer en reservation af arealet, må de som minimum forpligte sig til at forskønne arealet i de 5-10-15 år der går, indtil et byggeri kan påbegyndes.

Lige nu henligger området som misrøgtet oplagsplads for overskudsjord og murbrokker – og derfor mener vi, at området øjeblikkeligt skal tænkes ind i den i øvrigt velgennemtænkte helhedsplan for Rønne, som mange gode kræfter i øjeblikket arbejder på at realisere.

Vi mener, at kommunen må ofre de 100.000-200.000 kroner, som det formentlig vil koste at skabe en bornholmsk naturpark i området bestående af typisk bornholmsk vegetation i et nydannet, kuperet terræn med bænke, borde, legeredskaber og lettere træningsudstyr. Eller noget i den stil. Altså, et område, som bornholmere og turister har lyst til at bevæge sig i – og ikke en losseplads, vi ikke kan være bekendt.

Vores opfordring ...

Vores væsentligste pointe er, at arealet ikke må låses fast af en arealreservation til en institution, som måske aldrig bliver til noget. Og hvis det lykkes at skabe dette vandpalads på Nørrekås engang i fremtiden, bør vi alle sammen indtil da kunne få glæde af området. Den grønne udvikling på havnen må ikke udsættes unødigt.

I øvrigt: Initiativtagerne til Vision Vandkulturhus har nu fået Natur- og Miljøudvalget i kommunen til at sende ønsket om arealreservation til høring i Idrættens Videns- og Kompetenceråd. Det er jo fint nok, men hvad forventer udvalget mon af denne høring? Rådets medlemmer er jo delvist den samme kreds, som ønsker vandkulturhus. Og dermed er Rådets høringssvar vel givet på forhånd?

Vores opfordring: Kom nu i gang med at integrere en rekreativ anvendelse af området i helhedsplanen. Første træk, og appel til kommunalpolitikerne, er at undgå, at en arealreservation lægger hindringer i vejen for arealets anvendelse i reservationsperioden. Næste træk er en forskønnelse af området. Allerede næste år. Tak.