Tidende: Helt i hegnet

Tidende: Helt i hegnet
LEDER | ABONNENT | 8. DEC 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
8. DEC 2022 • 05:30

Det nye opmarchområde har et helt særligt potentiale.


Rønne er Bornholms største by. Hjemsted for færgefart, shoppingcenter, 14.000 indbyggere og øens største kirke.

Derudover er byen ankomsthavn for langt størstedelen af de gæster, der kommer og besøger os, og – hvis man medregner Snorrebakken – centrum for det meste af den kommunale administration.

Havnen er byens hastigt voksende problembarn. På gamle fotografier kan man se, hvor sønderknusende smukt området var før i tiden, med en aktiv havn, slæbesteder, beddinger, pakhuse, træskibe og en centralt placeret station med togtrafik ud på øen. Husene lå naturligt placeret omkring de gamle købmandsgårde og Store Torv, og bredte sig bag om Kirkepladsen og Hovedvagten i det, der fortsat forbliver en af landets hyggeligste bydele.

I dag er det smukke gamle anløb til Bornholm delt op i en kedelig industriel del mod syd og en rekreativ del mod nord. I midten ligger en kæmpestor færgehavn, der ikke bliver mindre med årene. Tværtimod.

Nu skal opmarchområdet udvides, og man kan godt frygte, hvad der sker, når havnearealet bliver større. Tankstationen forsvinder, hvilket nok ikke bliver et æstetisk tab, men alligevel et symbol på, at alle de bornholmere, der har haft for vane at tanke kaffe og benzin på havnen, eller måske bare har taget et sving forbi tanken, fordi Kvicklys parkeringsplads var propfuld, eller måske bare har foretrukket at vaske bilen på havnen – de mister alle noget.

Hvad får vi igen? Ja, udover plads til flere biler på færgen får vi sandsynligvis endnu mere grimhed. Og det siger ikke så lidt. Det eksisterende hegn rundt om opmarchområdet til Bornholmslinjens færger er et fængsel værdigt. Pigtråd er bare et deprimerende syn, og hegnet på Rønne Havn skæmmer i det hele taget de få tilbageværende reminiscenser fra fortiden, herunder især den gamle banegård, lodsstationen ved busholdepladsen og den smukke gamle smedje.

Det er ærgerligt, at man ikke har prioriteret skønheden lidt mere i byens allertravleste trafikområde, ikke mindst fordi det ikke ville koste alverden at gå fra grimt til godt.

Derfor, hvis der findes nogen med fremsyn og hjerte: Grib chancen og find en løsning, der tager hensyn til de få tilbageværende perler på Rønne Havn. Rejs et hegn rundt om den nye opmarchplads, som minder de forbipasserende om, at de befinder sig i en af landets smukkeste, aktive havnebyer. Og ikke mindst: Giv dem lyst til at vende tilbage.