Thorborg: Påsken var katastrofal – her er et segment, vi helt bør droppe

Thorborg: Påsken var katastrofal – her er et segment, vi helt bør droppe
Martin Thorborg: Vi står højst sandsynligt foran en krise. Foto: Jacob Jepsen
DEBAT | Lørdag 23. april 2022 • 07:30
Af:
Martin Thorborg
DEBAT | Lørdag 23. april 2022 • 07:30

De usikre tider sætter sig som en nervøsitet i turistbranchen. Men branchen klarer ikke udfordringerne ved at tænke i billige oplevelser til en billig pris.


Vi står højst sandsynligt foran en krise. Inflationen har aldrig været højere, og forbrugerne ser stigende priser og er skrækslagne, fordi de ikke ved, hvilken vej det går. Det smitter af på turistbranchen. Lige nu er det værste tidspunkt at være i den. Jeg har talt med adskillige handlende i Gudhjem, der siger, at salget er markant dårligere end før coronaen. Påsken har været katastrofalt dårlig for mange.

Hvad skal man som forretningsdrivende gøre i sådan en situation? Det vil jeg forsøge at give svar på ved at se nærmere på tre segmenter af kunder.

Det første segment

Det første segment er de rigtig rige. Uanset hvad, vil de fortsat være rige. Og de vil fortsat købe smykker hos Sebastian Frost, tage på Nordlandet og spise hos Molen. De skal ikke have det billigt eller have rabat. De vil fortsat leve deres luksusliv, som de altid har gjort. Så det er et super spændende segment.

Kadeau er et eksempel på en virksomhed, der tiltaler det rige segment, der har penge nok. Den restaurant vil ikke kunne sælge flere middage ved at sætte prisen ned. De skal bare holde standarden, så vil de mennesker, der spiser der, også gladeligt komme i morgen.

Det andet segment

Det andet segment er middelklassen. De mennesker vil føle sig meget fattige og vil savne deres luksus helt vildt. Det kan man som erhvervsdrivende tage bestik af.

Jeg sad i bestyrelsen for Billig VVS, da finanskrisen kom i 2008. Lige før det solgte man spabade, dyre toiletter og hele badeværelser. Da finanskrisen satte ind, stoppede det salg fra den ene dag til den anden. Men Jesper, der havde forretningen dengang, sadlede om og fokuserede på "affordable luxury". Altså dyre fittings, dyre toiletrulleholdere og dyre greb til låger. Folk ville gerne have et nyt badeværelse, men havde ikke råd til det. Til gengæld havde de råd til en Vipp-spand og nogle nye greb, så de for 3.000 kroner fik en følelse af, at de fik noget luksus. Den omsadling betød, at Jesper holdt bundlinjen.

Det kan turistbranchen have i baghovedet. Middelklassen har ikke råd til at tage til Rom, men den kan godt købe en kop kaffe til 50 kroner. Den har ikke råd til at rejse til Japan, men den kan godt spise sushi. Turisterne fra middelklassen vil fortsat gå ud og spise et par enkelte dyre frokoster og spise is til 50 kroner. Pointen er derfor, at man skal lade være med at sætte prisen på de små luksusting ned. Så kan folk stadig føle sig rige, selvom de er blevet fattigere. Dem i erhvervet, der går efter middelklassen, skal sørge for at give turisterne få rigtig gode luksusting, der er "good value for money".

Det tredje segment

Det tredje segment er segmentet under middelklassen. De har ikke råd til at tage til Bornholm.

Mine råd er altså, at dem, der sælger den store luksus, bør fastholde prisen og ride stormen af. Dem, der går efter middelklassen, skal sørge for at kunne levere få rigtig gode luksusting. Til gengæld skal man ikke tænke i billige oplevelser til en billig pris. Fordi dem, der lokkes af det, har alligevel ikke råd, når det kommer til stykket.


MARTIN THORBORG

Serieiværksætter og bagmand bag blandt andet Danmarks Google, søgemaskinen Jubii og økonmisystemet Dinero. Martin Thorborg er sammen med sin kone hotel- og restaurantejer af Hotel Klippen og Therns Hotel i Gudhjem. Thorborg, der har base både i Gudhjem og nord for København, hvor han også er administrerende direktør for Dinero, skriver fast i Tidende om vores bornholmske samfund og hans holdning til, hvordan vi kan udvikle Bornholm.

FÅ ABONNEMENT