Styringsregime, nej tak!

SYNSPUNKT | ABONNENT | 18. JAN 2023 • 20:17
Af:
Danny Christensen
Nørregade
Allinge
kredsformand for Danske Seniorer på Bornholm
SYNSPUNKT | ABONNENT
18. JAN 2023 • 20:17

Vi vil hellere have, at social- og sundhedshjælperen kan sidde og spille kort med de gamle, og at pædagogen kan læse en bog højt, end at de skal bruge tid på at dokumentere, at de har udført deres arbejde.

 

Ud med årtiers styringsregime og ind med varme, omsorg og kortspillende sosu-assistenter. I alt vil regeringen spare papirnusseri for tre milliarder kroner på kommuner og regioners udgifter til administration.

Men KL, Kommunernes Landsforening, er bekymret for, om det store opgør med et voksende bureaukrati vil gå ud over børn og ældre. Det er jo ikke første gang en regering har erklæret krig mod bureaukratiet. Tværtimod vil det være svært at finde en, der ikke gik med sådanne tanker. Men KL mener ikke, det er blandt de berygtede kolde hænder, besparelserne skal findes. Prognoserne er dystre, når det gælder pædagoger, lærere, sosu'er og andre, der skal tage sig af vores børn, ældre og syge. Der mangler allerede nu tusinder af varme hænder, og på nogle områder forventes der en yderligere forværring frem mod 2030. Ifølge en ny prognose vil der mangle næsten 14.000 fuldtidsansatte i 2030 og 16.000 social- og sundhedsansatte. Der må gøres noget nu. Så pengene skal skaffes gennem besparelser på kommuner og regioners udgifter til administration. Problemet er, som Danske Seniorer ser det, at der er blevet mindre og mindre tid til relationer mellem mennesker, og det har mindsket den varme og omsorg, som er så afgørende i et velfærdssamfund, fremgår det af regeringsgrundlaget.

Så vi skal til at træffe et klart og anderledes valg.

For vi vil hellere have, at social- og sundhedshjælperen kan sidde og spille kort med de gamle, og at pædagogen kan læse en bog højt, end at de skal bruge tid på at dokumentere, at de har udført deres arbejde.

Men det er netop her, det kan blive problematisk, mener man i kommunerne, for så vil regeringen tage penge ud af velfærden. For problemet med ovennævnte er, at det jo ikke flytter en krone.

Hvis de fjerner dokumentationskravet til den pågældende medarbejder, så skal vi jo fyre vedkommende.

Ellers kommer der jo ikke en besparelse på tre milliarder ud af det. Yderligere vil SVM-regeringen spare tre milliarder på beskæftigelsesområdet ved blandt andet at nedlægge jobcentrene. Altså er besparelserne hentet i jobcentrene ikke en del af de tre milliarder, der skal spares i kommunernes og regionernes administration.

Men der findes jo også en anden variant, hvis regeringen dybfølt mener, at man vil fjerne administration. Som det er nu, skal kontrolløren kontrollere kontrolløren, det er jo helt ud i skoven. Nu er kommunernes store håb derfor, at staten vil påtage sig at luge ud i de mange regler, man selv har pålagt kommunerne at administrere.

Men KL påpeger også, at en flertalsregering måske har større held til at gennemføre afbureaukratiseringen end tidligere regeringer? Hidtil er der jo ikke nogensinde kommet meget ud af denne øvelse.

Men det kan vi jo så alle kun håbe på, sker denne gang.