Solcelleprojekt ved Østerlars spænder ben for ynglende traner

Solcelleprojekt ved Østerlars spænder ben for ynglende traner
Hvis projektet gennemføres, vil de ynglende traner omringet af solceller næppe være i stand til hverken at lette eller lande, mener Steen Knudsen. Privatfoto
SYNSPUNKT | ØSTERLARS | ABONNENT | 13. JUN 2022 • 06:45
Af:
Steen Knudsen
miljøtekniker
Risenholmsvej 1
Østerlars
SYNSPUNKT | ØSTERLARS | ABONNENT
13. JUN 2022 • 06:45

Et solcelleanlæg placeret højt på en bakketop vil skæmme i landskabet på lang afstand.

 

Et planlagt industrielt solcelleanlæg omkranset af et to meter højt hegn vil sætte et uoprettelig ar i et af Bornholms smukkeste naturområder og stride imod kommuneplanen.

Solcelleanlægget tænkes etableret i noget af Bornholms smukkeste natur sydvest for Østerlars på en kuperet mark med udsigt over fredskov, fortidsminder, stendiger og levende hegn. En benspænder for ynglende traner, som har slået sig ned inden for området i et vandhul beskyttet under naturbeskyttelseslovens § 3. Hvis projektet gennemføres, vil de ynglende traner omringet af solceller næppe være i stand til hverken at lette eller lande. Derudover vil de mange rådyr, harer og dådyr ikke længere kunne bruge vandhullet som drikkested, når et to meter højt industrihegn rejses hele vejen rundt om solcelleparken.

Solcelleparken vil ikke alene spænde ben for dyrelivet, men også forringe området for de mange turister og arkæologiinteresserede, der hvert år kommer for at studere de mange fortidsminder, stenrøser, bautasten og vandre på de anlagte trampestier gennem urørt fredskov.

Også turister, der kommer cyklende på cykelstien fra Østerlars, vil få et chok, når de ser solcelleparken rejse sig som en mur på den stejle nordvendte skråning langs cykelstien.

At kommunen bevidst planlægger at forringe et af Bornholms smukkeste naturlokaliteter til fordel for et industrielt solcelleanlæg er uforståeligt. Et solcelleanlæg placeret højt på en bakketop vil skæmme i landskabet på lang afstand. Terrænet skråner desuden den forkerte vej i forhold til solen og ligger i skygge fra høje træer mod syd. Samtidig spænder det ben for Europas største fugl, tranen, som der på landsplan kun var ganske få af for år tilbage, men som har fundet en yngleplads inden for området. At indhegne en vigtig drikkevandslokalitet for vildtet er heller ikke særlig godt planlagt. Endelig er arealet efter solcellefirmaets egen udtalelse alt for lille i forhold til de solcelleanlæg, der opstilles i dag og klemt inde i et bevaringsværdigt landskab.

At opstille et solcelleanlæg på netop dette sted strider desuden imod kommunens egen lokalplan. I kommuneplanen for 2020 under retningslinjer for kulturmiljøer og bevaring skriver kommunen:

Samspillet mellem kulturspor, naturgrundlag og landskab skal bevares. Derfor må etablering af nye anlæg, nye bebyggelse og andre indgreb, der i væsentlig grad forringer oplevelsen eller kvaliteten af de særlige kulturmiljøer, ikke finde sted.

I stedet for at spolere den natur vi har, hvorfor da ikke fremme solceller på hustagene ved at tilbyde fordelagtig etableringspris og elafregning. Det vil ikke alene skåne landskabet for store industrielle solcelleanlæg, men også gøre befolkningen mere miljøbevidst og fremme interessen for at producere vedvarende energi til eget forbrug og nettet.