S skal genopfinde sig selv

S skal genopfinde sig selv
LEDER | 20. JAN 2023 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER
20. JAN 2023 • 05:30

Socialdemokratiet sidder nu på kun tre sæder i kommunalbestyrelsen. Partiet har brug for en mindre revolution til at genrejse sig selv – gruppeformanden troede ikke på planen.


Socialdemokratiet har ramt et nyt historisk lavpunkt. Med Jonna Nielsens afgang er det traditionelt største og stærkeste parti på Bornholm reduceret til blot tre medlemmer i kommunalbestyrelsen, og det må være en rystende tid at være lokal socialdemokrat i.

Bornholm er en højborg for S, men lige nu har partiet altså et stort problem med sig selv, og det efterlader en åben banehalvdel til en række andre partier, der står på spring for at indtage den.

Ved det seneste valg var det vennerne fra Enhedslisten, der lavede en overhaling indenom og snuppede syv sæder i kommunalbestyrelsessalen, og da vi selvfølgelig betragter 2021-valget som en hundredeårshændelse, bør(!) bunden simpelthen være nået for S. Men november 2021 bør også stå som en bimlende alarmklokke og minde partiet om, at der skal ske ting og sager.

Så det skal der. Jonna Nielsen peger på interne drøftelser som årsag til, at hun har meldt sig ud. Hun er uenig i strategien frem mod det næste valg, men er derudover ikke særlig meddelsom om sine tanker om nu at være tidligere socialdemokrat. Men det er altså på et organisatorisk plan, at Jonna Nielsens utilfredshed skal findes.

Efter det seneste katastrofevalg tog tidligere borgmester Thomas Thors sit tøj og gik. Andre i Socialdemokratiet burde måske have set den samme skrift på væggen og valgt at sige, at på baggrund af sådan en vælgerlussing er tiden inde til et endnu større generationsskifte.

Formand Anette Stæhr har siddet på posten i mange år og har helt uomtvisteligt stået bag en lang række flotte valg. Hun har også været med til at opfinde og opfostre flere store bornholmske socialdemokratiske profiler gennem tiden. Men er hun stadig den rette til at sidde for bordenden i partiet?

Lige nu barsler hun og resten af S-organisationen med noget, der formentlig vil blive meldt ud inden længe. Det er det 'noget', som Jonna Nielsen ikke er enig i, og det skal blive interessant, om dét kan være med til at genrejse partiet og tiltrække de rette personer – eller om det i stedet skubber endnu flere væk fra Socialdemokratiet.