Rektor: HTX er stadig et godt valg

SYNSPUNKT | ABONNENT | 11. FEB 2024 • 17:27
Af:
Maya Müller
rektor gymnasiale uddannelser på Campus
SYNSPUNKT | ABONNENT
11. FEB 2024 • 17:27

Dette er svar på læserbrevet fra den 10. februar med overskriften: Elev på Campus: Er det den udvikling, vi ønsker?, hvori Eskild Petersen på vegne af 2cy rejser kritik af Campus Bornholms beslutning om at optimere klassestørrelsen på HTX.

Det er med stor beklagelse, at vi må begrænse oprettelsen af linjefag og valgfag på HTX (samt de andre gymnasiale uddannelser). Dette gøres dels pga. et faldende optag af elever over de seneste år og dels pga. en udfordret økonomi.

Vi vurderer dog stadig, at HTX er en virkelig god naturvidenskabelig ungdomsuddannelse med netop fokus de klassiske STEM-fag (Science, Technology, Engineering og Mathematics) men også på almene fag og f.eks. engelsk og idehistorie. Derfor har vi stort fokus på uddannelsen og vi både støtter eleverne tiltag og har et tæt samarbejde med grundskolerne om naturfagene, for at fremme de kommende års rekruttering til HTX.

Vælger vi at oprette de to linjefag, står vi med to klasser på hhv. 13 og 8 elever. Når uddannelserne finansieres via taksameter bevilling pr elev, vil så små klasser give et underskud, som de øvrige klasser skal dække. Derfor har vi i år for første gang nogensinde, mens HTX har været udbudt på Bornholm, valgt udelukkende at oprette et HTX-linjefag. Vi er yderst opmærksomme på, at de 8 elever ved denne løsning får et linjefag som er væsensforskelligt i forhold til det ønskede. Derfor har vi i den forgange uge tilbudt klassen, at oprette to linjefag under den forudsætning, at eleverne indgår et kompromis, så deres løftevalgfag bliver på et af de eksisterende b-niveauvalghold. Vi har stor forståelse for deres frustration og ærgrelse over ikke at kunne få netop det ønskede valgfag på højt niveau, men vi vurderer, at de ved at indgå kompromisset står stærkt: Alle får dermed det linjefag, de har set frem til at fordybe sig i. Hvis kompromisset indgås, så opretter vi det antal hold, der er økonomisk muligt pt. Vi afventer d.d. svar fra eleverne om deres endelig beslutning.

Det er korrekt, at HTX får et højere taksamenter: Men på HTX har eleverne også 300 timer mere i deres treårige forløb end de andre gymnasiale uddannelser. Det skyldes et højere antal almindelige undervisningstimer (170 timer mere end fx STX) og et højere antal timer til skriftligt arbejde (130 timer mere end fx STX). Endvidere har HTX elever oftere laboratoriearbejde, hvilket gør vi fortsat tildeler uddannelsen et højere materialebudget end de andre gymnasiale uddannelser. Netop laboratoriearbejdet er HTX’ s stærke særkende. Men pga. alt dette er HTX faktisk den dyreste gymnasiale uddannelse.

Vi støtter op om de gode tiltag, som eleverne har for at arbejde mere med naturvidenskabelige emner. Fx bakker vi Dark Sky`s store engagement inden for astronomi op, vi anbefaler elever til talentcamps og betaler for forløb hos ATU (akademiet for talentfulde unge).

Desværre oplever Campus Bornholm HTX samme tendens som resten af HTX-skolerne i Danmark: Andelen af grundskoleeleverne som søger HTX, er nu på 7,8 pct, hvor det fx i 2018 var på 11% på landsplan.

På baggrund af ovenstående har vi 2023-24 prioriteret at styrke samarbejdet med grundskolerne ved at tilbyde tre forskellige former for brobygning:

1. I den nationale Naturvidenskabsuge (uge 39) inviterede vi elever fra udskolingen til 3 timers undervisning med temaet ”Ud i rummet” (fysik og teknologi) i vores teknologiværksted og laboratorium. Derunder inviterede vi øens 9. klasser til foredrag med astrofysiker Tine Ipsen (arbejder på Planetariet). Dette arrangement var i tæt samarbejde med skolekonsulent Ulla Dideriksen fra BRK og yderst velbesøgt.

2. Samarbejde med 10. Klasseskolens GYM-klasse, tre formiddage i efteråret med emnet ”Skibe og opdrift” (mat, fysik og teknologi inkl. 3D tegning og print), som er planlagt i samarbejde med 10. Klasseskolens undervisere.

3. ”HTX på hjul”, hvor undervisere tager ud på grundskolerne i 7. + 8. kl. for at undervise i et af flg. undervisningsforløb ”Kanonbattle – byg din egen kanon” (mat, fysik og kemi) og/eller ”Selvkørende koste” (fysik, kemi og teknologi). Dette er et helt nyt tiltag, som er blevet taget yderst positiv imod.

Formålet er, at:

• Grundskoleeleverne får et større kendskab til HTX

• Flere grundskoleelever vælger HTX i de obligatoriske brobygningsaktiviteter (8., 9. og 10. klasse)

• Flere grundskolelever vælger HTX som ungdomsuddannelse

• At der skabes et retvisende billede af HTX, som en gymnasieretning der ikke lukker døre, men tværtimod giver adgang til mange videregående uddannelser, og er en gymnasieretning med plads til alle køn.

Endvidere afholder vi en Naturvidenskabsdag på GYM d. 22. februar, hvor vi har inviteret grundskolerne ind for at afprøve/lege med diverse eksperimenter. Intentionen med dagen er at inspirere og gøre de unge nysgerrige på de naturvidenskabelig fag generelt.

Vi kan dermed ikke nikke genkendende til, at vi ikke prioriterer de naturvidenskabelige fag på Campus. Vi har netop søsat de mange initiativer for at vække elevernes nysgerrighed, så de får lyst at vælge en af de naturvidenskabelige retninger på STX eller selve uddannelsen HTX.

Vi er overbeviste om, at HTX fortsat er et godt valg!

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT