Det er med stor beklagelse, at vi må begrænse oprettelsen af linjefag og valgfag på HTX (samt de andre gymnasiale uddannelser). Dette gøres dels pga. et faldende optag af elever over de seneste år og dels pga. en udfordret økonomi.
Vi vurderer dog stadig, at HTX er en virkelig god naturvidenskabelig ungdomsuddannelse med netop fokus de klassiske STEM-fag (Science, Technology, Engineering og Mathematics) men også på almene fag og f.eks. engelsk og idehistorie. Derfor har vi stort fokus på uddannelsen og vi både støtter eleverne tiltag og har et tæt samarbejde med grundskolerne om naturfagene, for at fremme de kommende års rekruttering til HTX.
Vælger vi at oprette de to linjefag, står vi med to klasser på hhv. 13 og 8 elever. Når uddannelserne finansieres via taksameter bevilling pr elev, vil så små klasser give et underskud, som de øvrige klasser skal dække. Derfor har vi i år for første gang nogensinde, mens HTX har været udbudt på Bornholm, valgt udelukkende at oprette et HTX-linjefag. Vi er yderst opmærksomme på, at de 8 elever ved denne løsning får et linjefag som er væsensforskelligt i forhold til det ønskede. Derfor har vi i den forgange uge tilbudt klassen, at oprette to linjefag under den forudsætning, at eleverne indgår et kompromis, så deres løftevalgfag bliver på et af de eksisterende b-niveauvalghold. Vi har stor forståelse for deres frustration og ærgrelse over ikke at kunne få netop det ønskede valgfag på højt niveau, men vi vurderer, at de ved at indgå kompromisset står stærkt: Alle får dermed det linjefag, de har set frem til at fordybe sig i. Hvis kompromisset indgås, så opretter vi det antal hold, der er økonomisk muligt pt. Vi afventer d.d. svar fra eleverne om deres endelig beslutning.
Det er korrekt, at HTX får et højere taksamenter: Men på HTX har eleverne også 300 timer mere i deres treårige forløb end de andre gymnasiale uddannelser. Det skyldes et højere antal almindelige undervisningstimer (170 timer mere end fx STX) og et højere antal timer til skriftligt arbejde (130 timer mere end fx STX). Endvidere har HTX elever oftere laboratoriearbejde, hvilket gør vi fortsat tildeler uddannelsen et højere materialebudget end de andre gymnasiale uddannelser. Netop laboratoriearbejdet er HTX’ s stærke særkende. Men pga. alt dette er HTX faktisk den dyreste gymnasiale uddannelse.