Opråb fra forældre: Kaos på Campus!

KOMMENTAR | ABONNENT | 11. FEB 2024 • 19:00
Af:
Anne Kirstine Aae Christensen
Klaus Hansen Petersen
Oksemyrevejen 2
3740 Svaneke
KOMMENTAR | ABONNENT
11. FEB 2024 • 19:00

Vi er helt uforstående overfor Campus Bornholms disponeringer i forhold til udbud af fag på HTX, lyder det i et opråb fra forældre til elever på HTX, 2 cy.

Rektor og uddannelsesleder har øjensynlig held med at overbevise dele af pressen om, at de er villige til at høre på, hvad de unge siger og indgå kompromiser. Det er imidlertid ikke den opfattelse, de unge og forældrene har. Vi har her at gøre med en gruppe af sunde, fornuftige, velovervejede, seriøse og meget ambitiøse elever. De fortjener at blive hørt i denne sag, alene fordi de har argumenterne på plads. Som voksen kan man simpelthen ikke være andet bekendt! Alligevel bliver de mødt med ultimative krav uden indflydelse på egen situation.

Mandag d. 12.2 skal de unge indgive ønsker til valgfag på HTX. Det sker med meget kort varsel og uden skriftlig information til hverken elever eller forældre. Men de kan kun vælge mellem fag udvalgt af ledelsen på Campus og ikke de fag, de var stillet i udsigt, da de startede på deres ungdomsuddannelse. Alle eksperimentelle fag bliver begrænset. Fag som Fysik på A-niveau og kemi på A-niveau bliver erstattet af samfundsfag på B-niveau. Fag der er nødvendige for fx at kunne søge uddannelser på DTU eller ingeniøruddannelserne. Af Campus Bornholms hjemmeside fremgår at ”særligt for HTX er, at du i vid udstrækning bygger oven på den teoretiske undervisning med praktiske projekter….gennemfører forsøg eller fremstiller prototyper. ” Og uddannelsen er for dig der fx vil arbejde med sundhed og medicin, ingeniørbranchen, arkitektur eller IT.

Når man implementerer besparelser eller ændringer i offentlige tjenester eller uddannelsessystemer, er det afgørende at udvise rettidig omhu og overveje konsekvenserne for dem, der er direkte berørt af ændringerne. Her de unge, der er begyndt på en ungdomsuddannelse. De unge har en legitim forventning om, at de kan gennemføre deres uddannelse som planlagt. Eventuelle besparelser eller ændringer bør derfor nøje overvejes for at undgå at underminere denne forventning og for at sikre, at de unge fortsat har adgang til de nødvendige ressourcer og støtte for at fuldføre deres uddannelse succesfuldt.

Det er vigtigt for beslutningstagerne at være opmærksom på de potentielle konsekvenser af deres handlinger og at arbejde på at finde løsninger, der minimerer negative virkninger på de berørte parter, herunder de unge i uddannelsessystemet. Man kan ikke hen over natten begrænse de unges muligheder for valgfag, når først de har taget et valg og er påbegyndt deres uddannelse. Det svarer lidt til at købe en varer, og når du åbner æsken, er den tom. Spørgsmålet er, hvornår ledelsen på Campus bliver opmærksom på behovet for at gennemføre disse besparelser og hvorfor man ikke på et langt tidligere tidspunkt kunne have grebet ind? Hvis Campus var en virksomhed, var de blevet anklaget for falsk eller vildledende markedsføring. Men det kan undervisningsministeriet eller forbrugerembedsmanden vel tage stilling til. Dem er vi allerede i dialog med.

Campus vil først efter vinterferien holde møde med de unge, men hvad er der at snakke om? Mødet ligger efter fristens udløb, for at tilkendegive hvilke fag de unge skal bruge det sidste år af deres gymnasietid på. Der er vel at mærke tale om fag udstukket af uddannelsesledelsen, fag som halvdelen de unge i 2. cy ikke er interesserede i. og i øvrigt helt andre fag end eleverne blev stillet i udsigt ved studiestart.

Ydermere er der totalt radiotavshed fra studievejledningen, som jo er sat i verden for at anvise alternative muligheder, hvis studiet ikke længere fungerer for de unge. Der blev sendt en mail til studievejlederen d. 8. februar. Det kan f.eks. være at oplyse om muligheden for at vælge fag på andre linjer på Campus, eller oplyse om muligheder for kostgymnasier ovre.

Vi er blevet opmærksomme på, at der i dette skoleår, er blevet oprettet en ny naturfaglig linje på STX. Hvilket sandsynligvis har kostet en sum penge. Det virker besynderligt, at man ved skolestart ikke har haft det økonomiske overblik og gjort sig umage for at opretholde en bæredygtig økonomi på en linje. der allerede eksisterer, og i stedet har oprettet en ny linje. Faktum er, at tildelingen pr. elev er højere for en htx-elev end for en stx-elev. Så virker det jo mærkeligt, at man fra ledelsens side ikke har valgt at prioritere økonomi over i de naturvidenskabelige fag på htx for at gøre denne uddannelse mere attraktiv, endsige fastholde bredden i ungdomsuddannelserne på Bornholm. Det vidner om manglende økonomisk overblik, når ledelsen tror, at man med et snuptag kan indføre besparelser i løbet af få dage med effektuering, mens de studerende stadig er i gang med deres studie. De unge har valgt retning ud fra fremtidige ønsker til videregående uddannelser og karrieremuligheder. De havde måske valgt helt anderledes, hvis de havde haft den viden, inden de begyndte. De havde måske valgt en anden linje eller en helt anden skole. I stedet oplever de en indskrænkning af muligheder og en ensretning i deres ungdomsuddannelse og voksne, der kommer som en tyv om natten og stjæler deres drømme. Det er en virkelig uheldig udvikling for hele Bornholm med vanskeligheder for fremtidig rekruttering af højt kvalificerede medarbejdere til følge.

Samtidig står Campus på uddannelsesmesser i 2024 og taler HTX uddannelsen op, som en uddannelse fuld af muligheder for de unge, der vægter naturvidenskaben højt. Det klinger hult.

Vi forældre bliver meget indignerede på de unges vegne, fordi vi ikke føler Campus Bornholm tager de unge studerende alvorligt.

Medafsendere er:

Trine & Pontus Liljekvist, Paradisvej 28, 3730 Nexø

Liv & Heine Froholdt, Møllevænget 12, 3730 Nexø

Lena Schenck, Kirkepladsen 5, 3700 Rønne

Helle Vaabengaard & Klaus S. Pedersen, Skimlevejen 1, 3730 Nexø

Dorthe & Rune Radil, Stampen Vej 2, 12, 3700 Rønne

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT