Nye rejer og gamle vaner kan redde naturen

Nye rejer og gamle vaner kan redde naturen
LEDER | 17. OKT 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER
17. OKT 2024 • 05:30

Der er fine perspektiver i forsøget med at producere klimavenlige varmtvandsrejer på Bornholm. Produktionen er nemlig problematisk andre steder i verden.


Et forsøg med produktion af varmtvandsrejer er på vej til Bornholm. For et år siden fik Nexø Vodbinderi, der står bag forsøget, tilskud fra LAG-Bornholm, og nu melder to forskere fra Roskilde Universitet sig så på banen.

Det er planen, at rejerne skal opdrættes i et lukket system på land uden udledning til naturen.

Og det kan vise sig at være en rigtig god nyhed, der er på vej. Der er stor efterspørgsel på rejer, men opdræt af varmtvandsrejer udgør ifølge Verdensnaturfonden stor fare for mangroveskove, floddeltaer og andre naturområder der, hvor de fortrinsvis opdrættes i dag. Det foregår primært i Asien men også i lande som Mexico, Brasilien og Colombia.

Vi må og skal tillægge os nye, bedre madvaner. Lokalt er Foods Bornholm blandt dem, der gør en indsats for, at vi i fremtiden kan spise mere klimavenligt, og over hele verden spekuleres der i, hvordan man som fødevareproducent kan tage aktivt del i den grønne omstilling.


Og samtidig går forbrugerne altså på sushirestaurant og forventer billige hakkebøffer i køledisken i de lokale supermarkeder.

Men vi skal jo ikke særlig lang tid tilbage i tiden for at finde eksempler, som vi burde efterfølge: Vores (bedste)forældre spiste langt mere bæredygtigt, end vi gør i dag, og vi burde i høj grad have deres madvaner for øje, når vi sammensætter madplanen for næste uge.

De forstod at spise lokal og sæsonbestemt mad. De spiste sparsommeligt, hjemmelavet. Og så spiste de meget mere grønt og korn og mindre kød. Det er jo én til én, hvad mange eksperter mener, at vi bør gøre i dag.

Tænk, hvis de bornholmske fødevareprojekter kunne få vind i sejlene. Tænk, hvis et stort, bornholmsk rejeanlæg, som allerede er støttet med godt fem millioner kroner, kunne producere rejer i en skala, som kunne hjælpe naturen godt på vej andre steder i verden.

Vi ville som forbrugere nok skulle nøjes med nogle få rejer på tallerkenen i aften i stedet for et helt bjerg, men med lidt ekstra grønt – og måske en bornholmsk bælgfrugt – kunne vi vel også sagtens det?



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT