Leder: Giv os nødstrøm på mobilen

Leder: Giv os nødstrøm på mobilen
LEDER | ABONNENT | 18. MAJ 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
18. MAJ 2022 • 05:30

Med udsigt til seks timers strømafbrydelse har vi brug for at få nødstrøm på mobilnettet.


Bornholm er ikke ligesom resten af Danmark. Det gælder mange områder. En af dem er vores elnet. Vi er forsynet med elektricitet via søkablet til Sverige, som i gennemsnit ødelægges hvert femte år. Når det sker, går Bornholm i sort. Sidst tog det Energinet cirka to timer at beslutte at sætte Bornholm i ødrift – altså at give ordre til at producere strømmen lokalt ved hjælp af dieselmotorer. Derefter brugte Bornholms Energi og Forsyning fire timer på at få strøm til hele øen. Det sker igen og igen, og indtil Energiøen med sin forventede forbindelse til ønettet og nye søkabler står færdig, er tidshorisonten den samme. Hverken Energinet eller Bornholms Energi og Forsyning har konkrete planer om at mindske tidsforbruget, når søkablet klippes.

Er strømmen væk, forsvinder også mobiltelefoni og dataadgang. Hele vores verden er bygget op omkring strøm, kommunikation og data. Derfor lammes vores samfund fuldstændig. Selv de dieseldrevne hurtigfærger har problemer med at lukke rampen, når der ikke er landstrøm.

Kommunikation og data er i særdeleshed et ømt punkt. Vi kan ikke ringe efter en ambulance, få opdateringer fra Tidende om strømafbrydelsen eller ringe afbud til vores forpligtelser. Vi er på den.

Teleoperatørerne har derfor, da de fik deres tilladelser, pligt til så vidt muligt at opretholde udbuddet af net under strømsvigt. Derfor har de alle lavet en risikovurdering af strømafbrydelser i Danmark og dimensioneret deres nødstrømanlæg efter det.

I resten af Danmark har man aldrig strømudfald på seks timer. Der tælles mørketiden i minutter modsat Bornholm. Derfor er det helt uholdbart, at man har dimensioneret de bornholmske nødstrømanlæg til mobilmasterne efter hele landets risikovurdering. Bornholm er dokumenterbart i en markant højere risiko for strømafbrydelser i markant længere tid.

Derfor har vi brug for, at teleselskaberne lever op til deres udbudsforpligtelser og så vidt muligt sikrer mobilnettet i de seks timers strømafbrydelse, som vi arbejder med på Bornholm.

Det er 'muligt' at købe både generatorer og batterisystemer, der kan holde masterne i live i seks timer. Der skal bare trykkes på køb-knappen.

Det er positivt, at Center for Cybersikkerhed nu vil tage initiativ til at drøfte situationen med teleselskaberne. Lytter de kun uden handling, bør centeret give dem et påbud, så Bornholms samfund kan klare strømafbrydelser uden fatale følger.