Leder: Det bornholmske rejsecirkus

Leder: Det bornholmske rejsecirkus
Ved du, kære læser, hvilken dokumentation du skal stille med, så politiet lader dig rejse gennem Sverige? Pressefoto
| ABONNENT | 5. FEB 2021 • 12:57
Af:
Øjvind Hesselager
| ABONNENT
5. FEB 2021 • 12:57

LEDER

For tiden er det lidt indviklet at være rejsende til og fra Bornholm. Vi savner et samlet overblik over, hvilke regler der gælder. Hvor længe de gælder. Og for hvem de gælder. Det ville være dejligt, hvis kommunen kunne finde tid til at løse denne informationsopgave for borgere og rejsende.

Det er ikke enkelt – men det er nødvendigt, for lige nu famler mange rejsende i blinde. Og det er nærmest umuligt at planlægge for eksempel sin påskeferie.

Udfordringen er at sikre et opdateret overblik. Det er helt akut. Dernæst at fortælle bornholmerne, hvem der har ansvaret for at sikre en langtidsløsning, så vi ikke skal gennem dette glade rejsecirkus igen.

Spørgsmålene er mange for den menige læser, der gerne selv vil rejse eller rådgive familie og venner, der gerne vil til og fra Bornholm.

Ved du for eksempel, kære læser, hvordan du sikrer dig en gyldig test før indrejse i Sverige, hvis du kommer fra sjællandssiden og skal til Bornholm via Ystad. Altså via korridoren.

 

Kan du svare på, hvorfor man
skal vise test på transit gennem
Sverige, når man ikke må gå
ud af bilen undervejs?

 

Ligger der et testcenter uden tidsbestilling ved broen – og kører busserne til Ystad fra København inden om der?

Eller skal man som tilrejsende sørge for at have gyldig test, før man rammer broen fra Sjællandssiden? Og ved vi, om disse testcentre har åbne i weekenden, så man er sikker på at have en test, der ikke er ældre end 48 timer, hvis man – som mange – skal gennemføre turen søndag aften?

Og ved du, kære læser, hvilken dokumentation du skal stille med i Ystad, så politiet lader dig rejse gennem Sverige. Så de kan se, at du er på gennemrejse og dermed må bruge korridoren?

Og ved du, kære læser, om korridoren også er åben efter den 14. februar, hvor alle svenske rejseregler skal fornyes eller forlænges. Noget er allerede forlænget – nemlig indrejseforbuddet, som nu gælder til 31. marts. Men fulgte undtagelserne med, herunder transit til Bornholm via Ystad?

Og kan du svare på, hvorfor man skal vise test på transit gennem Sverige, når man ikke må gå ud af bilen undervejs? Den største risiko du udgør er, når du rækker testen ud ad vinduet. Det virker næsten paradoksalt.

Og ved du, kære læser, hvornår man har status af pendler – der angiveligt ikke behøver at vise test, der maksimalt er 48 timer gammel?

Vi er blevet præsenteret for en del hovsaløsninger. Så er det busser i Køge, der venter eller ikke venter.

Så lyder det fra lokalpolitisk hold, at nu er korridoren gennem Sverige sikret, hvorpå Sverige indfører krav om test, så meningen med det hele falder væk.

Ret beset føles situationen lidt kaotisk lige nu for alle, der skal til og fra Bornholm. Herunder også turister til vinterferien og påsken. Det vil ramme os økonomisk.

Kommunen skal se at få oprettet en informationsside, der løbende opdateres. Dels med de aktuelt gældende regler. Dels med et overblik over hvilke spørgsmål, der er uafklarede.

Tak!