Kursen skal lægges om

Øget kassebeholdning er punkt 1 i de nye principper fra S. Arkivfoto
KOMMENTAR | ABONNENT | 20. FEB 2024 • 15:30
Af:
Claus Larsen-Jensen (S)
Gruppeformand
KOMMENTAR | ABONNENT
20. FEB 2024 • 15:30

Socialdemokratiets gruppeformand understreger efter borgmesterens læserbrev, at S netop taler om et fælles ansvar.

Borgmester Jacob Trøst skriver i Bornholms Tidende, at det er en pudsig kritik, Socialdemokratiet kommer med omkring kommunens økonomi. For mig og Socialdemokratiet er det ikke pudsigt eller et forsøg for at løbe fra eget ansvar igennem tiden. Det er tværtimod en erkendelse af, at kursen skal lægges om på det økonomiske område i kommunen fremadrettet, ikke en politisk sandkasseleg om at diskutere, hvem der har ansvar for hvad de seneste to år. Når Socialdemokratiet foreslår en langsigtet plan til bedre økonomi på Bornholm, så rækker det fremad i en række år, for udfordringerne kan ikke løses på et eller to år.

Og Socialdemokratiet understreger i oplægget netop, at de økonomiske udfordringer er de samme, uanset hvem der er borgmester, og hvilket politisk flertal der er i kommunalbestyrelsen. Og det rækker også ud over næste kommunevalg i november 2025. Derfor taler vi netop om et fælles ansvar i kommunalbestyrelsen for at rette økonomien op, få styr på forbruget og samtidig støtte udviklingsdagsordenen for Bornholm.

Genopretningen af økonomien er en forudsætning for, at kommunen kan varetage sine kerneopgaver inden for velfærd og øvrige områder, samt forudsætningen for at bevare Bornholms selvbestemmelsesret.

Men kan selvfølgelig vælge i stedet at bruge tiden på at pege fingre af hinanden, men det løser intet. Man kan også vælge at se på, om EL, K og DF’s åbning af SV-budgettet efter valget i 2021 eller de to efterfølgende budgetter er det, der burde være gjort eller ej. Det står bare ikke til at ændre, og derfor skal kræfterne bruges på, at se fremad.

Derfor fokuserer Socialdemokratiets plan på fem principper: 1, øget kassebeholdning, 2, styrket økonomistyring, 3, prioritering af udvikling, 4, aftaler med staten og 5, langsigtet tilpasning af driften. Under hvert punkt er der konkrete forslag. Det er det, man politisk skal forholde sig til og afklare, om man vil det ene eller andet. Men der skal aktiv politisk handling til, og her har borgmesteren det politiske lederskab.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT