Gravgaard: Sådan skal vi redde Intensiv

Gravgaard: Sådan skal vi redde Intensiv
LEDER | 30. SEP 2023 • 05:30
LEDER
30. SEP 2023 • 05:30

Intensiv afdeling er truet af et elendigt arbejdsmiljø. Det skal vi rette op på.

Bornholms Hospital er en meget vigtig del af vores sundhed og omsorg. Men efter arbejdstilsynets strakspåbud og hospitalsledelsens ærlige udmelding, står det klart for os alle, at vi har en alvorlig krise, der rækker langt ud over utilfredshed og brok blandt personalet. Situationen truer både vores sundhedssystem og vores dedikerede sundhedsarbejdere her på Bornholm.

Arbejdstilsynets nylige strakspåbud til Bornholms Hospital bør sende alarmerende signaler til os alle. I flere år er arbejdsmiljøet på intensivafdelingen gradvist forværret, og nu er det kulmineret med stress, sygemeldinger og et uacceptabelt arbejdsmiljø, som er direkte skadeligt for både medarbejdernes og patienternes trivsel.

Sundhedspersonalet stod forrest, da corona ramte, og viste en omstillingsparathed, som ingen af os havde fantasi til fandtes. Når de i dag bliver kørt ned i en ond spiral, skyldes det i stor grad, at den enkelte medarbejder føler ansvar for kolleger, afdeling og patienter. Tager de ikke de ubesatte vagter, er der enten ingen til at gøre det, eller også skal kollegaen, der netop har taget nattevagten, fortsætte på dagvagt. Det er ædelt, men uholdbart. Det holder ikke og er et uværdigt arbejdsmiljø i en velfærdsstat som vores.

Derfor er det rigtig godt, at hospitalsledelsen nu sætter ind og vil stoppe den alvorlige udvikling. Men man kan undre sig over, om det giver mening at løse situationen ved at købe vikarsygeplejersker ind til overpris gennem vikarbureauer. Her får både vikarbureau og vikarsygeplejersker mere i lønposen end de fastansatte og nedslidte medarbejdere på hospitalet. På den korte bane er det formentlig det bedste værktøj til at skaffe arbejdskraft og redde vores sygeplejersker og vores intensivafdeling.

Det vil være et kæmpe tab for vores sundhed og tryghed på Bornholm, hvis vi må lukke intensiv og forlade os på hospitalerne ovre.

Men når først vagtplanen er lappet med vikarer til overpris, må sundhedsledelelsen og vores ansvarlige politikere tage hånd om en mere langsigtet løsning, hvor nok sygeplejersker finder det attraktivt at flytte til Bornholm og arbejde på intensiv.

Sygeplejerskerne har i lang tid over en bred kam bedt om mere i løn, og selvom lønkommissionen ikke umiddelbart gav dem ret i, at de er underbetalte, må situationen på intensiv give eftertanke. På afdelingen arbejder specialsygeplejersker med flere års efteruddannelse for at kunne løfte opgaverne forsvarligt. Er der ikke nok af dem på Bornholm, bør vi arbejde med at flytte de skyhøje udgifter til vikarbureauerne over i lønposen til de højt uddannede sygeplejersker, der sikrer vores sundhed. Intensiv er ikke det eneste sted på hospitaler, hvor der mangler medarbejdere. Tværtimod. Derfor bør et bornholmertillæg til sundhedspersonalet undersøges, så det bliver mere attraktivt at flytte ud og sikre vores sundhed frem for at lappe det med enkelte vagter fra dyre vikarbureauer og samarbejder i regionen.

 

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT