Intensiv kan være på vej mod lukning

Intensiv kan være på vej mod lukning
TOPNYHED | ABONNENT | 29. SEP 2023 • 05:30
TOPNYHED | ABONNENT
29. SEP 2023 • 05:30

Ledelsen på Bornholms Hospital har overvejet at lukke nogle af sengepladerserne på intensivafsnittet. I yderste konsekvens må afsnittet helt lukke, hvis det ikke lykkes at skaffe nok vikarer, siger hospitalsdirektøren.

Løsningen blev først luftet af Dansk Sygeplejeråds kredsnæstformand. Nu bekræfter Bornholms Hospitals direktør, Annemarie Hellebek, at ledelsen faktisk har overvejet at lukke sengepladser på hospitalets intensivafsnit. Det kan i yderste konsekvens sågar blive nødvendigt at lukke afsnittet helt.

Meldingen kommer efter, at et strakspåbud givet til hospitalet har kastet lys over arbejdsforholdene på intensiv, som ifølge Arbejdstilsynet aktuelt medfører stor risiko for at sygeplejerskernes fysiske eller psykiske sundhed akut forringes. Hospitalet skal senest den 2. oktober efterkomme strakspåbuddet, og det vil man gøre ved at sætte en stopper for, at medarbejderne tager ekstravagter ud over det, man må i forhold til arbejdstidsreglerne, oplyser Annemarie Hellebek.

Derfor vil hospitalet nu henvende sig til vikarbureauer for at lave aftaler om at få ekstra sygeplejersker til Bornholm. Hospitalet har dog overvejet at lukke sengepladser, hvis vikarerne ikke kan skaffes.

– Jeg vil sige, at hvis ikke vi kan få dækket vagterne nu ved hjælp af vikarer, så kommer vi jo til at overveje om det rigtige skridt så er at flytte intensivpatienter i den konkrete situation til København, siger Annemarie Hellebek.

Allerede torsdag sagde Dansk Sygeplejeråds næstformand i kreds Hovedstaden, Christian Kummerfeldt, at det er en relevant løsning, da der er mangel på sygeplejersker.

– Så må de lukke en sengeplads. De patienter man eventuelt måtte have, som har brug for intensiv pleje og behandling, må så flyves til København, sagde Christian Kummerfeldt og tilføjede:

– Man kan ikke risikere, at de resterende patienter i sengene får en dårlig behandling, fordi personalet er udslidt og træt og bliver bedt om at gå i 16-timers vagter. Så må man tage konsekvensen og lukke senge, indtil man har fået styr på situationen.

Flytning kan lade sig gøre

Det bornholmske regionsrådsmedlem fra Socialdemokratiet, Leila Lindén, er inde på noget af det samme, da Tidende interviewer hende om situationen på hospitalet.

– Det her kan medføre, at patienterne skal til København. Hvis man ikke kan tage vare på en intensivpatient på Bornholm, så er den næste intensivafdeling på et af de store københavnske hospitaler som Rigshospitalet, Bispebjerg og Hvidovre, siger Leila Lindén, der dog påpeger, det ikke vil være nogen optimal situation.

– Det er øv at flytte en intensivpatient, for det er ikke dem, der har det bedst. Men det kan lade sig gøre. Vi flytter virkeligt syge hjertepatienter i forvejen. Hvis Bornholm ikke kan pleje og behandle de intensive patienter, så må de til København, og hvis det koster nogle penge, så må det koste nogle penge, for det er patientens ve og vel, det handler om.

Patientsikkerhed ikke i fare

Selvom hospitalsdirektøren ikke på nuværende tidspunkt vurderer, situationen er så kritisk, at intensivafdelingen helt må lukke, så kan hun ikke udelukke, det kan blive en løsning.

– Det er klart, at det er jo noget, vi kan komme til at skulle overveje, hvis ikke vi kan skaffe vikarer, som har plads i kalenderen i forhold til deres øvrige arbejdstid. Så kan det meget vel blive sådan en løsning, vi kommer til at ty til, siger Annemarie Hellebek og tilføjer:

– Når det så er sagt, så har vi nogle nyansættelser på vej i efteråret, og der håber vi jo, vi kan få dem rigtig godt med om bord, så det vil løse noget af problemet. Men igen skal vi kunne sikre, at folk kan få deres fridøgn.

Hospitalsdirektøren vurderer samtidig ikke, at den nuværende situation har betydet, at patientsikkerheden er i fare på afdelingen.

– Nej, det gør jeg i og for sig ikke. Jeg er enig med Dansk Sygeplejeråd i, at et godt arbejdsmiljø er rigtig vigtigt for patientsikkerheden. Men jeg følger hospitalets rapporteringer om utilsigtede hændelser tæt, og det er ikke sådan, at jeg har bemærket, der har været et højt antal utilsigtede hændelser eller alvorlige utilsigtede hændelser rapporteret fra intensivafsnittet, siger Annemarie Hellebek og tilføjer:

– Men når det er sagt, så er der et eller andet sted en lidt højere risiko. Det er også derfor, vi skal arbejde med det her. Både af hensyn til personale og patienterne.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT