Gravgaard: Regeringen skal hjælpe de nødlidende kommuner

Gravgaard: Regeringen skal hjælpe de nødlidende kommuner
LEDER | 9. SEP 2023 • 05:30
LEDER
9. SEP 2023 • 05:30

Balancen mellem statens guldminer og kommunernes blodbad er helt skæv.

Dansk økonomi buldrer derudaf. Vismændene har netop estimeret flere end 19 milliarder ekstra i det økonomiske råderum. Statsministeren har erklæret, at vi ’ikke mangler penge, men hænder til at udføre arbejdet’ i vores land. Men kommunalbestyrelsen her på Bornholm mangler nu stadig penge til at drive øen og tænke langsigtet. Lige nu er statsministeren på charmeoffensiv rundt i Danmark sammen med sine to regeringskumpaner Løkke og Ellemann for at lytte og tale med vælgerne om regeringens planlagte skattelettelser med mere. De burde komme til Bornholm og se realiteterne her på øen.

Torsdag valgte en lang række socialdemokratiske borgmestre også at kritisere deres formand og regeringens prioritering af den bugnende statskasse.

Forleden blev der godt nok givet 650 millioner ekstra til de udfordrede kommuner, der også skal nyde godt af de økonomiske glæder. Det lyder af meget. Men det er småører i hele det kommunale landskab, hvor kommunerne primært får deres indtægter fra den fastfrosne kommuneskat, og staten scorer indtægterne fra de øvrige skatter. De 650 millioner svarer kun til lidt over fire millioner til Bornholms Regionskommune, der som vi alle ved netop har måttet spare over 100 millioner på ældre, unge, sårbare og grøn busdrift for at få pengene til at passe.

Kommunerne skal holde administrationen effektiv og fokusere på de prioriterede velfærdsområder. Det har regeringen også bebudet, de vil kræve gennem mindre administration i kommunerne. En meget vigtig del af vejen hertil er at sænke de administrative krav fra selv samme regering og Folketing. Skal alt rapporteres, evalueres og dokumenteres, så skal vi være mange administratorer i vores kommune. Men slippes tøjlerne, kan ressourcerne også bruges mere effektivt på de varme hænder og de visionære tiltag, der kan sikre vores samfund.

Men selv med den logik gør det stadig ondt, at se regeringen kun kaster et lille økonomisk hold kæft-bolsje ud til kommunerne, mens milliarderne bugnet i statskassen, og skattelettelserne er på vej.

Både modstandere af og fortalere for øget offentlig sektor bør være enige i, at vi skal have ændret balancen mellem stat og kommune, så det lokale selvstyre ikke forarmet fortsat skal handle kortsigtet med busindkøb og velfærdsnedskæring, når statskassen bugner. Det udsulter det kommunale selvstyre.

Vores velfærdsstat har brug for at stå sammen i hele Danmark. Derfor bør statsministeren lytte til både sit eget partis borgmestre og formentlig også de fleste andre borgmestre i den udfordrede del af Danmark. Vi har brug for hjælp for at kunne holde butikken kørende på den lange bane.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.