Gravgaard: Bornholm betaler prisen for Ewiis overskud

Gravgaard: Bornholm betaler prisen for Ewiis overskud
LEDER | 12. APR 2024 • 05:30
LEDER
12. APR 2024 • 05:30

Det er et trist, at Ewii slår regnskabsrekord, mens Bornholm betaler alt for meget for at få transporteret vores lille elforbrug ud i stikkontakterne.

Ewiis nyeste regnskab, som afslører et overskud på imponerende 426 millioner kroner, efterlader en bittert eftersmag på Bornholm.

Netop dette regnskab bekræfter en trist sandhed: Vores rekordhøje nettariffer skyldes ikke blot en ’kompleks bornholmsk el-infrastruktur’, som det ofte påstås af Ewii og dets elnetselskab Trefor Øst. Det er snarere resultatet af en erhvervsmæssig model, der dræner øens elforbrugere for midler.

For hver husstand på Bornholm bidrager vi med en eldistributions-avance på cirka 1.350 kroner per år. Det er en hård månedlig ekstraregning på over 100 kroner, som vi betaler for ikke selv at kunne drive vores el-net.

Det er en ekstra bitter pille at sluge, når man betragter det i lyset af, at vi også selv skal betale de cirka 500 millioner, som Trefor vurderer, de skal have for at udvikle vores el-net over de næste fem år. Vi er fanget i en ugunstig aftale, der ikke alene belaster vores økonomi, men også underminerer idéen om fair markedsforhold.

Det er en gammel visdom, at det er dyrt at være fattig, og denne situation beviser det endnu engang. Vi solgte vores el-net for at redde Beofs økonomi, og nu fejrer Ewii sit næstbedste resultat nogensinde. Vi sidder vi tilbage med landets dyreste regninger til nogle af landets laveste gennemsnitsindkomster.

Vores høje nettariffer er ikke blot en økonomisk byrde for hver enkelt husholdning. De er også et symbol på et bredere problem, hvor lokale behov og realiteter overses til fordel for større økonomiske interesser.

Det er på tide, at vi på Bornholm adresserer denne ubalance og søger retfærdighed i vores el-forsyningsaftaler. Det er afgørende, at vi undersøger mulige løsninger, som kan bringe disse overdrevne omkostninger ned på et rimeligt niveau, og vi bør ikke finde os i argumentet om, at vi bare er nødt til at betale en langt højere pris for el i vores del af landet.

Vores ø skal ikke være en pengemaskine for Ewii. Vi skal have en fair og gennemsigtig aftale, der reflekterer vores unikke situation og behov og ligestiller os med resten af landets eltarif-niveau.

De 500 millioner kroner, som Trefor vil have os til at betale til deres bornholmske el-net er naturligvis en god investering for Trefor, der alt andet lige kan sælge el-nettet langt dyrere, når vi har betalt investeringerne over elregningen.

Den nuværende situation er ikke bæredygtig, og vores landspolitikere må igen i arbejdstøjet og sikre økonomisk ligestilling med resten af Danmark.