Debat: Byggesager i BRK

LÆSERBREV | ABONNENT | 2. NOV 2021 • 09:30
Af:
Ralf Marcoux Skovgaard
Næstformand konservative
Bornholm
LÆSERBREV | ABONNENT
2. NOV 2021 • 09:30

Konservativ kandidat spørger om, hvorfor kvalificerede ansøgere ikke bliver inviteret til jobsamtale i kommunen.

Fra alle sider bliver der skudt på den lange byggesagsbehandlingstid, fordi den er så afgørende for et godt erhvervsklima.

Fra erhvervslivets side hører vi, at det gradvist er gået ned ad bakke de seneste 15 år, og at det specielt er de seneste år, at det er gået helt galt. Sagsbehandlingstider på mellem et og to år er åbenbart ikke usædvanligt for selv mindre sager. Vi har hørt om døre i Rønne, en café i et tidligere forretningslokale og mange andre sager. Alle er enige om, at der skal ske noget.

Er det muligt at forbedre byggesagsbehandlingen, og hvad skal der til?

Vi har hørt fra både Leif Olsen som Thomas Thors, at man har tilført nye ressourcer til afdelingen for byggesager. Javel, men hvilke ressourcer. I Konservative er vi bekendt med, at kvalificerede ansøgere end ikke er blevet inviteret til interview – vi medgiver, at de pågældende var oppe i årene, men de havde enorm stor erfaring indenfor byggeområdet. Vi er også bekendt med, at velkvalificerede medarbejdere er søgt væk fra BYG primært på grund af kulturen og ledelsen af afdelingen. Vi er også bekendt med, at man hellere ansætter venner og bekendte end den på papiret bedst kvalificerede.

Man kan ikke lade være med at spørge sig selv om, hvorfor byggesagkyndige/kvalificerede (på papiret) mennesker ikke bliver inviteret til interview?

Er det på grund af deres alder? I givet fald er det aldersdiskrimination!

Er det fordi ledelsen ikke vil have afsløret deres inkompetence?

Eller er der helt andre grunde, som vi ikke umiddelbart kan finde på her?

Hvad har man så ansat til at foretage sagsbehandlingen?

Historiker, kontorassistenter og lign. er det man har ansat – ikke et ondt om disse, men helt ærligt, så har man placeret dem i løvens gab, for de har ikke forudsætninger til at kunne håndtere så teknisk et område som byggesagsbehandling – jeg kan ikke forestille mig andet end at de får en meget dårlig oplevelse af deres ansættelse der. Det kan undre, at ledere i BRK, der har nogle mål de skal leve op til, ansætter ringere kvalificerede medarbejdere end hvad der rent faktisk er til rådighed, er en gåde – og hvor er HR-afdelingen i det spil? Det er lige før, at jeg vil betegne det som en skandale.

Det burde være evident, at med den medarbejdersammensætning og ikke mindst gruppen af ledere, så kan man ikke forvente nogen forbedring. Der skal nye skovle til, og det kan kun gå for langsomt. At forvente en løsning på 100 dage uden at tage godt og grundigt fat her er og bliver et fata morgana.